Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова ДСА України Зеновій Холоднюк взяв участь у нараді голів апеляційних і місцевих господарських судів України

22 травня 2014, 19:32

 22 травня 2014 року у приміщенні Вищого господарського суду України відбулася нарада голів апеляційних і місцевих господарських судів України.

Крім голів судів господарської юрисдикції в заході взяли участь перший заступник міністра юстиції Інна Ємельянова, народний депутат України Леонід Ємець, Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, академік Національної академії правових наук України Дмитро Притика та інші.

На нараді обговорювалися проблемні питання, пов'язані з функціонуванням системи господарських судів України, та координація подальших дій щодо зміцнення довіри до судової влади України.

Голова Вищого господарського суду України Богдан Львов відзначив, що сьогодні в системі господарської юрисдикції працюють кваліфіковані фахівці, які дотримуються термінів розгляду справ та своєчасно наповнюють Єдиний державний реєстр судових рішень. "Для динамічного розвитку суспільства важливі дві складові: конкуренція і справедливий суд", – наголосив Богдан Львов. Крім того він закликав до максимальної відкритості роботи судів господарської юрисдикції.

У свою чергу, Дмитро Притика також зазначив, що судова система не повинна бути закритою корпорацією. "Відкриватися треба повністю. Якщо суспільство не буде знати як працює судова влада, то і довіри відповідно до неї не буде", – повідомив академік Національної академії правових наук України.

Про останні законодавчі ініціативи розповів народний депутат України Леонід Ємець. Зокрема, він запевнив учасників наради, що парламент сьогодні готовий відмовитися від повноважень призначати суддів на адміністративні посади, оскільки, не можна за суддів вирішувати питання довіри до судової системи.

Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк повідомив, що на початок року видатки судової системи були затверджені Законом України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» у сумі 4571,3 млн гривень. На жаль, при внесенні змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2014 рік" позиція ДСА України не була врахована і бюджетні призначення на забезпечення діяльності органів судової влади зменшені на 218 млн грн, у тому числі для господарських судів на суму 33,5 млн грн, – додав Голова ДСА України. "Водночас, на сьогодні, – відзначив Зеновій Холоднюк, – нашим першочерговим завданням, що потребує вирішення, є питання підвищення рівня середньомісячної заробітної плати працівників апаратів судів". Адже наразі, за його словами, порушується вимога статті 144 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" якою передбачено, що розмір заробітної плати працівників апаратів судів, їхнє побутове забезпечення і рівень соціального захисту визначаються законом і не можуть бути меншими, ніж у відповідних категорій державних службовців органів законодавчої та виконавчої влади.

Учасники наради відзначали, що головним завданням суддів сьогодні є якісне здійснення правосуддя та винесення законних рішень.