Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Рада суддів господарських судів звернулася із поданням до ВСУ з метою ініціювання конституційного подання

14 листопада 2014, 14:55

 14 листопада 2014 року в приміщенні Вищого господарського суду України відбулося чергове засідання ради суддів господарських судів.

Першим питання члени ради суддів господарських судів розглянули звернення до Пленуму Верховного Суду України про необхідність направлення до Конституційного Суду України конституційного подання на відповідність  Конституції України окремих положень Закону України «Про очищення влади», відзначених у постанові пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 12.10. 2014 № 12 та інших положень, які впливають на забезпечення гарантій незалежності суддів та їх правового захисту.

Як зазначив голова Ради Олександр Удовиченко, основна проблематика полягає в тому, що хоч і в перших статтях закону задекларовані основні принципи, закріплені в Конституції України, зокрема, принцип незалежності і принцип індивідуальної відповідальності, але в подальших нормах закону застосовується принцип презумпції вини та колективної відповідальності.

У результаті обговорення Радою прийнято рішення звернутися до Пленуму ВСУ та з подібною пропозицією до  Ради з питань судової реформи при Президентові України.

Крім того, рада суддів господарських судів погодила нагородження почесною грамотою Вищого господарського суду України та ради суддів господарських судів і врученням пам'ятного знака суддям і окремим працівникам апарату суду, відповідно до внесених подань.