Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулося засідання Керівного комітету Українсько-канадського проекту cудової співпраці

22 травня 2009, 10:03

Відбулося засідання Керівного комітету Українсько-канадського проекту cудової співпраці

 

21 травня 2009 року у м. Монтремблан відбулося засідання Керівного комітету Українсько-канадського проекту cудової співпраці.

Головували на засіданні Керівного комітету заступник Голови Верховного суду України Костянтин Кравченко та Уповноважений з федеральних судових справ Канади Клод Прованше.

Представники Канадського агентства з міжнародного розвитку (CIDA) Шанталь Лабель та Марта Аксім ознайомили членів Керівного комітету зі стратегічними пріоритетами уряду Канади в питаннях технічної співпраці з Україною.

Директор програм CIDA в Україні Ш. Лабель інформувала присутніх  про те, що Канадське агентство з міжнародного розвитку з метою підвищення ефективності своєї діяльності звузило список країн, в яких реалізовувалися їхні проекти, зі ста до 20, і Україна увійшла до цього списку.   На наступний рік фінансування дещо збільшиться (до 25 млн. доларів), але увага буде сфокусована на верховенстві права і економічному розвитку України, зокрема, на програмах підтримки приватного сектора в економіці.

Голова Державної судової адміністрації України Іван Балаклицький відзначив що реалізація проекту триває успішно, а українська сторона вдячна Проекту за надану матеріальну, технічну, організаційну можливість обмінятися досвідом,  отримати нове обладнання, передові технології та адаптувати кращі досягнення світової судової системи в Україні.

У засіданні Керівного Комітету Проекту взяв участь Надзвичайний і Повноважний Посол України в Канаді Ігор Осташ.  Пан Посол наголосив на визначальній ролі  верховенства права у  демократичного поступі України, підкреслив, що діяльність Проекту забезпечить підвищення ефективності судової системи.

Учасники засідання обговорили роботу над Посібником із організації роботи суду. Наразі, було повідомлено, що майже всі розділи завершені. Редакційна рада після аналізу написаних розділів подала пропозиції щодо їх доопрацювання і удосконалення. В результаті тривалих обговорень було прийнято рішення відмовитися від назви Посібник, а назвати книгу більш загально - Сучасне управління у суді. Планується, що у вересні робота має бути завершена, і в кінці року за ймовірним рішенням Ради суддів України відбудеться його публікація.

Члени Керівного комітету розглянули Питання розширення діапазону діяльності Проекту. Зокрема, Голова Канадської Дорадчої Ради Проекту Джеральд Сенюк відзначив необхідність поширення результатів Проекту на регіональному рівні. Він зазначив, що авторитет Канади полягає в її сталості, тому моральним обов’язком Проекту є підтримка Івано-Франківського суду, який без додаткового фінансування всі ці роки рухався вперед. Д.Сенюк наголосив на тому, що Івано-Франківськ повинен поширювати передовий досвід організації роботи суду на регіональному рівні.  

Голова міського суду м. Івано-Франківська Андрій Малєєв розповів учасникам зібрання про зміни в організації роботи суду на основі напрацювань в ході реалізації першого етапу Проекту. А.Малєєв зазначив, що суд готовий до поширення цих знань на інші суди області, на сьогодні розроблені методичні матеріали, що допоможуть робочим групам у кожному суді  впроваджувати цей досвід.

Голови модельних судів проекту -  Антон Чернушенко, Голова Апеляційного суду м. Києва; Володимир Хіміч, Голова Дніпровського районного суду м. Києва, Леонід Лічман, Голова Малиновського районного суду м. Одеси розповіли про здобутки у забезпеченні доступу до правосуддя, зокрема, про розподіл функцій між Головою суду та керівником апарату, між суддями та помічниками; про спрощення процедури проходження справ, автоматизацію управління судовими справами.

Члени Керівного комітету після обговорень одноголосно схвалили діяльність Проекту у минулому році і затвердили план роботи на 2009-2010 роки.

 

Довідково:

            Метою Українсько-канадського проекту судової реформи є сприяння зміцненню верховенства права в Україні шляхом удосконалення і зміцнення незалежності, ефективності, прозорості та доступності судової системи та суддів.

            Другий етап Українсько-канадського проекту судової реформи розрахований на 4 роки, який розпочато у листопаді 2006 року.

            Основними завданнями проекту є покращення доступу до судової системи через модельні суди, зміцнення навчального потенціалу Академії суддів України, розширення поінформованості громадськості про роль судочинства в Україні, а також покращення донесення до громадян інформації та якості здійснення правосуддя.

Канадська агенція міжнародного розвитку є урядовою організацією, яка фінансує проекти з розвитку та програми технічної співпраці у різних країнах світу, підтримує сталий розвиток у країнах, що розвиваються, а також у країнах перехідного періоду, задля створення більш безпечного, заможного та справедливого життя.