Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулась міжнародна конференція «Реформування судової системи в Україні та міжнародні стандарти щодо незалежності суддів»

21 грудня 2011, 18:52
20-21 грудня 2011 року в конференц-залі Національної академії наук України відбулась дводенна міжнародна конференція «Реформування судової системи в Україні та міжнародні стандарти щодо незалежності суддів». Конференцію організовано спільно ОБСЄ/Бюро демократичних інститутів та прав людини у співпраці, Проектом Агентства США з міжнародного розвитку USAID «Україна: справедливе правосуддя» та Комісією зі зміцнення демократії та утвердження верховенства права.
У роботі конференції взяли участь голова Комісії зі зміцнення демократії та утвердження верховенства права Сергій Головатий, голова підрозділу з верховенства права ОБСЄ Бенджамін Моро, спеціаліст цього ж підрозділу Єва Катінка Шмідт, член Венеціанської Комісії Джеймс Гамільтон, керівник Проекту Агентства США з міжнародного розвитку «Україна: справедливе правосуддя» Девід Вон, заступник керівника цього ж Проекту Наталія Петрова, голова Ради суддів України Ярослав Романюк, голова ради суддів загальних судів України Павло Гвоздик, заступник керівника апарату Верховного Суду України Микола Хавронюк, голова Віруського повітового суду Естонії Павло Гончаров, радник голови Комітету Верховної Ради України з питань правосуддя Ростислав Герасимов, секретар Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Анатолій Марцинкевич, проректор з науково-дослідної роботи Національної школи суддів України Наталія Шукліна, професор юридичного факультету Московського державного університету ім. М. В. Ломоносова, голови та судді апеляційних судів України.
Із вітальним словом до учасників конференції звернувся голова Комісії зі зміцнення демократії та утвердження верховенства права Сергій Головатий. Мета проведення конференції збігається з метою реформування судової системи, а саме – це набуття судовою владою імунітету від політичних інститутів у цілому та політиків зокрема, - зауважив Сергій Головатий.
Спеціаліст підрозділу з верховенства права ОБСЄ Єва Катінка Шмідт   акцентувала увагу на трьох напрямках незалежності судочинства.  «Незалежність судочинства є невід’ємною складовою права на справедливий судовий процес, а також верховенства права та демократії. На підставі ретельного дослідження правничих систем та практики було виокремлено три напрямки, що є особливо значущими для незалежності судочинства – це адміністрування судівництва, добір і навчання суддів та відповідальність суддів і суддівська незалежність у процесі судочинства», – зазначила вона.
Голова підрозділу з верховенства права ОБСЄ Бенджамін Моро додав, що такі заходи є значним внеском у реформування незалежної, безсторонньої, ефективної та професійної судової влади України.
За результатами конференції рекомендовано внести зміни до Закону України «Про судоустрій і статус суддів», зокрема, пропонується змінити систему суддівського самоврядування шляхом ліквідації рад суддів господарських, адміністративних і загальних судів України, натомість утворити ради суддів в областях, а також збільшити кількість Ради суддів України з 11 до 37 членів.
Частину шосту статті 127 вказаного закону рекомендовано доповнити, що рішення Ради суддів України, прийняті в межах визначених цим законом повноважень, є обов'язковими для всіх органів суддівського самоврядування та Державної судової адміністрації України, пункт 3 частини 5 статті 127 закону викласти у такій редакції: «призначає та звільняє Голову Державної судової адміністрації України та його заступників, вирішує питання про заохочення та притягнення до дисциплінарної відповідальності Голову Державної судової адміністрації України та його заступників»,а також надано інші рекомендації.