flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз судової практики, щодо розглядуспорів про спадщину за 2013 рік.

13 травня 2014, 13:27

                                                                     АНАЛІЗ

                          СУДОВОЇ ПРАКТИКИ БАРСЬКОГО РАЙОННОГО СУДУ

             ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ ЩОДО РОЗГЛЯДУ СПОРІВ ПРО СПАДЩИНУ

                                                                ЗА 2013 РІК

                                (відповідно до п.5.17. розділу 5 плану роботи суду)

 

Проаналізувавши судову практику Барського районного суду Вінницької області щодо розгляду спорів про спадщину за період з 01.01.2013 року по 31.12.2013 року складається така кількісна та якісна характеристика.

Згідно статистичних даних суддями Барського районного суду Вінницької області розглянуто 585 цивільних справ в порядку позовного провадження.

Так, в судді Барського районного суду Вінницької області Переверзєва Сергія Володимировича перебували в провадженні 201 цивільна справа вказаної категорії. З них було залишено без руху та в подальшому повернуто позивачам матеріали 8 цивільних справ, 1 справу залишено без розгляду, по решті справ – ухвалено рішення із задоволенням позовних вимог у повному обсязі. Задоволено 10 заяв про продовження строку для прийняття спадщини, задоволено 46  цивільних позовів про визнання права власності на спадкове майно за заповітом, 131 позов про визнання права власності на спадкове майно за законом, з них по 19 справам одночасно задоволено позовні вимоги щодо встановлення фактів родинних відносин зі спадкодавцем (родинні відносини матері, батька, племінниці, дядька тощо), встановлення факту належності правовстановлюючих документів (свідоцтва про право власності на спадковий будинок, Державного акта на право приватної власності на земельну ділянку тощо), встановлення факту прийняття спадщини. Крім того, закрито 5 цивільних справ із затвердженням мирових угод. Крім того, в порядку окремого провадження було розглянуто та задоволено 21 заяву сільської ради про визнання спадщини відумерлою.

Так, в судді Барського районного суду Вінницької області Хлопецького Олександра Станіславовича перебували в провадженні 28 цивільних справ вказаної категорії. З них було залишено без руху та в подальшому повернуто позивачам матеріали 6 цивільних справ, 1 – залишено без розгляду, по решті справ – ухвалено рішення із задоволенням позовних вимог у повному обсязі. Задоволено 1 заяву про продовження строку для прийняття спадщини, задоволено 3  цивільних позови про визнання права власності на спадкове майно за заповітом, 10 позовів про визнання права власності на спадкове майно за законом, з них по 4 справам одночасно задоволено позовні вимоги щодо встановлення фактів родинних відносин зі спадкодавцем. Крім того, закрито 7 цивільних справ із затвердженням мирових угод. Задоволено три позови із вимогами щодо поділу спадкового майна.   

Так, в судді Барського районного суду Вінницької області Хитрука Володимира Миколайовича перебували в провадженні 86 цивільних справ вказаної категорії. З них було залишено без руху та в подальшому повернуто позивачу матеріали 1 цивільної справи, 1 справу залишено без розгляду, по решті справ – ухвалено рішення із задоволенням позовних вимог у повному обсязі. Задоволено 4 заяви про продовження строку для прийняття спадщини, задоволено 26  цивільних позови про визнання права власності на спадкове майно за заповітом, 69 позовів про визнання права власності на спадкове майно за законом, з них по 11 справам одночасно задоволено позовні вимоги щодо встановлення фактів родинних відносин зі спадкодавцем (родинні відносини матері, батька, племінниці, дядька тощо), встановлення факту належності правовстановлюючих документів (свідоцтва про право власності на спадковий будинок, Державного акта на право приватної власності на земельну ділянку тощо), встановлення факту прийняття спадщини. Крім того, закрито 3 цивільних справи із затвердженням мирових угод.   

Так, в судді Барського районного суду Вінницької області Єрмічової Віти Валентинівни перебували в провадженні 123 цивільних справи вказаної категорії. З них було залишено без руху та в подальшому повернуто позивачу матеріали 88 цивільних справ та залишення їх без розгляду, по решті справ – ухвалено рішення із задоволенням позовних вимог у повному обсязі. Задоволено 3 заяви про продовження строку для прийняття спадщини, задоволено 14  цивільних позови про визнання права власності на спадкове майно за заповітом, 18 позовів про визнання права власності на спадкове майно за законом, з них по 11 справам одночасно задоволено позовні вимоги щодо встановлення фактів родинних відносин зі спадкодавцем (родинні відносини матері, батька, племінниці, дядька тощо), встановлення факту належності правовстановлюючих документів (свідоцтва про право власності на спадковий будинок, Державного акта на право приватної власності на земельну ділянку тощо), встановлення факту прийняття спадщини. Крім того, в порядку окремого провадження було розглянуто та залишено без розгляду 1 заяву сільської ради про визнання спадщини відумерлою.

Так, в судді Барського районного суду Вінницької області Питель Олени Віталіївни перебували в провадженні 147 цивільних справи вказаної категорії. З них було залишено без руху та в подальшому повернуто позивачу матеріали 104 цивільних справ та 2 було залишено без розгляду, по решті справ – ухвалено рішення із задоволенням позовних вимог у повному обсязі, по 3 з них - частково задоволено. Задоволено 3 заяви про продовження строку для прийняття спадщини, задоволено 8  цивільних позови про визнання права власності на спадкове майно за заповітом, 25 позовів про визнання права власності на спадкове майно за законом, з них по 6 справам одночасно задоволено позовні вимоги щодо встановлення фактів родинних відносин зі спадкодавцем (родинні відносини матері, батька, племінниці, дядька тощо), встановлення факту належності правовстановлюючих документів (свідоцтва про право власності на спадковий будинок, Державного акта на право приватної власності на земельну ділянку тощо), встановлення факту спільного проживання, 1 позов про визнання свідоцтва про право на спадщину за законом недійсним. Крім того, в порядку окремого провадження було розглянуто та задоволено 14 заяв сільської ради про визнання спадщини відумерлою.

 

При розгляді спорів щодо спадщини суддями застосовуються норми Цивільного кодексу України 2003 року, закони України "Про нотаріат", інші закони та підзаконні нормативні акти земельного, житлового законодавства, як норми матеріального та процесуального права. Було обговорено та взято до відома інформацію про узагальнення судової практики розгляду цивільних справ про спадкування пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ.

При розгляді справ про спадкування суддями встановлювалися:

- місце відкриття спадщини;

- коло спадкоємців, які прийняли спадщину;

- законодавство, яке підлягає застосуванню щодо правового режиму спадкового майна та часу відкриття спадщини у випадку, якщо спадщина відкрилась до 1 січня 2004 року.

Рішення ухвалювалися на підставі обставин, які входять до предмета доказування (ч. 1 ст. 179 Цивільного процесуального кодексу України у зазначеній категорії справ. Належними доказами щодо фактів, які необхідно встановити для вирішення спору про право спадкування, були копії документів відповідної спадкової справи, зокрема, поданих заяв про прийняття спадщини, виданих свідоцтв про право на спадщину, довідок житлово-експлуатаційних організацій, сільських, селищних рад за місцем проживання спадкодавця.

Належна увага приділена наявності у матеріалах справи обґрунтованої постанови про відмову нотаріуса у вчиненні нотаріальної дії, зокрема, відмови у видачі свідоцтва про право на спадщину.

У випадках, коли щодо отримання доказів у сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, були складнощі, суд за їх клопотанням  витребовував такі докази (ч. 1 ст. 137 ЦПК).

Вирішуючи питання про те, чи підлягають розгляду судом справи про право на спадкування без попереднього звернення особи до нотаріальної контори для оформлення права на спадщину та відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину, суддями  враховувалось наступне.

Суддями взято до уваги те, що спори про спадкування підлягають розгляду судами виключно у порядку цивільного судочинства (позовному та окремому провадженні).

Суддями відповідно до пунктів 4, 5 Прикінцевих та перехідних положень ЦК  обґрунтовано застосовувались правила книги шостої ЦК до спадкових правовідносин, які виникли до набрання чинності ЦК 2003 року, та враховано роз'яснення, які містяться в абзаці 3 п. 1 ППВСУ від 30 травня 2008 року № 7.

Згідно чинного цивільно-процесуального законодавства при вирішенні питання про відкриття провадження у справі суддями належна увага приділена учасникам процесу, зокрема належному визначенню відповідачів та третіх осіб, правильності сплати судового збору, питання щодо складу спадкового майна, на яке заявлені позовні вимоги, доказової бази для подальшого вирішення спору.

Проаналізувавши розглянуті справи, мають місце вірне визначення складу осіб, які беруть участь у справі: позивач, відповідач, зацікавлені особи. Державна нотаріальна контора та приватні нотаріуси, органи БТІ не притягувалися в якості співвідповідачів. Відповідачами були сільські, селищні та міська ради Барського району Вінницької області, інші спадкоємці, які мали право на спадщину і т.п.

Проаналізувавши склад майна, яке визнано спадковим, на яке визнано право власності, можна відокремити: спадкові житлові будинки і квартири, гаражі, земельні ділянки, в тому числі паї (сади та рілля), право на земельні ділянки, транспорт, грошові вклади в банки, майнові паї. При цьому враховувався правовий режим вказаних речей, тобто правова оцінка належності майна спадкодавцеві та відповідно право спадкоємців на  заявлене спадкове майно. Так, наприклад, факти належності спадкодавцям домоволодінь, які були побудовані до набрання чинності  Закону України від 01 липня 2004 року «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» про право власності, відповідно до Листа № 24-753/0/4-13 від 16.05.2013 року Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ «Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування» підтверджувалися висновком про технічний стан приватного житлового будинку, технічними паспортами на будинок,  що виготовлені за заявою спадкоємця, а також довідками відповідних сільських, селищних рад району.

            Відповідно до ч. 4  ст. 3  Закону України від 01 липня 2004 року «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» права на нерухоме майно, що виникли до набрання чинності цим Законом, визнаються дійсними у разі відсутності їх державної реєстрації, передбаченої цим Законом, за таких умов: якщо реєстрація прав була проведена відповідно до законодавства, що діяло на момент їх виникнення, або якщо на момент виникнення прав діяло законодавство, що не передбачало обов’язкової реєстрації таких прав. Отже, державна реєстрація права власності на житлові будинки, споруди регулювалася підзаконним нормативним актом – Інструкцією про порядок реєстрації будинків та домоволодінь у містах і селищах міського типу Української РСР.

Перевірялися факти того, що спадщина не перейшла до держави, не визнана відумерлою, чи позивачі вступили в управління та володіння спадковим майном і є спадкоємцями за законом, за заповітом, чи право власності спадкодавця не припинено відповідно до ст. 346 ЦК України, а відповідно до ст. 1296 ЦК України відсутність свідоцтва на право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину. Згідно із ст. 16 ЦК України способом захисту свого права є визнання права. За таких обставин суддями встановлені всі обставини, які дають позивачам право на визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування.

Що стосується продовження строку для прийняття спадщини, то поважними причинами пропуску строків визнано тривалу хворобу та відсутність за межами країни на роботі.

Основними причинами звернення громадян до суду з позовами про визнання права власності на спадкове майно є втрата правовстановлюючих документів на спадкове майно, необхідність встановити факти родинних зв’язків, належності правовстановлюючих документів, допущені помилки в правовстановлюючих документах, а також розбіжності в свідоцтвах про смерть та про народження і т.п..

Значну увагу приділено строкам прийняття спадщини та фактичному прийняттю спадщини, передбаченому ст.1268 ЦК України, щоби не ставилося питань стосовно необхідності встановлення  фактів прийняття спадщини.

Основна питома маса позовів фактично визнається відповідачами і таке визнання позову приймається в попередньому судовому засіданні, більше 60 % справ розглянуто в порядку ст.130, 174 ЦПК України.

Якість та законність ухвалених суддями Барського районного суду Вінницької області рішень підтверджується незначним відсотком оскаржень в апеляційній інстанції.

 

 

Суддя Барського

районного суду                                                                              В.М.Хитрук

 

 

 

 

 

Виконала: Чепельська Ю.В.