Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Актуальні питання правосуддя: досвід Республіки Ірландія

12 вересня 2017, 16:15

12 вересня 2017 року відбулася зустріч ректора Національної школи суддів України Миколи Оніщука з  делегацією Республіки Ірландія та представниками Консультативної місії Європейського Союзу (КМЄС).

У складі делегації були Голова Верховного Суду Ірландії Френк Кларк, суддя апеляційного суду Ірландії Джордж Бірмінгем, ірландський адвокат Хелен Бойл, Надзвичайний і Повноважний посол Республіки Ірландія Чарльз Шіген, Почесний Консул Республіки Ірландія в Україні Володимир Сай, заступник директора з операційної діяльності КМЄС Лін Шіген, спеціаліст з питань  реформ судової системи КМЄС Олена Точиловська.

Ректор проінформував членів ірландської делегації про хід і перспективи конституційного й законодавчого реформування правосуддя в Україні, оновлення інститутів судової влади та суддівського корпусу, особливостей процесу модернізації юстиціарної сфери. Микола Оніщук детально розповів про діяльність Національної школи суддів України, завдання суддівської освіти, актуальні питання суддівської кваліфікації та доступу до професії в Україні.

Голова Верховного Суду Ірландії Френк Кларк поділився досвідом судової влади Ірландії, де наразі теж відбувається процес реформування. Пан  Кларк висловив переконання, що в різних країнах різна організація системи правосуддя може бути однаково успішною. Тому вивчення кращих практик організації діяльності судової влади, зокрема досвіду у сфері підвищення кваліфікаційної спроможності суддівського корпусу – взаємно актуальне.

Члени делегації Республіки Ірландія виступили також перед суддями судових палат у кримінальних справах апеляційних судів, які наразі проходять підготовку в Національній школі суддів України. Судді з цікавістю сприйняли інформацію ірландських колег щодо організації системи правосуддя, проблематики діяльності судів, особливостей судового процесу. Гостям було адресовано чимало питань щодо суддівської незалежності, процедур перегляду судових рішень, формування довіри суспільства до суду.

Спілкування ірландської делегації з українськими суддями продовжиться у Харкові. 13 вересня цього року в рамках періодичного навчання суддів місцевих та апеляційних судів буде проведено семінар на тему: “Міжнародні та національні стандарти суддівської етики і доброчесності”. Візит ірландської делегації та обмін досвідом відбувається за сприяння Консультативної Місії Європейського Союзу.

Джерело 

За повідомленням прес-служби НШСУ