Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП вирішила звернутись до Верховної Ради України стосовно вжиття заходів щодо недопущення народним депутатом України дій, що можуть бути розцінені як втручання в діяльність суддів

12 вересня 2017, 17:39

Вища рада правосуддя під час засідання 12 вересня 2017 року розглянула повідомлення суддів Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду Панченко Ольги Михайлівни, Іванова Сергія Миколайовича, Чередниченка Владислава Євгенійовича про втручання народного депутата України Дерев’янка Юрія Богдановича в їхню діяльність як суддів при здійсненні правосуддя, яке надійшло до ВРП 6 березня 2017 року.

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Алла Олійник поінформувала, що у зазначеному повідомленні міститься інформація про те, що у провадженні Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду перебуває справа за апеляційною скаргою Світловодського міського голови Козярчука В.В. на постанову Світловодського міськрайонного суду Кіровоградської області від 6 грудня 2016 року у справі за позовом Френкеля Г.Ю. до Світловодського міського голови Козярчука В.В. про визнання протиправним та скасування розпорядження.

Вказану адміністративну справу колегією суддів у складі головуючого Панченко О.М., суддів Іванова С.М., Чередниченка В.Є. було призначено до розгляду на 9 год. 00 хв. 1 березня 2017 року. Водночас 21 лютого 2017 року до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду надійшло депутатське звернення народного депутата України Дерев’янка Ю.Б. від 16 лютого 2017 року.   

У зверненні народний депутат України Дерев’янко Ю.Б. зазначав, що відбувається систематичне порушення чинного законодавства щодо організації харчування у навчальних закладах освіти, наслідком якого є неякісне харчування дітей у дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах міста та порушення конституційних прав громадян. Також народний депутат України Дерев’янко Ю.Б. вказав, що йому стало відомо про розгляд справи за апеляційною скаргою Світловодського міського голови Козярчука В.В. у Дніпропетровському апеляційному адміністративному суді і зазначене питання взято під його депутатський контроль. 

З огляду на викладене та на виконання вимог пункту 6 частини першої статті 106 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» судді Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду Панченко О.М., Іванов С.М., Чередниченко В.Є. звернулись до Вищої ради правосуддя та Генерального прокурора із повідомленням про втручання в їхню діяльність як суддів щодо здійснення правосуддя.    

На запит члена Вищої ради правосуддя Олійник А.С. Генеральна прокуратура України поінформувала, що за результатами розгляду повідомлення суддів Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду Панченко О.М., Іванова С.М., Чередниченка В.Є. про втручання в їх діяльність як суддів щодо здійснення правосуддя прокуратурою Дніпропетровської області (під юрисдикцією якої знаходиться місце можливого вчинення кримінального правопорушення) відмовлено у внесенні відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Зазначене рішення обґрунтовано відсутністю у повідомленні обставин, які можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, та тим, що його зміст зведено до незгоди зі зверненням народного депутата України Дерев’янка Ю.Б. про взяття ним на контроль адміністративної справи.

Вища рада правосуддя, розглянувши повідомлення суддів Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду про втручання в їхню діяльність як суддів при здійсненні правосуддя, ухвалила звернутись до Верховної Ради України стосовно вжиття заходів щодо недопущення народним депутатом України Дерев’янком Юрієм Богдановичем дій, що можуть бути розцінені як втручання в діяльність суддів щодо здійснення правосуддя; звернути увагу Генеральної прокуратури України на дотримання приписів статті 19 Конституції України, статті 214 Кримінального процесуального кодексу України щодо обов’язку уповноважених органів здійснювати фіксацію наданих відомостей про кримінальні правопорушення.

Джерело

Прес-центр судової влади України