flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Звертаємо увагу!

02 травня 2024, 15:18

У засобах масової інформації поширено відомості про засудження Ковельським міськрайонним судом Волинської області  мешканки Ковельського району Наталію Г. за те, що вона взяла чужі гроші на суму 10 000 гривень і отримала рік умовно.

Ковельський міськрайонний суд Волинської області на поширену інформацію повідомляє таке.

Вироком суду громадянку Наталію Г. засуджено за ч.4 ст.185 КК України строком на 5 років. На підставі ст. 75 КК України звільнено від відбування  покарання з випробуванням, якщо протягом 1 (одного) року іспитового строку виконає покладені на неї обов’язки, передбачені статтею 76 КК України.

Дана справа надійшла до суду з обвинувальним актом, який затверджений прокурором.

Громадянка Наталія Г. обвинувачувалась у крадіжці коштів в сумі 10 000 гривень з отвору для видачі готівки банкомату, які через некоректну роботу банкомату були списані з банківської картки потерпілої.

Органом досудового розслідування такі дії кваліфіковано за ч. 4 ст. 185 Кримінального кодексу України - таємне викрадення чужого майна в умовах воєнного стану,  за що передбачено покарання у вигляді позбавлення волі від 5 до 8 років.   

Суд, обираючи покарання, врахував обставини, що пом’якшують покарання, визнання вини, щире каяття, яке виразилось у критичному ставленні до вчиненого і відшкодуванні шкоди, враховував відсутність обставин, що обтяжують покарання, дані про обвинувачену (яка вперше притягається до кримінальної відповідальності, здійснює догляд за матір’ю похилого віку, те, що її син  бере участь у захисті держави від збройної агресії).

Суд призначив мінімальне покарання в межах санкції закону, за яким особа притягується до відповідальності, та визначив мінімальний іспитовий строк звільнення від відбування цього покарання.

Нагадуємо, що законом від 03.03.2022 року посилена відповідальність за корисливі злочини у разі їх вчинення в умовах воєнного стану.

У 2023 році кримінальна відповідальність за крадіжку наставала від суми 268,41 гривень і більше. Тобто, ці крадіжки вчинені в умовах воєнного стану на суму від 268,41 гривні тягнуть за собою покарання у виді позбавлення волі від 5 до 8 років.

Що стосується кваліфікації дій Наталії Г.,  як крадіжки, то судом враховані положення кримінального права та конкретні обставини справи які дають підстави відмежувати дії від знахідки.

Звертаємо увагу громадян, що коментарі до статей із закликами заподіяння тілесних ушкоджень або погрози, також містять ознаки правопорушень, відповідальність за які передбачена законодавством.