Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

"Незалежні суди і вільні ЗМІ: синергія заради майбутнього" - пошук однодумців серед представників громадянського суспільства

23 травня 2017, 11:56

Ключовим меседжем роботи першого загальнонаціонального форуму "Незалежні суди і вільні ЗМІ: синергія заради майбутнього", що відбувся 22 травня 2017 року, стали аспекти забезпечення синергії між судовою владою та представниками преси в Україні.

Заступник директора Відділу міжнародної співпраці Посольства Канади в Україні Дженіфер Купер у своєму вітальному слові зазначила, що комунікація судової системи зі ЗМІ є важливою в контексті забезпечення безсторонності судової системи, а Канада підтримує судову реформу в УкраїніГолова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк справедливо наголосив, що у створенні незалежного суду у державі зацікавлені всі. Адже, коли національна судова система буде незалежною, то і представники ЗМІ, як і всі громадяни, будуть відчувати себе захищеними і незалежними. Водночас про позитивні зміни в судах, у першу чергу, повинні говорити журналісти.

"Судовій системі потрібно шукати однодумців серед представників громадянського суспільства, оскільки саме громадськість зацікавлена в незалежності судової системи", – переконаний Голова Верховного Суду України Ярослав Романюк. У свою чергу голова Ради суддів України Валентина Сімоненко підкреслила, що судова влада сьогодні стала більш відкритою, але в цьому напрямку ще чимало роботи. Ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук повідомив, що до програми навчання в школі включено курс комунікаційної діяльності в сфері правосуддя.

Привітали учасників зібрання та акцентували увагу на основних питаннях взаємовідносин між судами та ЗМІ, аспектах стратегічної співпраці, шляхах побудови суспільного діалогу між пресою та судом Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, виконавчий директор Інституту масової інформації Оксана Романюк, Голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко, виконавчий директор ГО "Детектор медіа" Діана Дуцик.

Проблемні питання взаємодії журналістів та судів, зокрема доступ до судової інформації, обговорили під час першої сесії, модератором якої стала виконавчий директор ГО "Детектор медіа" Діана Дуцик.

Відкритості суду присвятив свій виступ суддя Львівського окружного адміністративного суду, голова Комунікаційного комітету Ради суддів України Олександр Сасевич. Він зазначив, що Україна в питаннях відкритості судової системи та її комунікації із засобами масової інформації випереджає багато західних країнОлександр Сасевич також зосередив увагу на ролі судді-спікера: "Суддя-спікер не може коментувати судові рішення. Його завданням є не коментування судових рішень, а їх переклад з юридичної мови на загальнодоступну".

У своїй доповіді на тему: "Доступ до публічної інформації, що перебуває у володінні суду" керівник напрямку "Медіа право" Центру демократії та верховенства права Віта Володовська розповіла про роль журналістів у демократичному суспільстві та шляхи доступу до публічної інформації. "Роль журналістів в демократичному суспільстві – обов’язок донесення суспільно важливої інформації. Звичайно, журналіст повинен критикувати. Але критика та безпідставні напади – це різне. Для об’єктивної подачі інформації журналістам необхідно відкрити доступ до інформації – забезпечити гласність судового процесу та надати доступ до судових рішень".

Заступник виконавчого директора, керівник юридичного відділу Інституту масової інформації Роман Головенко розглянув питання законодавчих і практичних проблем проведення відеозйомки у судах. Він зауважив, що Закон України "Про судоустрій і статус суддів" та процесуальні кодекси по-різному врегульовують це питання, відтак виникають колізії, які повинні бути вирішені.

Медіа-юрист Людмила Опришко зазначила, що об’єктивні обмеження в роботі судів, зокрема право свободи висловлювання, можна застосовувати з метою захисту авторитету та неупередженості правосуддя, адже забезпечення авторитету судової гілки влади відіграє надзвичайно важливу роль. Варто пам’ятати, наголошує доповідач: якщо суспільство знає про роботу суду, то,відповідно, довіряє, разом з тим ЗМІ – це той канал, через який поширюється інформація про діяльність судів. За словами доповідача, суди налаштовані на відкритий діалог з громадськістю.

Розповідаючи про передбачені законом випадки проведення судових засідань у закритому режимі, Людмила Опришко зауважила, що більшість проблем з комунікацією виникає під час відкритих судових засіданнях, коли необхідно узгодити інтереси правосуддя з тим, щоб суспільство бачило, як працюють суди.

Олена Біла, експерт з захисту персональних даних, у своєму виступі наголосила, що необхідно зберігати баланс між правом на захист приватного життя та правом на інформацію, адже захист персональних даних– це захист приватного життя. Окремо доповідач зупинилася на питанні авторитету журналістів та суддів. За її словами, журналісти повинні завойовувати авторитет своєю професійністю.

Вітчизняний та зарубіжний досвід налагодження комунікації суду і ЗМІ обговорили учасники другої сесії загальнонаціонального форуму "Незалежні суди та вільні ЗМІ: синергія заради майбутнього", модератором якої виступив суддя Суду Королівської лави провінції Саскачеван (Канада) Тед Зажечний. Він переконаний: щоб побудувати ефективну взаємодію між судами та ЗМІ, потрібно забезпечити відкритий доступ до судових документів для преси.

Про роль прес-секретаря суду та судді-спікера у налагодженні комунікації зі ЗМІ розповіли заступник керівника апарату Овідіопольського районного суду Одеської області Ірина Паламарчук та суддя-спікер господарського суду Харківської області, член Ради суддів України Тетяна Суярко. Доповідачі наголосили, що взаємодія судів із громадськістю та ЗМІ є пріоритетною для судової влади. Суспільство головним чином дізнається про діяльність судів через ЗМІ. Таким чином преса чинить суттєвий вплив на формування рівня довіри до судової системи вцілому.

Серед іншого, Ірина Паламарчук окреслила основні завдання, які ставить перед собою суд, в налагодженні якісної комунікації зі ЗМІ. Це –забезпечення розвитку інформаційних зв’язків між судом та відвідувачами суду, державними установами, здійснення аналізу цільової аудиторії, моніторинг ЗМІ, організація проведення інтерв’ю тощо.

Професор політології, права і кримінології університету в Торонто (Канада) Пітер Соломон навів порівняльний аналіз досвіду іноземних країн у сфері комунікації судів та ЗМІ. За його словами, існує дві комунікаційні моделі: європейська – комунікаційні функції здійснює голова суду, і американська – повноваження в цій частині належать суддям-спікерам або ж фахівцям в сфері комунікації. Однак окремі країни пішли шляхом об'єднання цих двох моделей.

У своєму виступі Пітер Соломон для прикладу навів досвід Іспанії, де функції головного спікера усієї судової системи були передані органу, який є аналогічним Вищій раді правосуддя в Україні.

Доповідач зауважив, що імідж судової системи залежить не тільки від того, як журналісти висвітлюють її роботу, але і від того, як здійснюються управлінські функції всередині системи. Важливо знайти баланс між незалежністю судової системи та її підзвітністю перед суспільством.

Модератором третьої сесії "У пошуках спільних цінностей" виступив головний редактор "Юридичної Газети" Єгор Желтухін.

Заступник голови Одеського окружного адміністративного суду Елла Катаєва у доповіді "Європейський суд на захисті свободи слова та авторитету суду" детально проаналізувала рішення ЄСПЛ щодо дотримання принципів свободи слова та авторитету суду, зокрема, у справах "Санді Таймс" проти Сполученого Королівства", "Хендісайд проти Сполученого Королівства", "Барфод проти Данії".

Ведуча програми "Досудилися" телеканалу новин "24" Аліса Юрченко зосередила увагу присутніх на етичних стандартах діяльності судді очима журналіста. За її словами, журналіст очікує від судді поваги, неупередженості та готовності до "гострих" запитань.

У свою чергу суддя Апеляційного суду Кіровоградської області Світлана Яковлєва розкрила етичні стандарти діяльності журналістів очима судді. Вона наголосила на тому, що судді хочуть аби їх робота висвітлювалась повно, об’єктивно та неупереджено. Судді чекають прояву поваги та дотримання етичних стандартів. Так, на її переконання, якщо журналісти вимагають від суддів дотримання Кодексу суддівської етики, то судді, в свою чергу, також хочуть бачити зі сторони журналістів дотримання етичних стандартів у своїй роботі, зокрема достовірне подання інформації та дотримання презумпції невинуватості.

Про кризу довіри до судів, шляхи її подолання та механізми ефективної співпраці розповіла адвокат, журналіст, ведуча проектів "Громадського радіо" Лариса Денисенко. На її думку, недопрацювання ЗМІ полягає в тому, що вони недостатньо чітко пояснюють важливість всіх процесів, що відбуваються в судовій системі.

Виконавчий директор ГО "Детектор медіа" Діана Дуцик висвітлила питання внутрішніх механізмів вирішення етичних конфліктів у діяльності судів і ЗМІ. Вона поінформувала про функціонування незалежної медійної ради. Це моніторинговий та консультативний орган, який створено з метою утвердження високих професійних стандартів журналістики задля об’єктивного розгляду спірних питань та ситуацій, які виникають у інформаційному просторі України. За її словами, рада розглядає спірні ситуації щодо недотримання медійного законодавства, міжнародних стандартів висвітлення інформації, а також порушень норм журналістської етики. Окрім експертних висновків щодо вирішень суперечливих ситуацій, незалежна медійна рада надає рекомендації органам влади та іншим зацікавленим особам.

Член Єдиного реєстру професійних психотерапевтів Європейської асоціації психотерапевтів Максим Жидко презентував доповідь на тему: "Суд, що змінюється, у мінливому світі: психологічні аспекти взаємодії судів та ЗМІ". Так, на його думку, низький рівень правової культури суспільства, відсутність послідовного, ефективного формування позитивного іміджу українського суду, порушення норм журналістської етики – всі ці чинники породжують вакуум довіри між цими двома інституціями.

Завершився перший всеукраїнський форум "Незалежні суди та вільні ЗМІ: синергія заради майбутнього" прийняттям резолюції "Правова держава – спільна справа та відповідальність".

Крім того, було створено робочу групу із представників ЗМІ та судів для вироблення спільних правил взаємодії судової влади України із засобами масової інформації.