flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Будемо разом втілювати реформи: відбулася зустріч представників Генерального директорату з питань сусідства та переговорів про розширення Єврокомісії з представниками ДСА України

18 квітня 2024, 08:43

     В робочій зустрічі, що відбулася 15 квітня 2024 року, взяли участь представники відділу «Основи верховенства права, боротьба з шахрайством та фінансове управління» Генерального директорату з питань сусідства та переговорів про розширення Європейської комісії – Манфредас Лімантас та Керту Мейгер. Від Державної судової адміністрації України (далі – ДСА України) – заступниця Голови ДСА України Ольга Булка, заступник Голови ДСА України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Леонід Сапельніков, головна спеціалістка сектору міжнародного співробітництва ДСА України Наталія Мокарєва.

Нагадаємо, 15 квітня 2024 року Європейська Комісія схвалила План України в межах Інструменту ЄС Ukraine Facility на 2024-2027 роки. Цей крок відкриває шлях до регулярної та прогнозованої підтримки України від ЄС. Загальний обсяг коштів, передбачений Ukraine Facility – 50 млрд євро. Отримання цієї допомоги повністю залежить від динаміки та результатів проведення реформ і в нашій судовій системі зокрема.

Один із напрямів реформування передбачає розвиток цифровізації правосуддя, зокрема комплексну модернізацію Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС). Вона ґрунтуватиметься на висновках та рекомендаціях, отриманих за результатами технічного та функціонального аудиту судових ІТ-систем. Для забезпечення належної пріоритезації і послідовності етапів реформи буде розроблено дорожню карту модернізації ЄСІТС, яка передбачатиме необхідні законодавчі, інституційні та інформаційно-технічні зміни, а також сприятиме співпраці між державними та недержавними зацікавленими сторонами. На основі дорожньої карти модулі ЄСІТС будуть замінені або суттєво модернізовані, а за потреби будуть впроваджені нові ІТ-системи.

Цей процес, згідно з планом, має завершитися до 4 кварталу 2027 року.

Під час двосторонньої зустрічі увагу було приділено питанню впровадження та розвитку сервісів ЄСІТС, винайденню ресурсів та значенні міжнародної допомоги.

Ролі цього інструменту в реформах приділяється особливої уваги. Сервіси ЄСІТС – не лише приклад зручності та економії коштів на постачанні інформації. Цей  ефективний інструмент забезпечує доступність і прозорість процесів, що унеможливлює прояви корупції. Заходи, спрямовані на її подолання, є одним із сенсів українських реформ, що фінансово підтримуються ЄС. На цьому було зосереджено увагу представниками відділу «Основи верховенства права, боротьба з шахрайством та фінансове управління» Генерального директорату з питань сусідства та переговорів про розширення Європейської комісії. Тож, виказуючи підтримку, Манфредас Лімантас зауважив: «Ми будемо разом просувати і реалізовувати ці реформи. Це важливо для обох сторін».