flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Щодо необхідності подання присяжними електронної декларації

02 січня 2024, 08:14

Щодо необхідності подання присяжними електронної декларації

12 жовтня 2023 року набрав чинності Закон про відновлення декларування. Одночасно стартувала й кампанія декларування за 2021-2022 роки, яка триватиме до 31 січня 2024 року. 

За загальним правилом до 31 січня 2024 року публічні службовці повинні подати:

  • щорічні декларації (з будь-якою позначкою) за 2021-2022 звітні періоди;

  • декларацію при звільненні за 2022-2023 роки (якщо обов’язок подання декларації настав до 11.10.2023 включно);

  • декларацію кандидата на посаду за 2021 та 2022 звітні періоди (якщо кінцевий строк їх подання настав у період з 24.02.2022 по 11.10.2023 включно).

Крім того, з 1 січня до 31 березня 2024 включно публічні службовці (крім тих, які мають право на відтермінування) повинні подати щорічні декларації за 2023 звітний період

 

Відповідно до підпункту «ґ» пункту 1 частини першої статті 3 Закону України «Про запобігання корупції» суб’єктами, на яких поширюється дія Закону, є, зокрема, присяжні (під час виконання ними обов’язків у суді).

Згідно зі статтею 63 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» присяжним є особа, яка у випадках, визначених процесуальним законом, та за її згодою вирішує справи у складі суду разом із суддею або залучається до здійснення правосуддя.

Присяжні виконують обов’язки, визначені пунктами 1, 2, 4—6 частини сьомої статті 56 цього Закону, тобто зобов’язані: справедливо, безсторонньо та своєчасно розглядати і вирішувати судові справи відповідно до закону з дотриманням засад і правил судочинства; дотримуватися правил суддівської етики, у тому числі виявляти та підтримувати високі стандарти поведінки у будь-якій діяльності з метою укріплення суспільної довіри до суду, забезпечення впевненості суспільства в чесності та непідкупності суддів; виявляти повагу до учасників процесу; не розголошувати відомості, які становлять таємницю, що охороняється законом, у тому числі таємницю нарадчої кімнати і закритого судового засідання; виконувати вимоги та дотримуватися обмежень, установлених законодавством у сфері запобігання корупції.

На присяжних поширюються гарантії незалежності і недоторканності суддів, установлені законом, на час виконання ними обов’язків із здійснення правосуддя.

Якщо протягом 2021-2022 років присяжний брав участь у розгляді цивільної чи кримінальної справи, незалежно від того чи отримав він виплати за виконання обов’язків у суді як присяжного, зобов’язаний подати до 31 січня 2024 року шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік за формою, що визначається Національним агентством.

Додатково повідомляємо, що суб’єкт декларування може подати виправлену декларацію без звернення до Національного агентства з питань запобігання корупції лише один раз упродовж 7 днів після подання декларації.  Якщо після спливання семиденного строку або якщо виправлена е-декларація вже була подана упродовж зазначеного строку суб’єкт е-декларування виявить неповні чи неправильні відомості в поданій ним е-декларації (або у виправленій е-декларації), він повідомляє про це НАЗК через персональний електронний кабінет та подає виправлену е-декларацію згідно з рішенням уповноваженої особи НАЗК. При цьому уповноважена особа визначає строк, який надається для подання такої виправленої е-декларації.

У зв'язку з наведеним, Томаківський районний суд Дніпропетровської області нагадує про необхідність подання присяжними до 31 січня 2024 року електронної декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за 2021 та 2022 рік.

Також, з 1 січня до 31 березня 2024 включно присяжні повинні подати щорічні декларації за 2023 звітний період

Особам, які виконували функції присяжного, необхідно завчасно отримати електронно-цифровий підпис для заповнення в подальшому електронної декларації. Електронний цифровий підпис (ЕЦП) в Україні можна отримати в одному з акредитованих центрів сертифікації ключів (далі– АЦСК), перелік яких зазначений на сайті Національного агентства з питань запобігання корупції.

Звертаємо увагу на те, що порушення вимог фінансового контролю, умисне не декларування або декларування недостовірної інформації є корупційними правопорушеннями, за які передбачено адміністративну та кримінальну відповідальність. Наслідки порушення вимог фінансового контролю визначені у статті 172-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення, а декларування недостовірної інформації або умисне неподання декларації суб'єктом декларування - у статті 366-1 Кримінального кодексу України.

З рекомендаціями НАЗК рекомендуємо ознайомитися на їхньому сайті https://nazk.gov.ua/uk/