Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбувся пленум Вищого господарського суду України

05 березня 2015, 18:14

5 березня 2015 року відбувся пленум Вищого господарського суду України. Участь у пленумі взяли 71 суддя вищого спеціалізованого суду, голови апеляційних та місцевих господарських судів, судді названих судів, Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, заступник Генерального прокурора України Віталій Касько, інші.

Голова Вищого господарського суду України Богдан Львов ознайомив присутніх із подяками від громадськості, що надходять на адресу окремих суддів, та відзначив, що попри те, що сьогодні до судової влади загалом та окремих суддів зокрема є особливе ставлення та побутує думка про несприйняття їх діяльності, інші громадяни, громадські організації на адресу суду направляють листи-підтримки та подяки за поновлення законних прав та інтересів громадян та суспільства, відстроювання принципів неупередженості та безсторонності розгляду справ.

Очільник ВГСУ, підбиваючи підсумки роботи господарських судів України у 2014 році та визначаючи завдання на 2015 рік, наголосив на тому, що суди господарської юрисдикції за результатами останніх кількох соціологічних опитувань мають найбільший рівень довіри серед судів інших юрисдикцій, "проте це не ідеальний показник, і зупинятись на цьому не варто", – підкреслив Богдан Львов.

Заступник Генерального прокурора України зауважив, що останнім часом склалася тенденція, що судову владу лише сварять, і як це не виглядає парадоксально за винесені судом рішення на користь держави із повернення державної власності висловлюють подяки іншим органам, зокрема й прокуратурі. Віталій  Касько подякував суддям за справедливі рішення та принципову позицію у відстоюванні державних інтересів.

Голова Державної судової адміністрації України поінформував присутніх про оплату праці працівників апаратів господарських судів у 2014 році. Зокрема, за рахунок понадпланових надходжень коштів від сплати судового збору до спеціального фонду державного бюджету у 2014 році Міністерством фінансів України за поданням ДСА України судам загальної юрисдикції збільшено фонд оплати праці разом з нарахуванням на більше ніж на 39 млн гривень. Такі зміни дозволили збільшити середню заробітну плату працівникам апаратів господарських судів з 2657 грн до 3815 грн, в апаратах апеляційних судів заробітна плата зросла з 2968 грн до 4061 гривні. Очільник ДСА України звернув увагу на те, що розмір посадових окладів працівників апаратів судів закріплено в Перехідних положеннях Закону України "Про прокуратуру", а також Законом України "Про судоустрій і статус суддів" у редакції Закону України "Про забезпечення права на справедливий суд". У зв’язку з цим ДСА України направлено проект змін до відповідної постанови Уряду щодо визначення розміру посадових окладів працівників апаратів судів, - повідомив Голова ДСА України.

Зеновій Холоднюк зазначив, що відповідно до змін до бюджету поточного року вдалося здійснити перерозподіл коштів, і за рахунок зменшення поточних видатків вдалося збільшити капітальні видатки на 46 млн гривень. Отож, за словами керівника ДСА України, в квітні-травні поточного року буде погашено кредиторську заборгованість, що сформувалася наприкінці минулого року. Крім того, система органів судової влади додатково матиме 12 млн грн на капітальні видатки за рахунок збільшення планових показників.

Керівник ДСА України також відзначив, що наразі напрацьовуються зміни до Закону України "Про судовий збір", зокрема, у частині обмеження пільг щодо сплати судового збору органам державної влади, іншими суб‘єктами, а також перегляду розміру ставок судового збору за окремими видами об'єктів справляння судового збору, що дозволить збільшити надходження до спеціального фонду державного бюджету. Зеновій Холоднюк висловив сподівання, що за результатами роботи першого півріччя 2015 року та з урахуванням виконання плану надходжень до спеціального фонду держбюджету можливо буде здійснити як перерозподіл видатків, так і збільшення фонду заробітної плати.

Про виконання постанови пленуму Вищого господарського суду України від 10.07.2014 № 2 "Про підсумки роботи господарських судів України у 2013 році, у першому півріччі 2014 року та завдання на друге півріччя 2014 року" доповіла секретар пленуму Вищого господарського суду України Лариса Рогач.

Постановами пленуму затверджено нову редакцію Регламенту пленуму Вищого господарського суду України та Положення про порядок підготовки, прийняття та оприлюднення постанов пленуму Вищого господарського суду України з питань застосування господарськими судами законодавства при вирішенні справ.