Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Розпочався другий етап програми із судового адміністрування

23 березня 2015, 15:52

23 березня 2015 року розпочався другий етап програми із судового адміністрування. Навчання триватиме протягом двох тижнів (по 3 квітня 2015 року).

Навчальна програма організована Державною судовою адміністрацією України в партнерстві з Національною школою суддів України та Проектом Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) "Справедливе правосуддя" та спрямована на поглиблення знань з питань судового адміністрування.

У листопаді 2014 року було оголошено конкурс на  відбір кандидатів для участі у другому раунді навчальної програми з питань судового адміністрування. Аплікаційну форму та реферат для участі у другому раунді навчальної програми з питань судового адміністрування учасники навчань мали направити до 15 січня 2015 року. Загальна кількість відібраних учасників складає 40 осіб, з яких 26 працівників апаратів місцевих судів різних юрисдикцій, 8 представників апеляційних судів, представник ВАСУ та ДСА України.

Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, відкриваючи захід відзначив, що професія судового адміністратора достатньо молода, а навчання цій професії зовсім відсутнє. "Перша навчальна програма з судового адміністрування стала значним кроком на шляху впровадження обов’язкового навчання керівника апарату суду. На сьогодні ми всі бачимо неабиякий інтерес працівників апаратів судів до здобуття нових знань, вмінь та навичок. Зацікавленість і потреба в навчанні з судового адміністрування з кожним днем тільки збільшується. Впровадження новітніх інформаційних технологій у судах, різносторонність поточних питань, що виникають у діяльності суду, вимагають від керівників апаратів судів не тільки знання аспектів чинного законодавства, а також наявності управлінських знань та навичок публічної діяльності", – відзначив очільник ДСА України.  Зеновій Холоднюк подякував партнерам навчального курсу: Проекту "Справедливе правосуддя", викладачам Університету Штату Мічиган та Національній школі суддів України, а учасникам курсу побажав плідної роботи з метою отримання нових корисних знань.

Голова ДСА України поінформував присутніх про бюджетування судової системи, зокрема, що минулого року працівникам апаратів судів за рахунок наднадходжень до спеціального фонду держбюджету вдалося підвищити заробітну плату до рівня 3800 гривень, а в поточному році очікується такий показник на рівні не менш, як чотири тисячі гривень. Також, Зеновій Холоднюк повідомив, що з квітня 2015 року знімаються всі обмеження із виплати суддівської винагороди, адже зняття таких фінансових обмежень є однією з умов меморандуму про співпрацю між Урядом України та МВФ (про економічну та фінансову політику). Разом з тим, одним із пунктів названого Меморандуму є питання підняття ставок судового збору та ліквідація пільг із сплати судового збору для органів державної влади, тобто у другому півріччі поточного року очікуємо інші надходження до спеціального фонду держбюджету, – наголосив очільник ДСА України.

Керівник Проекту (USAID) "Справедливе правосуддя" Девід Вон відзначив, що до реалізації програми залучені практики й викладачі навчальних закладів України та США (Університет штату Мічиган). Досвід попереднього навчання судового адміністрування та участь у навчальному курсі Університету штату Мічиган допоможе підготувати нову велику групу професійних управлінців.  Це, у свою чергу, має позитивно вплинути на якість управлінської роботи в судах та, відповідно, на якість судочинства, рівень довіри до судової влади, – додав Девід Вон.

Навчання розпочалося із навчального курсу "Лідерство". У наступні дні відповідно буде вивчено теми: "Цілі та обов’язки судів", "Формування бачення та стратегічне планування", "Ресурси, бюджет і фінансування", "Управління рухом справ", "Управління інформаційними технологіями", "Основні компоненти суду", "Управління кадрами", "Освіта, практичне навчання і розвиток", "Зв’язки судів з громадськістю".

Довідка:

За результатами розгляду та оцінки аплікаційних форм і рефератів із 63 кандидатів обрано 40 слухачів навчальної програми з питань судового адміністрування.

План навчальної програми:

23 березня – 3 квітня 2015 року – лекційні заняття в місті Києві;

19 квітня – 18 травня 2015 року  – підготовка випускної роботи;

18 травня – 7 червня 2015 року – перевірка випускних робіт;

17 червня 2015 року – вручення сертифікатів про участь у програмі.

Як відомо, з 8 по 20 квітня 2013 року 40 учасників, відібраних на конкурсній основі, взяло участь у 2-тижневому навчанні за такими курсами: лідерство; цілі та обов’язки судів; стратегічне планування; управління проходженням справ; управління інформаційними технологіями; основні компоненти судів; управління кадрами; освіта, практичне навчання і розвиток; зв’язки судів із громадськістю. Команда викладачів із США та України розробила програму навчання з урахуванням ключових компетенцій та методології навчання. По завершенню курсу його учасники підготували фінальні роботи, які були відповідно оцінені, а в червні 2013 року випускники отримали сертифікати від Національної школи суддів України та Університету Штату Мічиган.