Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Презентовано електронний інформаційний кіоск для громадян

10 липня 2009, 13:26

Презентовано електронний інформаційний кіоск для громадян

6 червня 2009 року у Дніпровському районному суді м. Києва відбулася презентація електронного інформаційного кіоску для громадян.  Дніпровський районний суд м. Києва є одним із модельних судів Українсько-канадського проекту судової співпраці.

У презентації взяли участь суддя Верховного суду України, Голова Комітету ради суддів України з автоматизації судів С. Щотка; радник Голови Ради суддів України, Голова Дорадчої ради Українсько-канадського проекту судової співпраці В.Потапенко; заступник Голови Державної судової адміністрації України В.Капустинський; експерт проектів Посольства Канади в Україні Н.Заварзіна; керівник Українсько-канадського проекту судової співпраці П.Погребенник; співробітники Проекту Л.Чернявська, Д.Трегуб; представники інших міжнародних проектів, що діють у сфері судової реформи -  Проект «Україна: Верховенство права» С.Сученко та Проект «Прозорість та ефективність судової системи України» РЄ та ЄС О. Гоцул.

Голова Дніпровського районного суду м. Києва, заслужений юрист України В. М. Хіміч ознайомив присутніх із результатами автоматизації процесів судового документообігу; пріоритетами їх застосування в узагальненні судової практики, у виведенні статистичних даних; результатами інформаційно-просвітницької діяльності суду, спрямованої на покращення обізнаності громадськості про судову систему, полегшенням доступу громадян до судочинства, втіленню у життя принципів відкритості та прозорості.

Учасники зібрання відзначили, що впровадження нової системи спрощує процес документообігу у суді, зокрема, звелося до мінімуму використання паперових журналів обліку, статистичних карток; зменшилися дублювання та помилки, оскільки  лише одна особа відповідальна за відкриття файлу; зменшилися затримки у розгляді справ. Окрім цього, система електронного документообігу передбачає можливість автоматичного розподілу справ між суддями, дозволяє  оперативно відслідковувати загальну картину надходження і  просування справ.

Водночас, присутні на презентації наголошували, що електронні інформаційні кіоски для громадян ще більше полегшать доступ до правосуддя, адже громадяни зможуть особисто ознайомитися з діяльністю суду; отримати необхідну їм інформацію щодо дати розгляду, статусу справи тощо.

Таким чином, впровадження у діяльність модельних судів новітніх  інформаційних технологій (автоматизованої системи документообігу; створення офіційних веб - сайтів; електронних інформаційних кіосків для громадян та ін..)  допоможе зміні стилю роботи суду, наблизить судову систему до потреб громадян, що в свою чергу, сприятиме справедливому відправленню правосуддя.

Довідково:

   Метою Українсько-канадського проекту судової реформи є сприяння зміцненню верховенства права в Україні шляхом удосконалення і зміцнення незалежності, ефективності, прозорості та доступності судової системи та суддів.

            Другий етап Українсько-канадського проекту судової реформи розрахований на 4 роки, який розпочато у листопаді 2006 року.

            Основними завданнями проекту є покращення доступу до судової системи через модельні суди, зміцнення навчального потенціалу Академії суддів України, розширення поінформованості громадськості про роль судочинства в Україні, а також покращення донесення до громадян інформації та якості здійснення правосуддя.

Канадська агенція міжнародного розвитку є урядовою організацією, яка фінансує проекти з розвитку та програми технічної співпраці у різних країнах світу, підтримує сталий розвиток у країнах, що розвиваються, а також у країнах перехідного періоду, задля створення більш безпечного, заможного та справедливого життя.