flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухвала по справі №200/4612/19-а

30 березня 2019, 14:30

Завантажити скановану копію

 

Україна

 Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про повернення позовної заяви

 

          30 березня 2019 р.                                                  Справа №200/4612/19-а  

 

          приміщення суду за адресою:  84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського,  1

 

 Суддя Донецького окружного адміністративного суду Буряк І.В., розглянувши адміністративний позов Громадської організації “Команда ЗЕ”, місцезнаходження: 03191, м. Київ, вул. Б. Смолича, буд. 6, нежиле приміщення, буд. 1 до відповідача: Окружної виборчої комісії з виборів Президента України на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року Територіального виборчого округу № 60, місцезнаходження: 85700, Донецька область, Волноваський район, м. Волноваха, вул. Героїв 51 ОМБР, буд. 5 про визнання протиправними дії Окружної виборчої комісії з виборів Президента України на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року Територіального виборчого округу № 60, -

В С Т А Н О В И В:

30 березня 2019 року на електронну адресу “inbox@adm.dn.court.gov.ua” суду надійшла позовна заява Громадської організації “Команда ЗЕ” , відповідно до тексту позову, позивач звертається до Окружної виборчої комісії з виборів Президента України на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року Територіального виборчого округу № 60 із вимогами про визнання протиправними дії Окружної виборчої комісії з виборів Президента України на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року Територіального виборчого округу № 60 щодо відмови прийняти подання про реєстрацію офіційних спостерігачів від Громадської організації “Команда ЗЕ” від 25.03.2019 від уповноваженої особи – Ротар Олександра Олександровича; зобов’язання прийняти подання про реєстрацію офіційних спостерігачів від Громадської організації “Команда ЗЕ” від 25.03.2019 від уповноваженої особи – Ротар Олександра Олександровича протягом одного дня з моменту набрання законної сили рішенням суду, розглянути зазначене подання на засіданні та прийняти рішення про реєстрацію офіційних спостерігачів Громадської організації “Команда ЗЕ” згідно з наданим списком кандидатур, зобов’язання Окружної виборчої комісії з виборів Президента України на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року Територіального виборчого округу № 60 подати суду звіт про виконання судового рішення протягом трьох днів з моменту набрання законної сили рішенням суду у справі.

Відповідно до ст. 171 КАС України, суддя після одержання позовної заяви з’ясовує чи відповідає позовна заява вимогам, встановленим статтями 160,161,172 цього Кодексу; подано адміністративний позов у строк, установлений законом (якщо адміністративний позов подано з пропущенням встановленого законом строку звернення до суду, то чи достатньо підстав для визнання причин пропуску строку звернення до суду поважними); чи немає інших підстав для повернення позовної заяви, залишення її без розгляду або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлених цим Кодексом.

Розглянувши матеріали позовної заяви, суд зазначає наступне.

Особливості судового провадження у справах щодо оскарження рішень, дій або бездіяльності виборчих комісій, комісій з референдуму, членів цих комісій визначені статтею 273 КАС України.

Відповідно до частини 1 статті 273 КАС України, право оскаржувати рішення, дії чи бездіяльність виборчих комісій, комісій з референдуму, членів цих комісій мають суб'єкти відповідного виборчого процесу (крім виборчої комісії), а також ініціативна група референдуму, інші суб'єкти ініціювання референдуму.

Частиною 4 статті 273 КАС України передбачено, що рішення, дії чи бездіяльність територіальних (окружних) виборчих комісій щодо підготовки та проведення місцевих виборів, виборів Президента України, народних депутатів України; обласних комісій з референдуму і комісії Автономної Республіки Крим з всеукраїнського референдуму, а також членів зазначених комісій оскаржуються до окружного адміністративного суду за місцезнаходженням відповідної комісії.

Відповідно до пункту 5 статті 12 Закону України "Про вибори Президента України" від 05.03.1999 року № 474 – ХІV (далі по тексту Закону № 474) суб'єктами виборчого процесу є: 1) виборець; 2) виборча комісія, утворена відповідно до цього Закону та Закону України "Про Центральну виборчу комісію"; 3) кандидат на пост Президента України, зареєстрований у порядку, встановленому цим Законом; 4) партія, яка висунула кандидата на пост Президента України; 5) офіційний спостерігач від партії - суб'єкта виборчого процесу, від кандидата на пост Президента України, від громадської організації, який зареєстрований у порядку, встановленому цим Законом.

З позовної заяви вбачається, що позивач просить суд визнати протиправними дії Окружної виборчої комісії з виборів Президента України на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року Територіального виборчого округу № 60 щодо відмови прийняти подання про реєстрацію офіційних спостерігачів від Громадської організації “Команда ЗЕ” від 25.03.2019 від уповноваженої особи – Ротар Олександра Олександровича та зобов’язати прийняти подання про реєстрацію офіційних спостерігачів від Громадської організації “Команда ЗЕ” від 25.03.2019 від уповноваженої особи – Ротар Олександра Олександровича.

Відповідно до частини 1 статті 69 Закону України “Про вибори Президента України” визначено, що офіційним спостерігачем від партії, кандидата на пост Президента України чи громадської організації може бути виборець.

Згідно ч. 8 ст. 69 Закону № 474 окружна виборча комісія здійснює реєстрацію офіційних спостерігачів у відповідному територіальному виборчому окрузі та видає їм посвідчення за формою, встановленою Центральною виборчою комісією.

Відповідно до ч. 2 ст. 68 вищезазначеного Закону повноваження офіційних спостерігачів починаються з дня їх реєстрації відповідною виборчою комісією у порядку, передбаченому цим Законом, і припиняються після встановлення Центральною виборчою комісією результатів виборів Президента України.

З аналізу вищезазначених положень закону вбачається, що суб’єктом виборчого процесу у даній справі є офіційний спостерігач від партії - суб'єкта виборчого процесу, від кандидата на пост Президента України, від громадської організації, який зареєстрований у порядку, встановленому цим Законом або виборець.

В зв’язку з чим суд зазначає, що відповідно до статті 12 Закону України “Про вибори Президента України” та частини 1 статті 273 КАС України не передбачено, що громадська організація має право на звернення до суду з даним позовом, оскільки вона не є суб'єктом виборчого процесу.

Крім того, суд зазначає, що відповідно до частини другої статті 160 КАС України позовна заява подається в письмовій формі позивачем або особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб.

Слід зазначити, що згідно з частинами сьомою, восьмою, десятої статті 44 КАС України документи (в тому числі процесуальні документи, письмові та електронні докази тощо) можуть подаватися до суду, а процесуальні дії вчинятися учасниками справи в електронній формі з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, за винятком випадків, визначених цим Кодексом. Якщо документи подаються учасниками справи до суду або надсилаються іншим учасникам справи в електронній формі, такі документи скріплюються електронним цифровим підписом учасника справи (його представника).

Процесуальні документи в електронній формі мають подаватися учасниками справи до суду з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи шляхом заповнення форм процесуальних документів відповідно до Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему.

З матеріалів справи вбачається, що позовна заява подана Громадською організацією “Команда ЗЕ”, представником позивача зазначено - адвоката Романцову Т.В., натомість засвідчений позов електронним цифровим підписом Ротара Олександра Олександровича.

Згідно п. 3 ч. 4 ст. 169 КАС України позовна заява повертається позивачеві, якщо позов подано особою, яка не має адміністративної процесуальної дієздатності, не підписано або підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано.

На підставі викладеного, суд дійшов висновку про наявність підстав для повернення позовної заяви її заявникові - Громадській організації “Команда ЗЕ”.

Крім цього, з програми "Діловодство спеціалізованого суду" судом встановлено, що в провадженні Донецького окружного адміністративного суду перебуває справа №200/4611/19-а за позовом офіційного спостерігача від Громадської організації “КОМАНДА ЗЕ” у територіальному виборчому окрузі № 60 Ротара Олександра Олександровича до  Окружної виборчої комісії з виборів Президента України на чергових виборах президента України 31 березня 2019 року територіального виборчого округу № 60. Ухвалою суду від 30.03.2019 року провадження у справі відкрито, розгляд останньої призначено на 30.03.2019 року у приміщенні Донецького окружного адміністративного суду о 14:00 год.

При цьому, суд вважає за необхідне зазначити, що позовні вимоги за позовом у справі №200/4611/19-а повністю кореспондуються із позовними вимогами за позовом у справі №200/4612/19-а Громадської організації “Команда ЗЕ”, до Окружної виборчої комісії з виборів Президента України на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року Територіального виборчого округу № 60 про визнання протиправними дії Окружної виборчої комісії з виборів Президента України на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року Територіального виборчого округу № 60, так позивач просить суд зобов’язання прийняти подання про реєстрацію офіційних спостерігачів від Громадської організації “Команда ЗЕ” від 25.03.2019 від уповноваженої особи – Ротар Олександра Олександровича протягом одного дня з моменту набрання законної сили рішенням суду, розглянути зазначене подання на засіданні та прийняти рішення про реєстрацію офіційних спостерігачів Громадської організації “Команда ЗЕ” згідно з наданим списком кандидатур, зобов’язання Окружної виборчої комісії з виборів Президента України на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року Територіального виборчого округу № 60 подати суду звіт про виконання судового рішення протягом трьох днів з моменту набрання законної сили рішенням суду у справі.

На підставі викладеного, керуючись ст. 169 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву Громадської організації “Команда ЗЕ” до Окружної виборчої комісії з виборів Президента України на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року Територіального виборчого округу №60 про визнання дій протиправними щодо відмови прийняти подання про реєстрацію офіційних спостерігачів, зобов’язання прийняти подання про реєстрацію офіційних спостерігачів повернути заявникові.

Роз'яснити позивачу, що повернення позовної заяви не позбавляє права повторного звернення до адміністративного суду в порядку, встановленому законом.

Ухвала суду відповідно до частини 1 статті 272 Кодексу адміністративного судочинства України набирає законної сили після закінчення строку апеляційного оскарження, а у разі їх апеляційного оскарження - з моменту проголошення судового рішення суду апеляційної інстанції.

Ухвалу суду може бути оскаржено в апеляційному порядку за правилами, встановленими частиною 2 статті 278 Кодексу адміністративного судочинства України до Першого апеляційного адміністративного суду у дводенний строк з дня її проголошення, а на судові рішення, ухвалені до дня голосування, - не пізніш як за чотири години до початку голосування.

Відповідно до підпункту 15.5 пункту 15 Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу - тобто через Перший апеляційний адміністративний суд.

Текст ухвали розміщений в Єдиному державному реєстрі судових рішень (веб-адреса сторінки: http://www.reyestr.court.gov.ua/).

 

 

          Суддя                                                                                  Буряк І. В.