Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Популісти експлуатують цінності для отримання влади, - ключовий висновок Всесвітнього форуму за демократію, у якому взяли участь українські судді

20 листопада 2017, 17:34

 

«Чи є популізм проблемою?» Під такою назвою 8–11 листопада 2017 року проходив Всесвітній форум за демократію, організований Радою Європи у партнерстві з містом Страсбургом (Франція), регіоном Гранд-Ест (Région Grand Est) і Урядом Франції. Серед організацій, які сприяли роботі Форуму, – Європейський парламент, Страсбурзький університет, Французька національна школа адміністрації (Ecole Nationale d’Administration) і місцева влада.

Форум об’єднав членів громадянського суспільства, політичних лідерів, представників юридичної професії, бізнесу, наукових кіл, засобів масової інформації та інших професійних груп. Одночасно з участю у пленарних засіданнях, лабораторіях, бесідах та дискусіях випускники шкіл політичних досліджень різних країн також мали можливість відвідати Європейський суд з прав людини та взяти участь у різних заходах з обговорення професійних тем і налагодження контактів.

Як можна виховувати у молоді бажання захищати права і свободи людини та громадянина, забезпечувати принцип верховенства права та відстоювати демократичні цінності? Яким чином освіта, зокрема правова, може навчити молодь толерантно сприймати різноманітність, поважати культурні та соціальні відмінності і активно працювати заради сталого розвитку? В епоху існування соціальних мереж, де може поширюватися практично будь-яка інформація, чи повинні держави брати активну участь у боротьбі із пропагандою та екстремістами, які прагнуть радикалізувати молодь?

На ці та інші питання в рамках навчання в Українській школі політичних студій намагалися знайти відповідь і представники судової системи України: Михайло Вайнагій, Аліна Діска, Анна Лебедєва і Катерина Широка, які взяли участі в даному Форумі.

На думку учасників Форуму, популізм може набувати різних форм і описів, але майже завжди це – «ахіллесова п’ята» демократії.

На сьогодні, коли відбувається послаблення демократії в умовах недовіри суспільства до політичних діячів і еліт у цілому, Всесвітній форум за демократію зосередив увагу на ролі політичних партій та ЗМІ в контексті зростаючого популізму.

У рамках Форуму обговорено теми «Від демократії партій до демократії громадян», «ЗМІ – друзі чи вороги демократії?», «Чи є популізм проблемою?» за участю Міністра з європейських справ Франції Наталі Луазо і Голови Республіканської народної партії Туреччини Кемаля Кілічдароглу.

Також проведено три круглі столи на такі теми: «Від «фейків» до фактів», «Як зміцнити зв’язки між дослідженнями, політикою і суспільством для боротьби з популізмом?», «Які заходи у відповідь на антимігрантські заяви і дії популістів?» та «Гендерна рівність і розширення політичних прав та можливостей жінок».

Крім того, представлено 13 лабораторій ідей, де були розглянуті проблеми під різними кутами та представлена інформація про вже реалізовані ідеї.

Учасники Форуму неодноразово наголошували, що популізм є великою проблемою як для Європи, так і для світу в цілому та «грає» на емоційному факторі. Він намагається кинути виклик основним цінностям, ґрунтується на брехні і призводить до кризи інститутів демократичного суспільства. Багато доповідачів звертали увагу на поширення популістських ідей за допомогою такого інструменту, як соціальні мережі (Facebook, Twitter) та використання популістами цінностей для отримання влади. Не залишилися поза увагою й фейкові новини та відповідальність представників ЗМІ за них.

У рамках Форуму його учасники відвідали Європейський суд з прав людини, під час перебування в якому поспілкувалися з юристами суду, зокрема щодо справи «Бурмич та інші проти України», яку ЄСПЛ вирішив об’єднати з 12143 іншими аналогічними заявами, вилучити з реєстру та передати до Комітету міністрів Ради Європи. Усі ці заяви стосувалися тривалого невиконання остаточних судових рішень та порушували питання, подібні до тих, що досліджувалися в пілотному рішенні у справі «Іванов проти України, в якому було констатовано наявність гострої проблеми. Юрист Європейського суду з прав людини зауважив, що діяльність ЄСПЛ створює лише додаткові гарантії прав і свобод людини, оскільки захист цих прав є, передусім, обов’язком і завданням самих держав-учасниць Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, а тому держави не повинні забувати, що зобов’язання ЄСПЛ є субсидіарними стосовно діяльності компетентних національних органів влади. На сьогодні на розгляді в ЄСПЛ залишилось приблизно 6000 заяв, більшість із яких пов’язана з подіями в Криму та на сході України.

Після закінчення Форуму підбито його підсумки та вручено дипломи Ради Європи учасникам 24 європейських шкіл політичних досліджень, які поділяють загальноєвропейські цінності, орієнтовані на побудову громадянського суспільства, заснованого на принципах демократії і верховенства права.

 Катерина Широка, суддя  Луганського окружного адміністративного суду, спеціально для Прес-центру судової влади України