Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До державної власності в особі Міністерства оборони України повернено земельну ділянку загальною площею майже 2,8 тис. га

18 жовтня 2017, 17:33

Набрало законної сили рішення Господарського суду Одеської області, яким повністю задоволені позовні вимоги Заступника Білгород-Дністровського прокурора з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері в інтересах держави в особі Міністерства оборони України та Білгород-Дністровської квартирно-експлуатаційної частини району до Тарутинської райдержадміністрації Одеської області та ФГ «Колос – 2006» за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивачів: Кабінету Міністрів України та визнано недійсним договори оренди і витребувано земельних ділянок загальною площею 2841,754 га ( справа №5017/2972/2012).

Рішення суду мотивовано тим, що згідно приписів національного законодавства, передача земель, наданих для потреб оборони, здійснюється місцевим органам влади за умови отримання згоди Міністра оборони України.

Проте матеріали справи не містять жодних доказів та підтвердження надання такої згоди, а також доказів на підтвердження відмови Міністерства оборони України від земель оборони, що розташовані у Тарутинському районі Одеської області, зокрема, про відмову від користування земельною ділянкою Тарутинського артполігону, за рахунок земель якого передано в оренду земельну ділянку за оспорюваними договорами оренди, а також рішення щодо відчуження спірної земельної ділянки Кабінетом Міністрів України.

Відтак, логічним є висновок про те, що Міністерство оборони України не надавало згоди на передачу спірних земельних ділянок, отже, право користування землями Тарутинського загальновійськового полігону залишається за Міністерством оборони України.

Судова колегія апеляційної інстанції погодилась з висновком місцевого господарського суду про те, що спірні договори оренди землі були укладені із порушенням вимог чинного законодавства, так як уповноваженими державними органами не було надано згоди на їх відчуження або надання у користування, у зв’язку з чим позовні вимоги прокурора про визнання недійсними договорів оренди землі є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

 

Додатково: постановою Одеського апеляційного господарського суду від 04.10.2017р. залишено без змін рішення Господарського суду Одеської області від 26.05.2017р. у справі №5017/2972/2012.

 

Повні тексти електронних копій процесуальних документів у справі є загальнодоступними на офіційному сайті Єдиного державного реєстру судових рішень (reyestr.court.gov.ua).

Джерело

За повіджомленням прес-служби суду