Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вища рада правосуддя терміново розглянула повідомлення Святошинського районного суду міста Києва про втручання у здійснення правосуддя

24 жовтня 2017, 20:50

Вища рада правосуддя на засіданні 24 жовтня 2017 року терміново розглянула повідомлення про втручання в діяльність судді Святошинського районного суду міста Києва Миколаєць І.Ю. щодо здійснення правосуддя під час подій, що мали місце в зазначеному суді 2324 жовтня 2017 року під час розгляду клопотання про обрання запобіжного заходу стосовно Коханівського М.М.

Доповідаючи із зазначеного питання, Голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк поінформував, що відповідно до повідомлення 23 жовтня 2017 року до Святошинського районного суду міста Києва надійшло клопотання старшого слідчого Святошинського  управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві Баженової О.Л. щодо обрання міри запобіжного заходу стосовно  Коханівського М.М., який підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною четвертою статті 296 Кримінального кодексу України (вчинення хуліганства, тобто грубого порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, із застосуванням вогнепальної або холодної зброї чи іншого предмета, спеціально пристосованого або заздалегідь заготовленого для нанесення тілесних ушкоджень). Згідно з протоколом про автоматизований розподіл матеріали справи передано для розгляду слідчому судді Миколаєць І.Ю.

Справу було призначено до розгляду  на 17 годину 00 хвилин 23 жовтня 2017 року. Слідчим суддею вчинено всі можливі та передбачені законодавством дії для повного і всебічного розгляду зазначеного клопотання, надано можливість підозрюваному перебувати в залі суду поряд зі своїми захисниками, заслухано та розглянуто численні клопотання як підозрюваного, так і його захисників, забезпечено вільний доступ до зали суду громадянам, представникам ЗМІ, народним депутатам України.

Під час розгляду справи було заявлено клопотання про відвід судді, у задоволенні якого слідчим суддею Шум Л.М. було відмовлено, а також залишено без розгляду заяву про відвід вказаної судді.

Зважаючи на пізній час проведення засідання, було оголошено перерву до 9 години 00 хвилин 24 жовтня 2017 року та повідомлено учасників судового розгляду про те, що підозрюваного на нічний час доби буде етаповано до ізолятора тимчасового тримання та на 9 годину 00 хвилин 24 жовтня 2017 року буде доставлено до суду для розгляду справи по суті, із чим учасники засідання не погодилися.

Особи, які перебували в залі суду як вільні слухачі, вчинили бійку та штовханину, висловлювали погрози на адресу судді, заважали залишити зал судового засідання, на зауваження судді не реагували. Судді та секретарю судового засідання вдалося вийти із залу суду за допомогою працівників поліції.  Після цього зал судового засідання було заблоковано та повністю розгромлено: розбито вікна, техніку, якою, зокрема, забезпечувався запис засідань та відеоконференцзв?язок, меблі, скляний бокс для підозрюваних тощо.

Суддя Миколаєць І.Ю. вважає дії вказаних осіб неприпустимими, протиправними, такими, що створюють тиск на суддю, що є прямим втручанням у здійснення правосуддя з метою перешкодити виконанню службових обов’язків.

Враховуючи наведене, керуючись статтею 48 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», статтею 73 Закону України  «Про Вищу раду правосуддя», суддя Миколаєць І.Ю. просить вважати її звернення повідомленням про втручання у діяльність судді та вжити передбачених чинним законодавством України заходів щодо усунення та запобігання втручанню у здійснення правосуддя суддею Святошинського районного суду міста Києва Миколаєць І.Ю. з боку народних депутатів та інших невідомих осіб.

Також Ігор Бенедисюк зазначив, що до матеріалів долучено доповідну записку начальника управління інформації та забезпечення комунікаційної діяльності секретаріату Вищої ради правосуддя Оксани Лисенко, яка 24 жовтня 2017 року безпосередньо перебувала у Святошинському районному суду міста Києва, та фотографії, яка підтверджують, що зал судового засідання дійсно розгромлений.

Розглянувши повідомлення судді Святошинського районного суду міста Києва Миколаєць І.Ю. про втручання в її діяльність щодо здійснення правосуддя, керуючись статтями 129, 131 Конституції України, статтями 3, 34, 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя», Вища рада правосуддя на засіданні 24 жовтня 2017 року вирішила:

звернутися до Генеральної прокуратури України та Національної поліції України стосовно виявлення та притягнення до відповідальності осіб, якими вчинено дії, що порушують гарантії незалежності суддів, під час здійснення правосуддя у зв’язку з фактичними обставинами, зазначеними у повідомленні судді Святошинського районного суду міста Києва Миколаєць Іванни Юріївни щодо подій, які відбулися 23–24 жовтня 2017 року під час розгляду клопотання про обрання запобіжного заходу стосовно Коханівського М.М.;

звернутися до Верховної Ради України щодо оцінки дій народних депутатів України, наведених у повідомленні судді Святошинського районного суду міста Києва Миколаєць Іванни Юріївни.

Джерело

За повідомленням ВРП