flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд обрав запобіжні заходи для підозрюваних в організації незаконного переправлення через кордон

30 квітня 2024, 17:33

У ВМС ВО відбулись судові засідання, в яких слідчий суддя розглянув клопотання сторони обвинувачення про обрання запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою для трьох чоловіків, які підозрюються у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 332 КК України.

⠀⠀ ⠀

Судом встановлено, що підозрювані, за попередньою змовою між собою та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами, організовували незаконне переправлення громадян України через державний кордон України на територію Республіки Молдова. Так, підозрювані запропонували чоловіку, який був залучений до конфіденційного співробітництва незаконно переправитися через державний кордон України на територію Республіки Молдова через річку Дністер, зазначивши, що перетин кордону буде здійснюватися поза пунктами прикордонного контролю, за грошову винагороду у загальному розмірі 8 500 доларів США, за умови попереднього перерахунку у якості завдатку суми еквівалентної 1500 дол. США, за допомогою гумового човна разом з іншими особами яким вони сприяють у незаконному перетині державного кордону. Надалі, погодившись на пропозицію підозрюваних, чоловік перерахував завдаток у сумі 60000 тис грн. Після чого, чоловіка на авто один із підозрюваних  доправив до прикордонного пункту пропуску та познайомив із спільником. Під час зустрічі, підозрювані повідомили про обставини незаконного переправлення через р. Дністер, та запропонували передати решту грошових коштів у розмірі 7 тис. дол. США.  Отримавши відмову в передачі грошових коштів та зрозумівши, що викриті правоохоронними органами, підозрюваних було затримано в порядку ст. 208 КПК України.

 

При обранні запобіжного заходу слідчим суддею було враховано обґрунтованість пред’явленої підозри та наявність ризиків, які дають достатні підстави вважати, що підозрювані можуть здійснювати дії, передбачені ст. 177 КПК України.

⠀⠀ ⠀⠀

За результатами судового розгляду, суд задовольнив клопотання сторони обвинувачення та застосував до підозрюваних запобіжні  заходи у вигляді тримання під вартою із визначенням застави у розмірі 242 240 грн.

 

Відповідно до статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

⠀⠀ ⠀⠀

Наразі тривають слідчі дії.

⠀⠀ ⠀⠀

Довідково:

ч. 3 ст. 332 КК України - Незаконне переправлення осіб через державний кордон України, організація незаконного переправлення осіб через державний кордон України, керівництво такими діями або сприяння їх вчиненню порадами, вказівками, наданням засобів або усуненням перешкод, вчинені способом, небезпечним для життя чи здоров'я особи, яку незаконно переправляли через державний кордон України, чи вчинені щодо кількох осіб, або повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням службового становища (караються позбавленням волі на строк від п'яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.).

 

 

⠀⠀ ⠀⠀Пресслужба Вінницького міського суду Вінницької області