Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Міжнародні експерти високо оцінили зміни у судовій системі України

06 вересня 2017, 09:18

Суддя Верховного Суду України Богдан Пошва взяв участь у підготовчій нараді з відкриття Глобальної мережі суддівської доброчесності, організованої Управлінням ООН з наркотиків і злочинності (UNODC), яка відбулася наприкінці серпня у Відні (Австрія).


Під час заходу було обговорено початок роботи Глобальної мережі суддівської доброчесності, до складу якої входитимуть представники судових органів усього світу. Наразі це є однією з ключових ініціатив Глобальної програми з імплементації Дохійської Декларації, прийнятої у 2015 році на 13-му конгресі ООН з питань запобігання злочинності й кримінальної юстиції.

Мережа стане платформою для підтримки судової влади щодо запобігання корупції в судовій системі та посилення суддівської доброчесності, відповідальності й професіоналізму через технічну допомогу, навчання на рівних та інші способи надання такої підтримки.

Основною метою заходу стало вивчення зусиль з боку судових органів щодо зміцнення суддівської доброчесності відповідно до статті 11 Конвенції ООН проти корупції («Заходи стосовно судових органів й органів прокуратури»).

Учасники підготовчої наради обмінялися досвідом та поінформували аудиторію про заходи, яких було вжито для зміцнення суддівської цілісності.

Суддя Верховного Суду України Богдан Пошвазвернув увагу учасників заходу на актуальність зміцнення доброчесності суддів в Україні та підкреслив, що саме проблема корупції була одним з каталізаторів Революції Гідності в Україні.

Богдан Пошва також проаналізував ключові моменти у боротьбі з корупцією, зокрема створення відповідних державних органів (Національне агентство з питань протидії корупції, Національне антикорупційне бюро України, Спеціалізована антикорупційна прокуратура та Національне агентство України з розшуку, виявлення і управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів) та прийняття законів чи змін до законів, які відкрили доступ до реєстрів майнових прав, нерухомості, грошових активів, фінансових операцій державних службовців, і в тому числі суддів.

Разом з тим суддя ВСУ наголосив на позитивних змінах, які відбуваються шляхом реформування у судовій системі України. Учасники підготовчої наради, серед яких були й судді-експерти органів країни GRECО («Група держав проти корупції») підтримали таку оцінку змін в Україні.

Однак, учасники відзначили й негативність певних радикальних заходів, що ставить під сумнів їхню ефективність. Серед негативних наслідків було вказано на відставку великої кількості суддів, що призвело до блокування роботи 20 судів першої інстанції. Крім того, експерти наголосили, що кадрова проблема не вирішується оперативно, що також впливає на стан боротьби з корупцією.

Задля вирішення відповідних нагальних проблем експерти GRECО надали власні рекомендації щодо України, що містяться у Звіті - Четвертий раунд оцінювання (Україна) запобігання корупції серед народних депутатів, суддів та прокурорів, ухваленого на 76-му пленарному засіданні GRECО 19-23 червня 2017 року (Страсбург).

У ході обговорення пропозицій учасники наради вирішили, що головна увага Глобальної мережі доброчесності повинна бути сфокусована на двох основних аспектах - інституційних (законодавчих) змінах, які повинні сформувати законодавчу базу побудови судової системи відповідно до принципу верховенства права, з гарантіями незалежності суду та на особі судді, а саме на його доброчесності, незалежності та відповідальності за прийняття рішень, котрі б утверджували верховенство права в національній судовій системі, протидіяли корупції та злочинності.

Також за підсумками наради було визначено передові світові практики, а також виклики, що в свою чергу допоможе UNODC у розробці та запуску Глобальної мережі суддівської доброчесності, включаючи ресурси, процедури та можливості для обміну досвідом, які забезпечить ця мережа.

У підготовчій нараді з відкриття Глобальної мережі брали участь судді верховних судів багатьох країн світу, а також представники асоціацій суддів Великобританії, групи країн-GRECО, Венеційської комісії, Європейської та Міжнародної асоціацій суддів, Міжнародної асоціації жінок-суддів, керівники відділів та управлінь ООН.

Джерело 

За повідомленням прес-служби ВСУ