Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбувся щорічний міжнародний з’їзд Європейської асоціації суддів

21 травня 2014, 11:50

 15–18 травня 2014 року відбувся щорічний міжнародний з’їзд Європейської асоціації суддів, участь в якому взяли представники верховних, апеляційних і місцевих судів – члени Асоціацій суддів країн Європи та України.

До складу делегації суддів України увійшли президент Асоціації суддів України суддя ВССУ Олена Євтушенко, члени правління Асоціації: суддя ВССУ Олена Кафідова та суддя Апеляційного суду міста Києва Олег Присяжнюк.

Під час заходу учасники звернули особливу увагу на питання захисту суддів та проблемні моменти, які виникають у деяких європейських країнах  у процесі відправлення правосуддя. Крім того, було окреслено напрями подальшої співпраці та запропоновано провести в країнах Європи, зокрема Молдові, Литві, Латвії, Голландії, Естонії, спільні конференції, адже обговорення у такому форматі має практичне значення при застосуванні окремих норм права, у тому числі й міжнародних.

Після обговорення доповідей представників судових установ Туреччини, Грузії, Словенії, України та Сербії було прийнято резолюції щодо соціального захисту суддів цих країн, а також розглянуто можливі шляхи вирішення конфліктних ситуацій. Члени делегації України у своїх виступах поінформували присутніх про особливості національного законодавства у сфері захисту суддів, а також звернули увагу на велику кількість інцидентів, зокрема нападів на представників судової влади, пошкодження майна судів. У Резолюції щодо безпеки суддів в Україні представники Європейської асоціації суддів підкреслили, що захист суддів та інших осіб, залучених до здійснення правосуддя, а також приміщень, в яких вони працюють, є головним елементом забезпечення функціонування будь-якої судової системи. Про це наголошується і в рекомендації № R(94)12 Комітету міністрів Ради Європи. Зважаючи на численні заяви про незаконне втручання в роботу судової системи, представники Європейської асоціації суддів закликали владу України якнайшвидше вжити усіх заходів, необхідних для забезпечення гарантій суддівської незалежності.