Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Обговорено роботу судів Чернігівщини

29 березня 2017, 09:41

 28 березня 2017 року в Апеляційному суді Чернігівської області відбулася координаційна нарада за участю голів судів та керівників апаратів місцевих загальних та спеціалізованих судів області, на якій підсумовано роботу судів області у 2016 році. Провів нараду голова Апеляційного суду Садіг Тагієв.

З аналітичними доповідями виступили заступники голови Апеляційного суду Чернігівської області Геннадій Салай, Олена Мамонова, начальник ТУ ДСА України в Чернігівській області Михайло Целуйко. Доповідачі охарактеризували показники діяльності судів, відзначили ряд позитивних на проблемних моментів, на які необхідно звернути увагу в майбутньому.

Олена Мамовова, зокрема, відзначила, що згідно з аналізом, проведеним судовою палатою у цивільних справах, у  2016 році в Чернігівській області, як і в цілому по Україні, спостерігалась тенденція зменшення кількості цивільних справ та матеріалів, що надходили на розгляд судів. Так, загалом за 2016 рік надійшло  25905 цивільних справ та матеріалів, що на 10,3 % менше порівняно з 2015 роком.

Середньомісячне надходження на суддю місцевого суду (відповідно до штатної чисельності) становило в 2016 році 17,32 справ та матеріалів, навантаження на одного суддю зменшилось, однак враховуючи дефіцит повноважних суддів у місцевих судах, то по факту навантаження зросло. При цьому слід зазначити, що, не зважаючи на середньообласне зменшення навантаження у 2016 році, у 13 місцевих судах збільшилось надходження цивільних справ та матеріалів на одного суддю: у Бобровицькому, Городнянському, Козелецькому, Коропському, Корюківському, Куликівському, Менському, Новгород-Сіверському, Носівському, Сосницькому, Срібнянському, Талалаївському, Щорському.

Геннадій Салай звернув увагу на те, що суди працювали в непростих умовах, викликаних звільненням суддів у відставку. В судовій палаті з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду Чернігівської області ще рік тому працював 21 суддя, а зараз – всього 11. Навантаження збільшилось вдвічі. Однак статистичні дані показують, що якість розгляду справ не погіршилась.

Аналогічна ситуація і в районних судах, а в Куликівському суді взагалі не залишилось повноважних суддів, їх справи передаються до Деснянського, Навозаводського та Чернігівського районного судів.

Натомість кількість кримінальних справ у 2016 році збільшилась: їх надійшло 20207, що на 1209 справ більше 2015 року. Несуттєво зменшилась кількість матеріалів про адміністративні правопорушення.

До апеляційного суду у 2016 році надійшло 1279 кримінальних проваджень, що на 274 більше попереднього року.

Начальник ТУ ДСА України поінформував, що на даний час у 24 місцевих судах штатна чисельність становить: працівників апарату – 580,5 (фактично працює – 539); суддів – 137 (14 без повноважень; 2 судді призначено), фактично працює 106.

Територіальним управління протягом звітного періоду було проведено ремонти в 13 судах області: Срібнянському, Новозаводському, Коропському, Борзнянському, Корюківському, Ріпкинському, Козелецькому, Чернігівському. Капітальні роботи проведені в 3 судах: Прилуцькому, Новгород-Сіверському та Носівському. У капітальні роботи ввійшла також заміна металевих загороджень на загородження зі скла в залах судових засідань у Менському, Чернігівському районних та Прилуцькому міськрайонному суді.

Підсумовуючи нараду Садіг Тагієв закликав суддів не поспішати з прийняттям рішення про відставку, адже дефіцит суддівських кадрів негативно позначається на здійсненні правосуддя в державі.

Голова ДСА України Зеновій Холоднюк обговорив з керівним складом судів Чернігівської області стан матеріально-технічного та фінансового забезпечення органів правосуддя у 2016 році та означив перспективи на поточний рік.

Садіг Тагієв продемонстрував Голові ДСА України стан проведення капітального ремонту останнього поверху приміщення Апеляційного суду Чернігівської області та провів екскурсію судом.

Також в рамках візиту на Чернігівщину Зеновій Холоднюк відвідав Чернігівський окружний адміністративний суд та господарський суд Чернігівської області, де ознайомився із станом їх матеріально-технічного забезпечення.