Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Кримінальне провадження щодо осіб, яких обвинувачують у зриві мирних митінгів на підтримку підписання угоди про асоціацію з Європейським Союзом «Я підтримую ЄС» та у незаконних діях, які посягають на зміну меж території України

20 вересня 2017, 09:12

07 червня 2017 року з Апеляційного суду Миколаївської області до Ленінського районного суду м. Миколаєва надійшов обвинувальний акт у кримінальному провадженні за обвинуваченням групи осіб, серед яких дві жінки, 1956 та 1958 років народження, та чоловік 1971 року народження.

Громадянин Н, 1971 року народження, займав посаду начальника інспекції з благоустрою Миколаївської міської ради.

22 листопада 2013 року до виконавчого комітету Миколаївської міської ради надійшло повідомлення від голови однієї з політичних партій про намір проводити з 22 листопада 2013 року на площі Леніна (нині площа Соборна), безстрокову акцію протесту – мирні збори з кількістю учасників до 5 000 осіб. Метою акції була підтримка підписання угоди про асоціацію з Європейським Союзом «Я підтримую ЄС».

Обвинувачений Н, будучи службовою особою органу місцевого самоврядування, маючи на меті перешкодити проведенню зазначеної акції протесту громадян, з причин інших політичних поглядів, приблизно в 22-00 прибув на площу Леніна в м. Миколаєві незаконно демонтував намети, що були встановлені учасниками акції процесу в зв’язку з холодною порою року. До проведення демонтажу наметів, обвинувачений залучив переодягнених у спеціальний одяг (сигнальні жилети червоного кольору) осіб, що допомогли йому у демонтажі наметів, що спричинило перешкоди у проведенні мирної акції протесту громадян.

Крім того, у період з лютого-липня 2014 року за попередньою змовою з обвинуваченими жінками, а також іншими не встановленими особами, вчинили дії, що направлені на посягання на територіальну цілісність і недоторканість України, виходу Миколаївської області зі складу України.

Так, обвинувачені домовилися про організацію та проведення в м. Миколаєві мітингів на підтримку дій осіб в Автономній Республіці Крим щодо передачі території Криму під юрисдикцію Російській Федерації, організацію в м. Миколаєві непередбаченого законодавством України місцевого референдуму щодо створення нових державних суб’єктів, виборів миколаївського міського голови – «народного мера», розпалювання національної ворожнечі між громадянами України мешканцями м. Миколаєва, російськомовними етнічними росіянами та українцями, виготовлення з метою розповсюдження агітаційних матеріалів про нелегитимність діючих українських органів влади. При цьому, обвинувачені домовилися між собою, з метою прикриття свої злочинних намірів та планів, заявляти правоохоронним органам про те, що їх дії направлені тільки на захист пам’ятників від вандалів.

Крім того, 6 березня  2014 року приблизно з 12-00 до 17-00, обвинувачені за попередньою змовою, організували в м. Миколаєві, біля пам’ятника Героям Ольшанцям вибори, так званого – «народного мера», де було обрано «народним мером» обвинуваченого Н.

Також, 9 березня 2014 року обвинувачені за попередньою змовою, організували мітинг біля зазначеного вище пам’ятника, виступав з промовою про те, що діюча державна влада – «озброєна хунта» з якою необхідно боротися.

16 березня 2014 року обвинуваченими було організовано незаконний місцевий референдум щодо створення федерального округу у складі Миколаївської, Одеської та Херсонської областей, в тому ж місті, біля пам’ятника Героям Ольшанцям.

01 червня 2014 року обвинувачені за попередньої змовою, перебуваючи в м. Миколаєві організували проведення пікету біля військової частини А4465, розташованої за адресою: м. Миколаїв, вул. Аеродромна, 1, з метою підбурювання військовослужбовців до відмови виконання службових обов’язків, підриву авторитету державних органів влади України та підтримки незаконних озброєних формувань у Донецькій та Луганській областях.

Крім того, зазначені громадяни обвинувачуються у виготовленні та розповсюдженні матеріалів, із закликами до вчинення дій, з метою насильницької зміни, повалення конституційного ладу та захоплення державної влади України.

Таким чином, обвинувачений Н, звинувачується у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ст. 340, ст. 110, ст. 293 ч. 3, ст. 27 ч. 2, ст. 109 КК України.

Обвинувачена Ш, 1956 року народження, звинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 110 КК України.

Обвинувачена П., 1958 року народження, звинувачується у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 110, ст. 293 КК України.

 

Головуючий суддя – Зазхарченко Дмитро Володимирович.

Судове засідання, яке було призначено до розгляду 19 вересня 2017 року о 10-00, не відбулось.

Наступне судове засідання призначено на 13 жовтня 2017 року о 10-00.

Джерело

За повідомленням прес-служби суду