Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дії державного виконавця щодо припинення стягнення аліментів на дитину визнано протиправними

15 листопада 2017, 16:54

Дії державного виконавця Покровського міськрайонного відділу державної виконавчої служби щодо  припинення стягнення аліментів на дитину визнано протиправними

 

            Красноармійським міськрайонним судом Донецької області розглянуто скаргу  жінки на рішення державного виконавця Покровського міськрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Донецькій області щодо закінчення виконавчого провадження за виконавчим листом, виданим на підставі рішення Красноармійського міськрайонного суду Донецької області за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_3 про стягнення аліментів під час вагітності.

            Звертаючись до суду із скаргою для захисту своїх порушених прав на отримання  аліментів на дитину, заявник вказувала, що рішенням Красноармійського міськрайонного суду Донецької області з батька дитини на її користь було стягнуто аліменти на її утримання на час вагітності в сумі 3000 грн. 16.06.2016 року державним виконавцем було відкрито виконавче провадження та 13.10.2016 року у них народився син. В зв’язку з тим, що  батько дитини рішення суду не виконував в повному обсязі, мав заборгованість по сплаті аліментів на момент народження дитини, виконавче провадження не було закінчено.

Також заявниця вказувала, 27.03.2017 року вона подала заяву до ВДВС, в якій просила продовжити стягнення аліментів з батька дитини на її користь до досягнення дитиною трирічного віку, оскільки це визначено  законодавцем у ч. 5 ст. 84 СК України.

 Незважаючи на це, 08.08.2017 року державним виконавцем Покровського міськрайонного відділу державної виконавчої служби була винесена постанова про закінчення виконавчого провадження на підставі того, що рішення суду виконано в повному обсязі.

З огляду на вищенаведене заявник просила суд  визнати дії державного виконавця щодо закінчення виконавчого провадження протиправними, скасувати постанову державного виконавця про закінчення виконавчого провадження та зобов’язати державного виконавця поновити стягнення аліментів з чоловіка  на її користь до досягнення сином трирічного віку за раніше виданимм  виконавчим листом.

Здійснюючи розгляд вказаної скарги  судом зазначено, що  у п. 9 ч. 2 ст. 129 Конституції України передбачено одну із основних засад судочинства обовязковість рішень суду, виконання будь-якого рішення є невід»ємною частиною правосуддя, у ст. 19 Конституції України зазначено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобовязані діяти лише на підставі, в межах повноважень, та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Частина 5 ст. 84 СК України передбачає, що аліменти, присуджені дружині під час вагітності, сплачуються після народження дитини без додаткового рішення суду.

Таким чином, за рішенням суду аліменти під час вагітності стягуються до народження дитини, а після народження дитини відповідно до ч. 5 ст. 84 СК України присуджені аліменти під час вагітності сплачуються без додаткового рішення суду.

            Ухвалою Красноармійського міськрайонного суду Донецької області від 20.09.2017 року скаргу заявниці було задоволено та визнано дії державного виконавця Покровського міськрайонного відділу державної виконавчої служби щодо закінчення виконавчого провадження за виконавчим листом про стягнення аліментів під час вагітності на підставі рішення суду протиправними та скасовано постанову державного виконавця про закінчення виконавчого провадження за виконавчим листом, зобов’язано державного виконавця поновити стягнення аліментів з батька дитини на користь заявниці на її утримання з дня народження дитини і до досягнення дитиною трирічного віку.

                Ухвалою апеляційного суду Донецької області від 31.10.2017 року ухвалу  Красноармійського міськрайонного суду Донецької області від 20.09.2017 року залишено без змін.

Джерело

За повідомленням прес-служби суду