Відбулась міжнародна конференція «Спеціальний трибунал щодо злочину проти України»

30 серпня 2023, 17:24

21 серпня 2023 року відбулась міжнародна конференція «Спеціальний трибунал щодо злочину проти України». Захід пройшов під гаслом «Justice to be served», що в перекладі з англійської означає: Правосуддя, яке має бути здійснене. Конференцію відкривав Прем’єр-міністр України - Денис Шмигаль. Пан Шмигаль зазначив, що справедливість неможлива без відповідальності тих, хто здійснив агресію проти України. Саме тому вона є одним з ключових пунктів формули миру Президента України Володимира Зеленського. Прем’єр-міністр наголосив на тому, що має бути створений юридичний механізм справедливості та відповідальності, який би охопив усіх російських воєнних злочинців.

Згодом, із відеозверненням виступив керівник Офісу Президента України - Андрій Єрмак, у якому закликав усі цивілізовані країни світу, які поважають міжнародне право стати на захист справедливості.

Сама ж конференція була розділена на чотири тематичні панелі.

Тематикою першої панелі стало обговорення моделі Трибуналу. Спікерами обговорювались три існуючі моделі: гібридна, інтернаціональна (міжнародна) та інтернаціоналізована. У ході виступів, було з’ясовано, що гібридна модель, де Трибунал виступає частиною судової системи України і рішення, відповідно, проголошуються іменем України є неприйнятною, оскільки за такого формату існує ризик тлумачення війни в Україні як неміжнародного збройного конфлікту. Інтернаціоналізована модель полягає у декларації України у формі міжнародного договору, з якою б наша країна вийшла і звернулася до світової спільноти Голова Верховного Суду -  Станіслав Кравченко, наголосив на тому, що формат Трибуналу має бути виключно міжнародний на основі прийняття резолюції Генасамблеї ООН та угоди між Україною та ООН. Також він наголосив на тому, що за статистичними даними Офісу Генпрокурора, станом на 21 серпня 2023 року зареєстровано понад 100 тисяч кримінальних проваджень щодо воєнних злочинів. 99,9% з них розглядатимуть саме національні суди.

Під час другої панелі обговорювалось питання персонального та функціонального імунітетів у практиці міжнародних кримінальних трибуналів. Там було зазначено, що вище політичне керівництво країни-агресора не можна буде притягнути до відповідальності за функціональним імунітетом (ratione materiae), оскільки функціональний імунітет захищає особу від дій, учинених в офіційній якості, та виникає у зв’язку із здійсненням певних функцій, що покладені на неї, а в Конституції жодної держави немає прописаного функціоналу, такого як: збройна агресія проти іншої держави. Тому обговорення йшлось про притягнення до відповідальності виключно за персональним імунітетом (ratione personae). Було зазначено, що персональний імунітет не має значення, коли скоюються міжнародні воєнні злочини та злочини геноциду. Обговорювалися також особливості розгляду справи: in absentia або ж за участі обвинувачених.

Третя панель була присвячена процесуальним аспектам міжнародних кримінальних трибуналів. Її модерував Денис Малюська, міністр юстиції України, який вказав, що одним із важливих аспектів, щоб рішення трибуналу надалі сприймалося, визнавалося та «щоб ніхто потім не знущався, що це була просто політична заказуха», є дотримання належного процесу та правильних міжнародних стандартів. Заступник Міністра юстиції України Ірина Мудра виступила з доповіддю щодо репарацій та компенсацій, зазначивши, що під час жодного з існуючих трибуналів ще не піднімалось питання репарацій, тільки після самого трибуналу. Саме тому Трибунал що зараз створюється є в цьому роді унікальним. Далі йшлось про створення компенсаційного механізму, який включатиме три фактори:

1) Міжнародний реєстр збитків (заподіяна шкода/збитки/втрати, максимальна кількість збитків та категоризація збитків: фізична особа/юридична особа)

2) Компенсаційна комісія (буде у спрощеному порядку розглядати заявки та надавати рішення щодо розміру компенсації)

3) Компенсаційний фонд (що планується створити та наповнювати за рахунок конфіскованих активів рф).

Результатом конференції стало офіційне комюніке, яке підписали учасники Міжнародної конференції «Special tribunal for the crime of aggression against Ukraine. Justice to be served». У документі зазначено, що учасники всіляко підтримують створення повного міжнародного спеціального трибуналу як частину формули миру Президента України Володимира Зеленського.