Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Візит експертів Консультативної місії Європейського Союзу до судів міста Харкова

20 червня 2017, 09:18

З 13 по 16 червня 2017 року в рамках реалізації пілотного проекту із створення європейської моделі сучасної системи забезпечення безпеки суддів, працівників апаратів судів та відвідувачів до судів міста Харкова завітали старший радник Консультативної місії Європейського Союзу з питань судової системи (далі – КМЕС) Джон Каббон та короткостроковий експерт КМЕС, радник з питань судової безпеки Ради правосуддя Нідерландів Кейс Такс.

Під час візиту експерти КМЕС 13 та 14 червня оглядали приміщення Харківського апеляційного господарського суду та прилеглу до нього територію, де  ознайомились зі станом систем безпеки. Експерти КМЄС обговорили з головою суду Павлом Тихим, заступником голови суду Олексієм Крестьяніновим і керівником апарату суду Оленою Ковальовою-Мінаєвою актуальні проблеми, пов’язані з охороною суду та станом забезпечення безпеки суддів, працівників апарату суду та відвідувачів.

 

 Учасники дискусії проаналізували переваги створення Служби судової охорони та звернули увагу на необхідність удосконалення порядку пропуску та ідентифікації осіб, які бажають потрапити до суду, системи відеоспостереження та контролю.

 Під час робочої зустрічі з суддями  та працівниками апарату суду експерти КМЄС дослухались до думок щодо стану безпеки в суді. Зокрема, суддя Валентина Лакіза відповідала на питання закордонних спеціалістів та повідомила, що рівень пропуску осіб до приміщення, який наразі утворився  внаслідок реформування органів поліції, не гарантує безпеки суддям, працівникам та відвідувачам суду.

15 червня 2017 року експерти КМЄС відвідали Господарський суд Харківської області, де відбулась робоча зустріч з керівництвом суду та працівниками апарату суду. Під час робочої зустрічі  розглянуто питання організації роботи Служби судової охорони та базі впровадження у Господарському суді Харківської області пілотного проекту охорони судів.

  В. о. голови суду Олександр Мамалуй відзначив, що безпека суду та суддів на даний час не забезпечена повною мірою, ситуація ускладнюється тиском на суддів з метою прийняття потрібного одній із сторін судового рішення. Також в.о. голови суду охарактеризував систему охорони судів, як таку, що не виконує потрібної функції та потребує значної уваги.

Під час візиту представники КМЄС оглянули приміщеннясуду, надали практичні поради щодо забезпечення безпеки працівникам установи та особам, що перебувають у будівлі. Окрему увагу звернули на дотримання протипожежних правил та норм безпеки.

 Експерти також вислухали пропозиції, що можуть покращити охорону суду. Суддя Господарського суду Харківської області Олексій Бринцев та керівник апарату суду Олександр Поляков поділились власним баченням поліпшення системи охорони суду. За результатами робочої зустрічі сторони домовились про необхідність подальшої співпраці.

16 червня 2017 року в Апеляційному суді Харківської області відбулась зустріч експертів КМЄС з питань охорони судової системи з представниками судового корпусу Харківщини та Територіального управління ДСА України у Харківській області.

 Захід мав на меті обговорення в професійному середовищі актуальних питань, пов’язаних з можливістю створення дієвої системи, що дозволить забезпечити охорону приміщень судів та належну безпеку суддів, членів їх сімей, апарату суду та відвідувачів.

 Начальник Територіального управління ДСА України у Харківській області Володимир Остапенко  окреслив мету заходу та орієнтовані питання для обговорення.

Джон Каббон зауважив, що недостатність захисту безпеки в судах на сьогодні є значною проблемою для судової системи України, яка вимагає особливої уваги та невідкладного вирішення. Старший радник КМЄС також звернув увагу присутніх на переваги створення Служби судової охорони.

Кейс Такс поділився з учасниками зустрічі результатами своїх спостережень щодо організації охорони в Харківському апеляційному господарському суді та Господарському суді Харківської області. Експерт наголосив на необхідності запровадження в судах базових програм безпеки та охорони, а також створенні корпусу професійних офіцерів з судової охорони.

Наприкінці заходу обговорено резонансні випадки порушення безпеки в приміщеннях загальних місцевих судів м. Харкова та Харківської області, розглянуто актуальні проблеми, пов’язані з неодноразовим втручанням в роботу суду та створенням загрози фізичній безпеці суддів, працівників апарату суду та відвідувачів. У дискусії активну участь взяли фахівець ДСА України з питань організації охоронної діяльності В‘ячеслав Корніцов , голова Апеляційного суду Харківської області Алла Колтунова та представники загальних місцевих судів м. Харкова та Харківської області.