flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Нагадуємо! Кампанія з декларування за 2023 рік триває: кому необхідно подати декларації до 31 березня 2024 року

13 березня 2024, 10:34

Нагадуємо! Кампанія з декларування за 2023 рік триває: кому необхідно подати декларації до 31 березня 2024 року.

     До 31 березня 2024 року триває кампанія декларування за 2023 звітній період. Томаківський районний суд нагадує всім службовцям щодо своєчасного та відповідального відзвітування за свої статки та інформує, що для певних категорій декларантів обов’язок подання декларацій відтерміновано – їм потрібно буде це зробити не пізніше 90 днів після зміни умов, які надають їм таке право.

    Так, обов’язок подання декларацій відтерміновано для:

  • військовослужбовців Держспецзв’язку, Держприкордонслужби, УДО, ЗСУ, інших військових формувань;
  • поліцейських поліції особливого призначення, залучених до ведення бойових дій;
  • осіб, які для здійснення службових повноважень на постійній основі перебувають на територіях, на яких ведуться активні бойові дії;
  • осіб, які перебувають на тимчасово окупованих територіях;
  • осіб, які беруть участь в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки у складі національних контингентів або національного персоналу;
  • осіб, які є полоненими чи інтернованими;
  • осіб, які внаслідок поранення чи захворювання, пов'язаних з виконанням обов’язків військової служби, перебувають на стаціонарному лікуванні та/або реабілітації.

   Відтермінування подання декларацій також стосується членів сімей зазначених осіб.

   Нагадаємо, що роз’яснення стосовно декларування розміщені у Базі знань НАЗК (https://wiki.nazk.gov.ua/?cat=3). Отримати додаткову консультацію можна, звернувшись до уповноваженого підрозділу (особи) з питань запобігання та виявлення корупції за місцем вашої роботи, а також направивши офіційного листа на електронну пошту info@nazk.gov.ua або за телефоном контакт-центру (044) 200-06-94.

    Відповіді на найпоширеніші технічні питання роботи з Реєстром декларацій розміщені за посиланням (https://wiki.nazk.gov.ua/?cat=211).

   Відповідно до Закону України від 20.09.2023 №3384-IX «Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану» з 12 жовтня 2023 року відновлено подання електронних декларацій та зокрема зобов’язано:

  • декларацію з позначкою «я припинив(ла) виконувати функції держави або органу місцевого самоврядування (після звільнення)» за 2023 рік – до 00 годин 00 хвилин 01 квітня 2024 року.
  • Державним службовцям, що продовжують виконувати функції держави,  необхідно подати щорічні декларації за 2023 рік з позначкою «я продовжую виконувати функції держави»до 00 годин 00 хвилин 01 квітня 2024 року.

   Звертаємо особливу увагу на те, що при умисному неподанні суб’єктом декларування декларації передбачена кримінальна відповідальність у вигляді штрафу  від 2500 до 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадських робіт на строк від 150 до 240 годин, або обмеження волі на строк до 2 років, або позбавлення волі строком на 1 рік, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю строком до 3 років.

   Важливо! За несвоєчасне подання без поважних причин декларації передбачена адміністративна відповідальність у вигляді накладення штрафу від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів громадян.

  Відомості про таких осіб підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення.

   Томаківський районний суд Дніпропетровської області також нагадує про необхідність подання ПРИСЯЖНИМИ електронної декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

   Відповідно до підпункту «ґ» пункту 1 частини першої статті 3 Закону України «Про запобігання корупції» до суб'єктів декларування та відповідальності за корупційні правопорушення відносяться присяжні (під час виконання ними обов’язків у суді).

    У зв’язку з цим, нагадуємо присяжним, які у 2023 році брали участь у розгляді цивільної чи кримінальної справи, незалежно від того, чи отримали виплати за виконання обов’язків у суді, зобов’язані подати такі декларації не пізніше 31 березня 2024 року на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції за формою, що визначається Національним агентством.

    Для заповнення декларації присяжним необхідно, завчасно отримати електронний підпис.

   Особи, які включені до списку присяжних та протягом року не були залучені для участі у здійсненні правосуддя судом, не є суб’єктами декларування і не зобов’язані подавати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

   Звертаємо увагу на те, що порушення вимог фінансового контролю, умисне недекларування або декларування недостовірної інформації є корупційними правопорушеннями, за які передбачено адміністративну та кримінальну відповідальність. Наслідки порушення вимог фінансового контролю визначені у статті 172-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення, а декларування недостовірної інформації та умисне неподання декларації суб'єктом декларування - у статтях 366-2, 366-3 Кримінального кодексу України.