flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення практики розгляду справ про адміністративні корупційні правопорушення та деякі злочини, передбачені розділом XVII Кримінального кодексу України «Злочини у сфері службової діяльності, пов’язані з наданням публічних послуг»

15 січня 2014, 14:32

 Узагальнення

практики розгляду справ про адміністративні корупційні правопорушення та деякі злочини, передбачені розділом XVII Кримінального кодексу України «Злочини у сфері службової діяльності, пов’язані з наданням публічних послуг»

На протязі 2013 року до Літинського районного суду надійшло 923 справи про адміністративні правопорушення, із яких було розглянуто 899 справ, 24 справи було повернуто для належного оформлення.

 Справ про адміністративні правопорушення за ст. ст. 172-4, 172-5, 172-6, 172-7, 172-8, 172-9 КУпАП  не надходило, а тому висловити висновки та пропозиції щодо шляхів вирішення проблем та недоліків при розгляді справ даної категорії не має можливості.

Також до суду за цей період надійшло 97 кримінальних проваджень. Із них розглянуто 93 провадження, 4 провадження знаходилося в залишку. Серед них надійшло і було розглянуто одне кримінальне провадження по обвинуваченню за ст. 368 ч. 4 КК України.

 24.09.2013 року надійшло кримінальне провадження за обвинуваченням Грогуля Миколи Івановича- Голови Уладівської сільської ради, який скоїв кримінальне правопорушення  передбачене ст. 368 ч. 4 КК України. Суть правопорушення полягає в тому, що   Грогуль М.І. о 10-10 годині 19.08.2013 року перебуваючи у своєму робочому кабінеті в приміщенні Уладівської сільської ради по вул.Леніна 3 в с.Уладівка Літинського району, діючи умисно, з метою корисливих мотивів, одержав від Лейбенкова О.П. в якості неправомірної вигоди грошові кошти в сумі 1600 гривень за укладення договору оренди приміщення залу будинку культури по вул.Заводська 15 в с.Уладівка Літинського району та надання вказаного приміщення в оренду для здійснення роздрібної торгівлі непродовольчими товарами. Після одержання від Лейбенкова  О.П. неправомірної вигоди Грогуля М.І.  о 10-15 годин 18.08.2013 року викрито у його службовому кабінеті працівниками УМВС України у Вінницькій області.

 Кримінальне провадження надійшло з угодою про визнання винуватості. Після реєстрації йому було присвоєно № 137/1870/13-к, і передано на розгляд судді Желіховському В.М.. Підготовче судове засідання було призначене на 27.09.2013 року. В судовому засіданні обвинувачений Грогуль М.І свою вину визнав, тому Судом було постановлено вирок, в якому  затверджено угоду про визнання винуватості і призначено йому покарання у виді 5 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади та місцевого самоврядування України строком на 3 роки, на підставі ст.54 КК України позбавити спеціального рангу посадової особи місцевого самоврядування 4 категорії 9 рангу, без конфіскації майна, та  на підставі ст.75 КК України  Грогуля Миколу Івановича звільнити від відбуття покарання з випробовуванням з іспитовим строком на 3 роки. Також вироком суду на Грогуля М.І. було покдадено судові витрати за проведення судово-хімічної експертизи  в сумі 588,40 гривень, речові докази,- гроші в сумі 1600 гривень передано в дохід держави, а особисті кошти в сумі 1000 гривень повернуто Грогулю М.І.  Вирок  набрав законної сили та звернутий до виконання, в апеляційному порядку не оскаржувався.

Вивчення судової практики засвідчило, що службовим злочином  з ознаками корупційних діянь є злочин, склад якого передбачено ст. 368 КК, тобто отримання неправомірної вигоди. В даному випадку це були дії службової особи  у сфері управлінської діяльності. Корупційні дії  безпосередньо пов’язані з одержанням   грошових коштів . Судом  призначено  засудженому  покарання відповідно до вимог законодавства, з урахуванням всіх обставин справи, а також даних щодо особи, яка вчинила злочин. При цьому враховувались і вартість незаконно отриманих матеріальних благ чи сум грошових коштів та характер вчинених дій.

Виконавці                                                 Н.Бондаренко

                                                                    Б.Бахін