Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд визнав недостовірною інформацію у Twitter Громадського Телебачення про СІЧ-С14 як «неонацистську групу»

07 листопада 2019, 14:44

Північний апеляційний господарський суд залишив в силі рішення суду першої інстанції, яким було задоволено позов Громадської організації «Січ-С14» до Громадської організації «Громадське Телебачення» про визнання недостовірною, такою, що принижує ділову репутацію, інформацію про ГО «Січ-С14» у вигляді фактичних тверджень, а саме «Neo-nazi group C14…», що в перекладі на українську мову «Неонацистська група С14…», що була поширена ГО «Громадське Телебачення» в статті (пості) у Twitter.   

На розгляді Північного апеляційного господарського суду перебувала справа за позовом ГО «Січ-С14» до ГО «Громадське Телебачення» про визнання недостовірною та спростування інформації, поширеної  ГО «Громадське Телебачення» у Twitter, в якій С14 названо «неонацистською групою».

У тексті публікації (https://twitter.com/Hromadske/status/992412747727073285) була поширена інформація такого змісту: “Neo-nazi group С14 has seized a former militant of the self-proclaimed "Donetsk People's Republic”, Brazilian Rafael Lusvarghi, and were going to hand him over to #Ukraine's Security Service, one of the group members posted on Facebook" / «Неонацистська група С 14 захопила бойовика самопроголошеної “Донецької народної республіки” бразильця Рафаеля Лусваргі, та збиралась передати його #Службі безпеки України, запостив один із членів групи у Fаcebook».

Господарський суд міста Києва своїм рішенням задовольнив позов ГО «Січ-С14» та визнав вказану інформацію недостовірною, такою, що принижує ділову репутацію, зобов’язав ГО «Громадське Телебачення» спростувати розповсюджену недостовірну інформацію шляхом розміщення резолютивної частини рішення суду у соціальній мережі Twitter (https://twitter.com/Hromadske).

Не погоджуючись із прийнятим рішенням, ГО «Громадське  Телебачення» звернулася з апеляційною скаргою, в якій просила скасувати рішення суду першої інстанції та відмовити у задоволенні позову ГО «Січ-С14».

Апелянт у судовому засіданні на обґрунтування своєї позиції зазначив, що поширена інформація є оціночним судженням, а саме оцінкою громадської діяльності позивача, здійсненою в межах свободи вираження поглядів.

Представники позивача стверджували, що вказана публікація містить недостовірну інформацію у формі саме фактичного твердження про спрямованість діяльності позивача, про що свідчить висновок судово-лінгвістичної експертизи. Представники в судовому засіданні також наголошували, що поширена інформація не відповідає дійсності, оскільки діяльність ГО «Січ-С14» спрямована на підтримку демократичних цінностей. Інформація про позивача як «неонацистську групу» є негативною і її поширення відповідачем в мережі Інтернет завдає шкоди діловій репутації організації  «Січ-С14» як учаснику суспільних відносин.

7 листопада 2019 суд закінчив розгляд вказаної справи в апеляційному провадженні. Оголошено вступну та резолютивну частини постанови суду.

За результатами розгляду апеляційної скарги колегія суддів Північного апеляційного господарського суду постановила апеляційну скаргу залишити без задоволення, рішення господарського суду міста Києва - без змін.

З повним текстом рішення можливо ознайомитися у Єдиному державному реєстрі судових рішень за номером справи № 910/10429/18.

За повідомленням прес-служби суду