Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Господарський суд Одеської області провів "День відкритих дверей"

15 листопада 2017, 18:20

Сьогодні, 15 жовтня 2017 року, Господарський суд Одеської області в рамках заходу «День відкритих дверей», приймав всіх, хто бажає розширити свою уяву про роль суду, зрозуміти організацію роботи судової влади, зокрема діяльність господарських судів, та відвідати судові засідання.

Так захід відвідали декілька цільових аудиторій, а саме студенти четвертого-п’ятого курсів Національного університету «Одеська юридична академія», студенти 5 курсу Інституту права, економіки та міжнародних відносин Міжнародного гуманітарного університету та учні старшого класу загальноосвітньої школи.

В рамках організованого заходу з вітальним словом до гостей звернувся голова суду Володимир Петров, суддя-спікер Юлія Щавинська та керівник апарату суду Олена Вінцевська.

Голова суду розповів короткі нариси з історії становлення та розвитку суду, про діяльність суду загалом, про компетенцію суду, про доступ до судових засідань та налагодження діалогу між судом, громадськістю та ЗМІ. Також Володимир Петров наголосив, що засідання Господарського суду Одеської області є відкритими. Це означає, що кожен бажаючий має змогу прийти до зали судових засідань та бути присутнім під час розгляду судової справи.

Суддя-спікер Юлія Щавинська розповіла присутнім про структуру Господарського суду Одеської області та організацію роботи. Суддя підкреслила актуальність і необхідність нововведеного інститут спікерства в судовій владі. «Рішенням зборів суддів було надано мені та судді Лілії Грабован велику честь обрати саме нас речниками суду»,- зазначила суддя-спікер Господарського суду Одеської області Юлія Щавинська.

Пізнавальною для вихованців школи стала розмова з керівником апарату суду Оленою Вінцевською. Бесіда була побудована у формі діалогу.

Керівник апарату суду Олена Вінцевська подякувала всім учасникам заходу за увагу, активність та щиру зацікавленість в очах, а відвідувачі, в свою чергу, – за можливість побачити функціонування Господарського суду Одеської області.

Цікавим та найбільш очікуваним моментом для гостей суду, в межах організованого заходу, стало відвідання судових засідань. Так перша група студентів відвідала судовий розгляд справ, які перебувають у провадженні судді Миколи Никифорчука. Розгляд судових засідань було закінчено проголошенням вступної та резолютивної частини рішення (ухвали), відкладенням розгляду справи, оголошенням перерви у засіданні.

Під час судових засідань, студенти мали чудову нагоду спостерігати як представники сторін обґрунтовували свої вимоги і заперечення поданими суду доказами, що являє собою реалізацією принципу змагальності у господарському процесі, передбаченого статтею 4-3 Господарського процесуального кодексу України.

В той же час інша група студентів відвідала судове засідання справи про банкрутство фізичної особи-підприємця, яка проходила у режимі відеоконференцзв’язку. Справу розглядала суддя Лілія Грабован.

Розгляд судової справи про банкрутство неабияк зацікавив молодих правників, адже досвід, який вони отримали, спостерігавши реальний судовий процес, полегшить та допоможе структурувати отримані знання із спеціалізованого курсу «банкрутство», яке наразі вонививчають в університеті.

В свою чергу, суддя Лілія Грабован, яка спеціалізується на розгляді спорів про банкрутство та спорів, пов’язаних з банкрутством, детально роз’яснила студентам процедуру визнання фізичної особи-підприємця банкрутом.

Слід зазначити, що у Господарському суді Одеської області розгляд судових справ із застосуванням системи відеоконференцзв’язкупроходить у спеціально обладнаному сучасному залі судових засідань.

Відповідно до програми проведення заходу, яка включала в себе пізнавальну екскурсію судовою установою,студенти ознайомилися з роботою відділу документального забезпечення (канцелярія), де начальник відділу Ірина Возна наглядно продемонструвала як реєструється документ, як він потрапляє до судді. Після цього відвідувачі ознайомились із роботою інноваційного проекту «Єдине вікно», що являє собою спрощений і прискорений порядок видачі копій судових рішень, який був нещодавно запроваджений за ініціативою керівництва суду. Наступним кроком стала зустріч із завідуючою сектором архіву Наталією Федоріненко, яка ознайомила студентів зі специфікою роботи та відповіла на питання, що цікавили молодь.

Так колектив та керівництво суду впевнені, що подібні заходи сприяють набуттю першого професійного досвіду та практичних знань та більш чіткому розумінню ними специфіки роботи юриста у судових органах та під час представництва осіб в суді.

Джерело

За повідомленням прес-служби суду