Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

НШСУ підготувала комплексну навчальну програму для переможців конкурсу до Верховного Суду, - Н.Шукліна

26 жовтня 2017, 16:23

24-25 жовтня 2017 року в місті Києві проходила конференція “Конкурс до нового Верховного Суду: кращий досвід, отримані уроки та перспектива”.
Метою конференції було обговорення результатів першого в історії України відкритої процедури добору кандидатів на посади суддів нового Верховного Суду, як елементу судової реформи задля підвищення рівня громадської довіри до судів та переконаності в незалежності судової влади.

Учасниками конференції були представники установ симтеми правосуддя, задіяні у процесі добору суддів, представники громадських організацій та проектів міжнародної технічної допомоги, кандидати на посади суддів Верховного Суду та експерти зі США, Словаччини та Нідерландів. Національну школу суддів України представляли виконуюча обов’язки ректора Наталія Шукліна, проректор Володимир Мазурок, начальники відділів Тетяна Фулей, Валентина Ємельянова та Тетяна Пустовойтова.

У ході конференції відбулися професійні дискусії з таких питань:

  •  законодавче та нормативне регулювання процедур добору та кваліфікаційного оцінювання суддів;

  •  фактори забезпечення найвищого рівня доброчесності кандидатів та об'єктивності у процесі прийняття рішень;

  •  досвід участі громадських активістів у сприянні ВККСУ в установленні відповідності кандидатів критеріям професійної етики та доброчесності;

  •  ефективність процесу добору та кваліфікаційного оцінювання суддів у контексті зміцнення підзвітності суддів.

Констатувалось, що ВККСУ планує внесення змін до документів, які стосуються проведення конкурсу до Верховного Суду, спрощення процедур оцінювання.

Окрема сесія конференції  була присвячена співпраці під час процесу добору кандидатів на посади суддів Верховного Суду між ВККСУ, Національною школою суддів України (НШСУ) та розробниками та оцінювачами тестових запитань. На ній обговорювались виклики, що поставали перед розробниками тестових запитань та адміністраторами іспитів.  У рамках сесії проректор Володимир Мазурок за

допомогою презентації детально висвітлив  завдання, що стояли перед Національною школою суддів України для забезпечення добору суддів Верховного Суду. Проректор проінформував про роботу новоствореного   тестологічного центру.Національна школа суддів України послідовно розбудовує систему тестування для потреб формування суддівського корпусу, забезпечення необхідних передумов її валідності, надійності, максимальної захищеності від деструктивних наслідків проявів публічного скептицизму, завжди очікуваних при реалізації масштабних суспільно значимих проектів, – відмітив Володимир Мазурок.У перспективі тестологічний центр має стати науковою базою, яка забезпечить ВККСУ обґрунтованими методиками проведення різних видів тестувань. Проректор висловив щиру вдячність програмі USAID “Нове правосуддя” за плідні інвестиції в інституційний розвиток Національної школи суддів України в підтримці реалізації ідеї створення тестологічного центру.

Завершала конференцію сесія присвячена потребам і подальшим крокам щодо забезпечення функціонування нового Верховного Суду.  Виконуюча обов'язки ректора Наталія Шукліна  проінформувала учасників заходу про те, що Національна школа суддів України виступила з ініціативою провести в період з 14 по 23 листопада 2017 року комплексну навчальну програму  для  переможців конкурсу на зайняття вакантних посад суддів Верховного Суду. 8-денний орієнтаційний курс має на меті надати можливість суддям нового Верховного Суду отримати або ж поновити необхідні знання та навички для належного виконання повноважень суддів касаційної інстанції. На слухачів чекає насичена, різноманітна за формою та змістом, багато в чому унікальна навчальна програма, під час якої визнані вітчизняні та іноземні експерти поділяться власним досвідом. Підтримку у проведенні програми надають проекти міжнародної технічної допомоги.Як повідомила проректор, у ході навчання будуть розглядатись актуальні питання щодо:  

  • сучасної доктрини верховенства права у здійсненні правосуддя;
  • ролі Верховного Суду в забезпеченні єдності судової практики, вимог до актів касаційного судочинства та юридичної аргументації при здійсненні правосуддя;
  • застосування Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод і практики Європейського суду з прав людини;
  • колегіальності діяльності;
  • новел процесуального законодавства тощо.

Учасники конференції схвально оцінили таку ініціативу Національної школи суддів України та висловили сподівання, що проведення відповідного орієнтаційного курсу буде потужним фактором, який позитивно вплине на ефективний ночаток роботи новоствореного Верховного Суду.

Захід проводився Проектом USAID “Нове правосуддя” у співпраці з Вищою кваліфікаційною комісією суддів України, Вищою радою правосуддя, Проектом Європейського Союзу “Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні”, українсько-канадським Проектом “Підтримка судової реформи в Україні” та за участі Проекту Ради Європи “Підтримка впровадженню судової реформи в Україні”.

Пропонуємо Вашій увазі відео конференції

Джерело

За повідомленням НШСУ