flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

УЗАГАЛЬНЕННЯ судової практики щодо застосування земельного законодавства при розгляді Немирівським районним судом Вінницької області цивільних справ за період 2013 року.

25 лютого 2014, 09:59
УЗАГАЛЬНЕННЯ

 

судової практики щодо застосування земельного законодавства при розгляді Немирівським районним судом Вінницької області цивільних  справ   за період 2013 року.

 

На виконання завдання апеляційного суду Вінницької області Немирівським районним судом, Вінницької області проведено узагальнення  судової практики   розгляду Немирівським районним судом Вінницької області  цивільних справ де предметом спору між сторонами   було порушення прав пов'язаних
із земельними відносинами майнових спорів, які виникають з приводу володіння, користування, розпорядження земельними ділянками,  що перебувають у власності громадян чи юридичних осіб, і визнання недійсними державних актів про право власності та право постійного користування земельними ділянками за період 2013 року.

              В ході проведеного узагальнення встановлено,  що у  2013 році в провадженні Немирівського районного суду перебувало 33 цивільні справи, де виник спір щодо  заборони використання земельних ділянок, усунення перешкоди в користуванні земельною ділянкою, повернення самовільно зайнятої земельної ділянки, визнання права власності на земельну ділянку, визнання недійсним та скасування державного акту на право власності на земельну ділянку, про визнання розпорядження органу місцевого самоврядування не дійсним.

         За аналізом  щодо розгляду цивільних  справ вбачається, що:

- розглянуто 29 цивільних справ даної категорії;

- по 20 – ти справам ухвалено рішення з яких 2 рішення винесено заочно;

- по 13-ти справам винесено рішення із задоволенням позову;

- по 9-ти справам винесено ухвалу суду про залишення позову без розгляду за заявою  позивачів;

- 4 цивільні справи перенесені у залишок нерозглянутих справ на звітний період;

- по 2 справах провадження зупинено у зв’язку з проведенням судових експертиз.

                       

         В апеляційному порядку було оскаржено 5 рішень Немирівського районного суду по цивільних справах зі спорів, що виникають із земельних правовідносин, а саме про визначення порядку розпорядження , використання земельної ділянки та усунення перешкод в користуванні земельною ділянкою,про визнання недійсним та скасування рішень органу виконавчої влади, про витребування майна,  що перебуває у чужому володінні, визнання права на земельну частку (пай), з яких дві цивільних справи перебувають на розгляді в апеляційній інстанції, 1 рішення було скасовано, 2 рішення залишено без змін.

         Такі статистичні дані, аналіз вивчених справ свідчить про те, що в основному вони вирішувались правильно, права осіб, які звертались до суду за захистом порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів судом були захищені, а ухвалені по результатах вирішення спорів судові рішення були законними.

Разом з тим, в окремих випадках суддями при ухваленні рішень, допускались помилки в застосуванні норм матеріального та процесуального права, по-різному тлумачились і застосовувались окремі статті Земельного і Цивільного кодексів України, інших нормативних актів.

        Так   по цивільній справі  № 2/140/90/13 р. за позовом Мойсєєва Б.Г. до ТОВ «Зернопродукт» про витребування майна, що перебуває в чужому незаконному володінні 21.02.2013 року було ухвалено рішення за яким позовні вимоги були задоволенні повністю та суд зобов’язував відповідача передати позивачу Мойсєєву Б.Г. земельну ділянку, що належить останньому на підставі Державного акту на право власності на земельну.

         На рішення суду надійшла апеляційна скарга за результатами розгляду якої, колегія суддів вищої апеляційної інстанції дійшла до висновку про  необґрунтованість рішення Немирівського районного суду, що було винесене суддею без всебічно з’ясованих обставин, на які посилалися сторони у справі як на  підставу своїх вимог та заперечень. Тому не виконавши всі вимоги цивільного судочинства, суд першої  передчасно дійшов до висновку, що передача земельної ділянки відбулася безпідставно, а отже дійшов до висновку, що власник має право витребувати майно із чужого законного володіння. Тому за таких обставин рішення суду було скасовано, а апеляційна скарга  колегією суддів Вінницького апеляційного суду була задоволена.

Інші позови, які знаходились у провадженні суддів,  по цивільним справам у даній категорії де спори були пов'язані  із земельними відносинами розглядалися відповідно до норм чинного законодавства без будь-яких порушень  з урахуванням прав  власників  земельних ділянок  і землекористувачів. При вирішенні питань про прийняття позовних заяв судді   звертали увагу на вказані положення цивільного процесуального законодавства, та  вимагали надання документів, що підтверджують повноваження представників, перевіряючи їх повноваження   на вчинення тих чи інших дій, а також особлива увага зверталася  суддями на наявність у позовній заяві обставин, передбачених пунктами 5, 6 ч. 2 ст. 119 ЦПК, а саме виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги та зазначення доказів, що підтверджують кожну обставину, наявність підстав для звільнення від доказування. Це свідчить   про  неналежну  підготовку  справ  до   судового розгляду та виконання  суддями   вимог Цивільного Процесуального Кодексу України.

 Аналізуючи практику застосування  Немирівським районним судом земельного законодавства при розгляді даної категорії справ слід зауважити,  що в кожній окремій справі суд звертав  увагу  на  те,   що   до   правовідносин   має  застосовуватись  саме та редакція закону, яка була чинною на момент виникнення спірних правовідносин  з урахуванням   вимог  визначених  статтею  8  Конституції   України по  принципу  верховенства  права  та  встановлених статтею 2 Закону України "Про  судоустрій  України"    завдань суду як державної правозахисної інституції   здійснюючи  при цьому правосуддя у сфері земельних правовідносин з метою  забезпечення та  захисту   гарантованих  Конституцією  України   законами України прав і свобод  громадянина,  інтересів  юридичних осіб, суспільства і держави.

             Здійснивши узагальнення судової практики по даній категорії справ зі спорів, що виникають при розгляді цивільних справ за 2013 рік можна зробити висновок, що в загальному   проблемних та спірних  питань, які не можливо було б вирішити  під час їх розгляду не було та не виникало в Немирівському районному суді.

 

Голова Немирівського

районного суду:                                                                  Науменко С.М.  

 

 

 

 

 

 

Виконав :    Загребельний С.В.