Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Право складати ЗНО можна забезпечити в суді

19 жовтня 2017, 12:27

Державна політика у сфері вищої освіти ґрунтується на принципах сприяння сталому розвитку суспільства шляхом підготовки конкурентоспроможного людського капіталу та створення умов для освіти протягом життя та доступності вищої освіти. І ніхто не вправі перешкоджати реалізації конституційного права на освіту та забезпечення доступу до неї, зазначив Вінницький апеляційний адміністративний суд у своєму рішенні у адміністративній справі № 822/1711/17.

 

Так, учениця 11 класу спеціалізованої загальноосвітньої школи складала ЗНО з української мови та літератури. Під  час написання сертифікаційної роботи відчула погіршення стану здоров’я та видалилась у медпункт, однак відповідальні особи за тестування не внесли в карту спостереження вищезазначену ситуацію. Стан погіршення здоров’я підтвердився довідкою про хворобу та випискою із медичної картки.

На наступний день учениця звернулась до Вінницького регіонального центру оцінювання якості освіти із заявою про надання можливості пройти ЗНО з української мови та літератури під час додаткової сесії, у зв’язку із тим, що через хворобу не змогла завершити виконання сертифікаційної роботи з української мови та літератури під час основної сесії, однак отримала відмову, що і стало причиною звернення  до суду.

Вінницький апеляційний адміністративний суд підтримав рішення суду  першої інстанції про задоволення позовних вимог із врахуванням наступних норм.

Законодавство України про вищу освіту базується на Конституції України і складається із законів України “Про освіту” та інших нормативно-правових актів, міжнародних договорів України, укладених в установленому законом порядку.

Зовнішнє оцінювання проводиться з метою забезпечення права осіб на рівний доступ до вищої освіти та оцінювання відповідності результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти, державним вимогам. Законом встановлено, що після проведення основної сесії зовнішнього оцінювання для певних категорій осіб можуть бути організовані додаткові сесії.

Проведення зовнішнього  оцінювання не має на меті не допустити осіб, які беруть участь у ньому до можливості отримати вищу освіту, а навпаки спрямоване на об’єктивне оцінювання рівня навчальних досягнень та забезпечення доступу до вищої освіти осіб, які здобули повну загальну середню освіту і виявили бажання вступати до вищих навчальних закладів України.

За підсумками обробки сертифікаційних робіт та документів пунктів зовнішнього оцінювання, перевірки завдань відкритої форми з розгорнутою відповіддю регламентна комісія здійснює розгляд виявлених під час обробки фактів, що можуть вплинути на об’єктивність визначення результатів зовнішнього оцінювання, до яких належать зокрема і дострокове припинення виконання сертифікаційної роботи в пункті зовнішнього оцінювання внаслідок різкого погіршення стану здоров’я.

Законодавством передбачена  процедура та чіткий перелік підстав для припинення проведення зовнішнього оцінювання і участі у додатковій його сесії. Однією з підстав, визначених законом  для дострокового припинення проходження оцінювання особою, є різке погіршення здоров’я, при цьому жодним чином не зазначено та не визначено будь-яких вимог до періоду часу, у який зовнішнє оцінювання  може бути завершене чи не може бути звершене  з таких підстав, а також будь-яких вказівок про те, яке саме погіршення здоров’я дає право на участь у длодатковій сесії.

Відповідачем не було  доведено правомірності прийнятого ним рішення про недопущення позивача до додаткової сесії, тому колегія суддів ВААС підтвердила  законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції, і забезпечила особі  право на вищу освіту.

З повним текстом рішення ви можете ознайомитись в ЄДРСР за  № 822/1711/17.

Джерело

За повідомленням прес-служби суду