Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дії ГО «Стоп корупції» стали підставою звернення Апеляційного суду Кіровоградської області до ВРП та Генпрокурора

25 жовтня 2017, 17:27

Судді судової палати у цивільних справах апеляційного суду відповідно до вимог ст. 48 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» звернулися до Вищої ради правосуддя та Генерального прокурора з повідомленням про  втручання Громадської організації «Стоп корупції» в їх діяльність щодо здійснення правосуддя у конкретних цивільних справах.

Так, за змістом повідомлення, у провадженні колегій суддів судової палати в цивільних справах апеляційного суду перебуває більше 20 цивільних справ за позовами суб’єкта господарювання (орендаря) до фізичних осіб (орендодавців) та суб’єкта господарювання (нового орендаря) про визнання договорів оренди недійсними та визнання договорів оренди землі поновленими із попереднім орендарем.

17, 18, 19 жовтня 2017 року (в дні розгляду земельних спорів) з метою тиску на суд, сторона відповідача – фізичні особи-орендодавці та представники юридичної особи нового орендаря, із залученням Громадської організації «Стоп корупції» (юридична адреса: м. Київ, Бехтерівський провулок 4-А) за участю приблизно 50 (п’ятдесяти) активістів, під будівлею Апеляційного суду Кіровоградської області розгорнули несанкціонований пікет.

При цьому, організатори акції облаштували намет та під супровід гучної музики влаштували інсценування з використанням образів незрячої Феміди та суддів-маріонеток, у гучномовці виголошували образи в бік суддів, звинувачення у корупції та потуранні рейдерським захопленням землі.  Судові засідання проходили у присутності активістів з плакатами,  та журналістів.

Також, на  сторінці ГО «Стоп корупції» в соціальній мережі Facebook та на інформаційному порталі «СТОПКОР» поширено неправдиву (спотворену) інформацію про обставини та хід розгляду земельних спорів.

Далі, маючи на меті вчинити тиск на суддів у будь-який спосіб, громадські активісти та журналісти інформаційного порталу «СТОПКОР», нехтуючи правилами поведінки в суді та графіком прийому громадян, проявляючи агресію відносно працівників апарату суду, силоміць зайшли до кабінету голови суду вимагаючи надання коментарів по земельним спорам.

Окрім того, 17 жовтня 2017 року на адресу апеляційного суду «для відома» надійшло колективне звернення ГО «Стоп корупції» в якому конкретних суддів звинувачено у прийнятті незаконних рішень і порушенні конституційних прав на оренду землі нового орендаря та прав власників земель щодо розпорядження земельними ділянками.

При цьому, висловлюючись про незаконність рішення представники ГО посилаються на ті ж обставини, що були предметом апеляційного розгляду і яким колегіями суддів надана відповідна оцінка згідно закону та встановлених під час апеляційного розгляду обставин.

Крім іншого, у зверненні члени ГО «Стоп корупції» попереджають суддів, у провадженнях яких перебувають ще не розглянуті по суті земельні спори,  що будуть вживати всіх можливих законних засобів для захисту прав та інтересів власників земельних ділянок та добросовісного орендаря.

Слід зазначити, що вказане колективне звернення громадської організації адресоване Вищій раді правосуддя, народному депутату України, Генеральному прокурору, Міністерству внутрішніх справ України та прокуратурі Кіровоградської області, підписано в тому числі і особами, які є відповідачами  у справах, що наразі не розглянуті апеляційним судом по суті, що свідчить ні про що інше як про умисні дії сторони у справі, спрямовані на вчинення тиску на суддів апеляційного суду у провадженні яких наразі перебуває ще значна кількість не розглянутих по суті земельних спорів між тими ж сторонами.

Судді вважають, що Громадською організацією «Стоп корупції», яка прикриваючись патріотичними гаслами, через критику суддів апеляційного суду у ЗМІ, публічні необґрунтовані звинувачення у корупції та інших службових злочинах, погрози дисциплінарною відповідальністю та ініціювання кримінальних проваджень, здійснюється пряме втручання у їх професійну діяльність у зв’язку з розглядом ними конкретних судових справ з метою перешкодити виконанню обов’язків та схилити до винесення потрібних судових рішень в інтересах приватних осіб.

Враховуючи наведені обставини, керуючись ст. 126 Конституції України, ст.ст. 6, 48 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», судді апеляційного суду повідомили Вищу раду правосуддя та Генерального прокурора про втручання у здійснення ними правосуддя для вжиття заходів реагування, передбачених чинним законодавством України.

Джерело

За повідомленням прес-служби суду