flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухвала по справі №200/10378/20-а

07 листопада 2020, 22:39

завантажити

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про залишення заяви про забезпечення адміністративного позову без розгляду

 

07 листопада 2020 р.                                             Справа №200/10378/20-а 

 

приміщення суду за адресою:  84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського,  1

 

 

Донецький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Зінченка О.В., розглянувши клопотання Донецької обласної територіальної організації Політичної партії «ГОЛОС» (юридична адреса: 84331, Донецька область, місто Краматорськ, бульвар Краматорський, буд.11, кв. 168, код ЄДРПОУ 43822912) про забезпечення позову,-

 

в с т а н о в и в:

 

07 листопада 2020 року о 18 годині 03 хвилині Донецька обласна територіальна організація Політичної партії «ГОЛОС» звернулась до Донецького окружного адміністративного суду із позовною заявою до Краматорської міської територіальної комісії Краматорського району Донецької області (юридична адреса:84313, Донецька область, місто Краматорськ, площа Миру, 2, код ЄДРПОУ 43756405) про визнання дій протиправними, скасування постанови, визнання порушення систематичними та припинення повноважень, до якої також додано заяву про забезпечення позову шляхом:

- зупинення дії постанови Краматорської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області від 05 листопада 2020 року № 151 «Про реєстрацію обраних депутатів Краматорської міської ради Краматорського району Донецької області до моменту набуття чинності рішенням Донецького окружного адміністративного суду по справі за позовною заявою Донецької обласної територіальної організації Політичної партії «ГОЛОС» до Краматорської міської територіальної комісії Краматорського району Донецької області про визнання дій протиправними,  скасування постанови та зобов’язання вчинити певні дії;

- заборони Краматорській міській територіальній виборчій комісії Краматорського району Донецької області вчиняти дії щодо скликання першої сесії новообраної Краматорської міської ради до моменту набуття чинності рішенням  Донецького окружного адміністративного суду по справі за позовною заявою Донецької обласної територіальної організації Політичної партії «ГОЛОС» до Краматорської міської територіальної комісії Краматорського району Донецької області.

Частиною другою статті 150 КАС України встановлено, що забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо: 1) невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду; або 2) очевидними є ознаки протиправності рішення, дії чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень, та порушення прав, свобод або інтересів особи, яка звернулася до суду, таким рішенням, дією або бездіяльністю.

Частиною 4 статті 152 КАС України встановлено, що до заяви про забезпечення позову додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.

Згідно з Законом України "Про державний бюджет на 2020 рік", станом на 01 січня 2020 року розмір прожитого мінімуму для працездатних осіб становить 2102,00 гривень.

Відповідно до пункту 6 частини 3 статті 4 Закону України "Про судовий збір" за подання до адміністративного суду заяви про забезпечення позову судовий збір становить 0,3 розміру мінімальної заробітної плати.

З аналізу вищезазначених норм вбачається, що за подання заяви про забезпечення позовної заяви станом позивачу необхідно сплатити судовий збір в розмірі 630,60 грн.

Судом встановлено, що позивачем не сплачено судовий збір за подання заяви про вжиття заходів забезпечення адміністративного позову розмірі вставленому Законом України "Про судовий збір".

Позивач у заяві просить відстрочити сплату судових витрат до прийняття рішення за даною заявою, стосовно цього суд вважає за необхідне зазначити наступне.

За приписами статті 8 Закону України «Про судовий збір» враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов:

1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або

2) позивачами є:

а) військовослужбовці;

б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів;

в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю;

г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім’ї;

ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або

3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров’ю.

Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Із системного аналізу наведеної вище норми, можна зробити висновок, що відстрочення або розстрочення сплати судового збору можливо судом лише стосовно фізичних осіб, або у разі, якщо юридична особа діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена.

Отже, суд позбавлений можливості відстрочити сплату юридичній особі у виборчому спорі.

Слід також зауважити, що за приписами частини 9 статті 273 КАС України суд приймає лише позовну заяву щодо рішення, дії чи бездіяльності виборчої комісії, комісії з референдуму або члена відповідної комісії до розгляду незалежно від сплати судового збору. У разі несплати судового збору на момент вирішення справи суд одночасно вирішує питання про стягнення судового збору відповідно до правил розподілу судових витрат, встановлених цим Кодексом.

Означеною нормою будь-які пільги стосовно заяви про забезпечення позову у виборчому спорі не встановлені.

Відповідно до частини сьомої статті 154 КАС України суд, встановивши, що заяву про забезпечення позову подано без додержання вимог статті 152 цього Кодексу, повертає її заявнику без розгляду, про що постановляє ухвалу.

Зазначені вище обставини вказують, що заяву про забезпечення позову подано без додержання вимог статті 152 КАС України, у зв`язку з чим суд вважає за необхідне повернути заяву про вжиття заходів забезпечення позову заявнику без розгляду.

За таких обставин, керуючись ст.ст. 279114472-78151 - 154 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

 

У Х В А Л И В:

 

Повернути Донецькій обласній територіальній організації Політичної партії «ГОЛОС» заяву про забезпечення позову без розгляду.

Ухвала набирає законної сили у строк та у порядку, що визначені статтею 256 КАС України, і може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції шляхом подання апеляційної скарги через суд першої інстанції протягом п’ятнадцяти днів з дня складання повного тексту ухвали.

Повний текст ухвали складено та підписано  07 листопада  2020 року. 

 

Суддя                                                                                     О.В. Зінченко