flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

СТАТТЯ ПРО СУД

16 листопада 2015, 14:38

              В Україні діє система органів, які забезпечують реалізацію принципу верховенства права та права громадян на справедливий суд. Однак основну роль у здійсненні правосуддя відіграють суд як установа і суддя, який безпосередньо вирішує ту чи іншу справу. Для реалізації свого права громадяни звертаються саме до них.

Історично так склалося, що суди в Україні комунікаційно віддалені від суспільства, від їх основної аудиторії – громадян. Цей інформаційний вакуум спричиняє кризу взаємної довіри суспільства і суддів, робить суди надзвичайно вразливими.

Безперечно, правосуддя є однією з найважливіших умов існування будь-якої правової держави. Попри те, що суспільство припускає наявність безлічі інших умов і аспектів, необхідність у правосудді виникає вже там, де є дві людини, що мають власні бажання, спрямування і наміри.

Дніпропетровський народний суд Дніпропетровської області засновано у 1965 році.  По 1976 рік Дніпропетровський народний суд Дніпропетровської області очолював  Шрамко Костянтин Федорович.

З 12 квітня 1976 року головою суду призначено Козаченка Олексія Івановича, який пропрацював до 1987 року.

Тривалий час головою нашого суду був  Петренко Василь Євдокимович (1942 р.н.), який зараз перебуває на заслуженому відпочинку.

На підставі Закону України №4017-XII «Про внесення змін і доповнень до Закону Української РСР «Про судоустрій Української РСР» від 24.02.1994 р. Дніпропетровський народний суд Дніпропетровської області перейменовано на Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області.

Працівники Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області ось уже 20 років відстоюють права та свободи жителів Дніпропетровського району. На чолі цієї злагодженої команди професіоналів стоїть  Бровченко Володимир Володимирович (1962 р.н.).

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області має певний досвід здійснення внутрішньої і зовнішньої комунікаційної діяльності завдяки впровадженню сучасних інформаційних технологій ведення внутрішнього документообігу, управління апаратом суду та донесення інформації про діяльність суду до широкого кола громадськості.

У  суді є особа, на яку покладено обов’язки прес-секретаря суду, яка разом зі спеціалістом з інформаційних технологій інформує суспільство про діяльність суду шляхом оприлюднення інформації на офіційному веб-сайті Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області  http://dp.dp.court.gov.ua.

З 01 січня 2011 року  Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області  використовує автоматизований цикл реєстрації судових справ усіх категорій.  

У приміщенні суду розміщено інформаційні стенди, за допомогою яких відвідувачі мають можливість ознайомитися з переліками справ, призначених до розгляду, зразками документів, ставками судового збору, платіжними реквізитами, графіком особистого прийому громадян головою суду та керівником апарату суду, тощо.

Таким чином, Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області прагне відкритості своєї роботи, веде планову та системну комунікаційну діяльність у таких напрямках:

– внутрішній: робота із суддями та працівниками апарату суду щодо вдосконалення їх комунікативних навиків, облаштування приміщення суду з метою забезпечення його інформаційної насиченості, підвищення комфортності для відвідувачів і роботи працівників суду;

– зовнішній: інформування суспільства про роботу Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області, залучення студентів та молодих фахівців до проходження практики та стажування у суді тощо; щорічне проведення днів відкритих дверей з метою інформування студентів та учнів шкіл про діяльність суду та формування у них позитивного образу судової влади. 

З часу створення і до цього часу нагальним є питання забезпечення суддів і працівників апарату належними умовами праці та відповідними приміщеннями для здійснення правосуддя, а також забезпечення громадян, людей з обмеженими фізичними можливостями і відвідувачів вільним, безперешкодним доступом до приміщень суду.

Слухання справ, які проводяться у непристосованих приміщеннях, не сприяють формуванню позитивного іміджу суду, його впізнаваності, іноді створюють проблеми у спілкуванні з громадянами.

Зазначені проблемні питання вирішує територіальне управління Державної судової адміністрації (ТУ ДСА) України в Дніпропетровській області в межах бюджетних асигнувань.

Не сприяє налагодженню постійного діалогу суду з громадськістю і низький рівень загальної правової культури населення. Діяльність органів судової влади в Україні в останні декілька років перебуває в центрі досить гострих громадських дискусій, основною темою яких залишається ефективність та якість судового розгляду. Під час диспутів використовується різна, часто суперечлива інформація про показники функціонування судових органів. Джерелом такої інформації є, як правило, неофіційні дані про стан здійснення судочинства, що здебільшого мають суб’єктивний характер, адже формуються політиками, засобами масової інформації, зацікавленими особами тощо. Водночас не дають адекватного уявлення про стан здійснення судочинства й дані офіційної статистики, оскільки не відображають ставлення і сприйняття судового розгляду учасниками судових процесів.

Тому у своїй роботі Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області постійно враховує  з одного боку, офіційну статистику, що свідчить про навантаження та обсяги роботи суддів та працівників апарату суду, а з іншого – реальні потреби громадян, що звертаються до суду і хочуть реалізувати своє право на судовий захист ефективно й у визначені строки.

Цілями діяльності Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області зокрема є: підвищення авторитету судової влади в суспільстві; підвищення рівня довіри до суду як органу правосуддя; надання громадськості інформації про судову систему в цілому та роботу Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області; підвищення рівня правової грамотності населення; популяризація роботи в суді, насамперед серед молодих юристів.

Каналами зв’язків із громадськістю є: надання інформації через веб-сайт суду, розміщення інформації на інформаційних стендах у приміщенні суду; надання інформації запитувачам через електронну пошту.

Обираючи засоби зв’язку зі студентами юридичних спеціальностей, керівництво Дніпропетровського районного Дніпропетровської області суду враховує, що основною ідеєю співпраці з цією групою є популяризація роботи в суді з метою формування майбутнього високопрофесійного персоналу. Добір засобів комунікації здійснюється з наданням переваги такому освітньому заходу як сприяння організації проходження практики студентами юридичних спеціалізацій у суді.

Каналами комунікації із представниками суб’єктів владних повноважень є:  надання інформації через веб-сайт суду; обмін інформацією шляхом офіційного листування тощо.

Метою діяльності суду керівництво вбачає: організацію судової влади та здійснення правосуддя в Україні, що функціонує на засадах верховенства права відповідно до європейських стандартів і забезпечує право кожного на справедливий суд; зростання рівня довіри громадян до суддів, підвищення авторитету суду шляхом поліпшення правової обізнаності населення про порядок захисту їхніх прав та інтересів у судах. 

У 2015 році головою правління та членами Садового товариства «Геотехнік» Дніпропетровському районному суду Дніпропетровської області оголошено подяку за чесну та професійну роботу.

Громадяни мають сприймати суди як установи, покликані захищати їхні права. Звертаючись до суду, кожен громадянин має розуміти, що рішення суду, яким би воно не було, ухвалено неупереджено, виважено та на підставі норм закону.