Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулися урочистості з нагоди Дня працівників суду

15 грудня 2017, 16:12

15 грудня 2017 року у Мистецькому Арсеналі відбулися урочистості  з нагоди Дня працівників суду та початку роботи нового Верховного Суду.

Участь у заході взяли Президент України Петро Порошенко, Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, судді Верховного Суду, Конституційного Суду України, члени Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, народні депутати, а також Голова Європейської комісії «За демократію через право» (Венеціанської комісії) Джанні Букіккіо, Представник Генерального секретаря Ради Європи з питань координації програм співробітництва Ради Європи Мортен Енберг та представники інших міжнародних та громадських організацій.

«Я ще раз дякую всім, хто доклав шалених зусиль, щоб сьогоднішній день був можливий, щоб сьогодні ми з вами дали старт роботі нового Верховного Суду, щоб разом розпочали нову історію правосуддя в нашій фантастичній країні. Це – історичний день», – заявив Президент Петро Порошенко під час виступу на заході з нагоди початку роботи нового Верховного Суду.

Глава держави зазначив, що ми не тільки мріяли, але й багато зробили на шляху до верховенства права. «І я ще раз дякую і мрійникам, і експертам, і сміливцям, які прийшли на конкурс. І це були не лише судді. Це були науковці, адвокати, громадські діячі, які відповідали критеріям», – додав він.

За словами Петра Порошенка, всі учасники конкурсу на посади суддів повірили в його чесність, у те, що його можна пройти без хабарів, прийшовши і склавши іспити. Він наголосив, що цей конкурс відбувався в умовах виключної і унікальної прозорості, проводились антикорупційні перевірки кандидатів, перевірки громадськості, вони заповнювали електронні декларації.

Усе це було зроблено для того, щоб суспільство знало, хто буде суддями Верховного Суду.

«І тепер саме від вас, шановні судді, залежить, з якою швидкістю та якістю ми здолаємо всі перешкоди на шляху до справедливого суду, побудуємо містки до першої та другої інстанцій, наскільки ефективно будуть використовуватися нові процесуальні інструменти», – зазначив Президент та нагадав, що саме сьогодні набирають чинності нові Кодекси і повністю юридично і фінансово забезпечено новий Верховний Суд.

«Все це робиться для того, щоб захистити простого українця, щоб українець мав право на правду та справедливість, а нова судова система, включно з Верховним Судом, мала високу довіру українців», – наголосив Президент. Глава держави відзначив, що запровадження справедливого правосуддя також захищає підприємців, українських і міжнародних інвесторів, підвищує інвестиційну привабливість нашої держави, забезпечує зростання рівня економіки, разом з іншими заходами, які вживаються спільно з Урядом і Верховною Радою. Він нагадав про проведення податкової реформи, запровадження дерегуляції, обмеження втручання правоохоронних органів у діяльність бізнесу.

«Кожен із вас, нових суддів Верховного Cуду, на лінії розмежування – між справедливістю та свавіллям, між гідністю та недоброчесністю, між правом та силою. Робіть гідний вибір кожного дня. Робіть гідний вибір у кожній справі», – звернувся до нових суддів Президент України.

За його словами, це лише початок реформи, бо найближчим часом він підпише укази в межах своїх конституційних повноважень щодо ліквідації і створення нових апеляційних і місцевих судів, що сприятиме повному перезавантаженню судової системи.

«Це те, що ми маємо зробити. З першої інстанції ми маємо забезпечити і захистити право українців на справедливість», – зазначив він.

«Міцно тримайте рівновагу терезів української Феміди. Впевнений, що спільною і наполегливою працею ми збудуємо нову судову систему, де найвищими цінностями будуть людина та верховенство права. Лише професіоналізм, незалежність і неупередженість у прийнятті рішень забезпечать авторитет українського суду», – звернувся до суддів Петро Порошенко.

Голова Європейської комісії «За демократію через право» (Венеціанської комісії) Джанні Букіккіо зауважив: «Перед Євромайданом Україна була клептократичною державою, якою керувала невеличка група людей і в судовій системі якої були зловживання задля досягнення політичних цілей. Реформування судової системи було пріоритетом у 2014 році. Венеціанська комісія разом із Радою Європи підтримала цей процес».

За його словами, реформа має привести судову систему у відповідність до європейських стандартів. «Венеціанська комісія і Рада Європи будуть і надалі підтримувати вас. Роботу ще не закінчено. Ми лише на початку», – зазначив він,  а також додав, що реформування Верховного Суду не достатньо для забезпечення справедливої судової системи. «Громадяни в основному будуть контактувати із судами нижчих інстанцій і ці суди також треба реформувати», – наголосив Джанні Букіккіо.

Він звернувся до суддів ВС: «Народ України зробив свій вибір – він хоче жити у країні, яка працює за європейськими стандартами, і мати незалежний суд. Ви відіграєте ключову роль у цих процесах і, звичайно, повинні виправдати очікування народу України».

Голова Венеціанської комісії також зазначив, що Вищий антикорупційний суд України має бути інтегрований в українську судову систему та висловив сподівання, що Верховна Рада України підтримає створення такого суду.

 

Прес-центр судової влади України