Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова ДСА України взяв участь в урочистому відкритті Проекту «Посилення незалежності, ефективності та професіоналізму судової влади в Україні»

18 червня 2013, 18:50

 

18 червня 2013 року Голова Державної судової адміністрації України Руслан Кирилюк взяв участь у конференції з нагоди відкриття Проекту «Посилення незалежності, ефективності та професіоналізму судової влади в Україні», що фінансується Урядом Швеції та виконується Радою Європи.
Також у роботі конференції взяли участь Голова Верховного Суду України Ярослав Романюк, заступник голови Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних та кримінальних справ Павло Гвоздик, заступник голови Вищого господарського суду України, голова ради суддів господарських судів Артур Ємельянов, суддя Вищого господарського суду України, секретар Ради суддів України Тетяна Козир, суддя Вищого адміністративного суду України, секретар ради суддів адміністративних судів Тетяна Шипуліна, заступник Голови Вищої ради юстиції, суддя Вищого господарського суду України Олександр Удовиченко, член Вищої ради юстиції, голова Національної асоціації адвокатів України Лідія Ізовітова, секретар Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, суддя апеляційного суду Хмельницької області Анатолій Марцинкевич, проректор Національної школи суддів України Володимир Мазурок, Керівник Головного управління з питань судоустрою Адміністрації Президента України Вадим Фесенко, представники неурядових громадських організацій, міжнародних установ, Секретаріату Ради Європи та офісу Ради Європи в Україні, незалежні експерти, інші.
Виступаючи на конференції, Голова Верховного Суду Ярослав Романюк подякував представникам Ради Європи й уряду Швеції за підтримку реформ, що тривають в Україні, і, зокрема, в судовій системі держави. Така плідна співпраця особливо важлива й тому, що процес реформування – це тривалий у часі і глибинний у своїй суті процес, який потребує системності й послідовності у забезпеченні його реалізації. І саме ці підходи, за словами Ярослава Романюка, притаманні міжнародним інституціям, що працюють в Україні у напрямку вдосконалення судової системи.
«Рада Європи та уряд Швеції підтримують зобов’язання України продовжувати реформу судової системи»,- сказала у своєму виступі на конференції Голова Департаменту правосуддя та правового співробітництва Генерального директорату прав людини та верховенства права Ради Європи пані Ханне Юнкер. Новий проект Ради Європи має на меті підтримати реформування українського судочинства шляхом сприяння інституційним та законодавчим реформам судової влади в Україні відповідно до європейських стандартів, визначити потенційні виклики у впровадженні реформ, проаналізувати причини цих викликів й накреслити шляхи їх подолання.
Проект, за повідомленням пані Юнкер, розроблено спільно з основними національними учасниками у сфері судочинства, органами суддівського самоврядування, національними неурядовими організаціями, представниками міжнародних організацій в Україні. Партнерами Проекту є Адміністрація Президента України, Верховний Суд України, Вища рада юстиції, Вища кваліфікаційна комісія суддів України, Конституційна асамблея, Національна школа суддів, органи суддівського самоврядування.
Для уряду Швеції це велика честь – надавати підтримку новому проекту Ради Європи в Україні,- наголосив присутній на презентації Проекту Посол Швеції в Україні пан Стефан Гуллгрен. Адже, за його словами, проект спрямований на утвердження верховенства права в Україні, посилення незалежності і професіоналізму української судової системи, тож уряд Швеції та Рада Європи готові й надалі підтримувати реформу судоустрою в Україні. Пан Посол висловив сподівання, що українські партнери націлені на успішну реалізацію реформ у судовій системі. А присутність на конференції Голови Верховного Суду України свідчить про те, що ця реалізація відбуватиметься на найвищому судовому рівні, - зауважив Стефан Гуллгрен.

По завершенні конференції відбулося перше засідання Наглядового Комітету Проекту. На засіданні погоджено склад Комітету, куди увійшли представники: Адміністрації Президента України, Верховного Суду України, Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних та кримінальних справ, Вищого господарського суду України, Вищого адміністративного суду України, Ради суддів України, ради суддів адміністративних судів, ради суддів господарських судів, ради суддів загальних судів, Вищої ради юстиції, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Національної школи суддів України, Державної судової адміністрації України та Шведського агентства міжнародного розвитку.

Довідково:
Проект «Посилення незалежності, ефективності та професіоналізму судової влади в Україні» розпочав свою роботу в січні 2013 року та завершується у грудні 2014 року. Угоду про започаткування Проекту було підписано у грудні 2012 року в рамках Плану дій Ради Європи для України на 2011-2014 роки урядом Швеції в особі Шведської Агенції міжнародного розвитку (SIDA).
Метою проекту є поліпшення діяльності органів суддівського самоврядування в Україні, підвищення професіоналізму судової системи шляхом вдосконалення процедури підготовки суддів та кандидатів у судді, сприяння проведенню судової реформи у відповідності до європейських стандартів, зокрема, що стосується інституційного складу Вищої ради юстиції, процедури призначення суддів, а також процедур щодо порядку застосування дисциплінарної відповідальності до суддів, сприяння у проведенні конституційної реформи.
25 квітня 2013 року відбулась робоча зустріч першого заступника Голови ДСА Півторака В.В. із керівником Відділу посилення потенціалу сектору юстиції Департаменту правосуддя та правового співробітництва Генерального Директорату Ради Європи з прав людини та верховенства права Наталією Вутовою, консультантом Проекту "Посилення незалежності, ефективності та професіоналізму судової влади в Україні" Довідасом Віткаускасом, а також менеджером цього Проекту в Україні Андрієм Кавакіним. Під час зустрічі обговорювались ймовірні шляхи співпраці, зокрема, щодо спеціальної підготовки працівників, які забезпечують роботу органів суддівського самоврядування.