Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Триває робота з розвитку судових комунікацій

18 жовтня 2017, 14:30

17 жовтня 2017 року відбулася зустріч членів робочої групи Комунікаційного комітету системи правосуддя із представниками Канадського Проекту підтримки судової реформи.

На початку зустрічі Олег Шаков, директор Управління міжнародних програм Офісу Уповноваженого з питань федеральних суддів Канади, привітав присутніх та наголосив, що всі учасники Робочої групи Проекту є соратниками в одній спільній справі – покращення комунікації судової системи України і створення належних умов для того, щоб суди, органи та установи системи «говорили єдиним голосом». О.Шаков повідомив учасникам робочої групи про реалізацію ініціатив Проекту у пілотних регіонах України – Одеській та Івано-Франківській областях, де апробуються комунікаційні моделі для покращення взаємодії судів між собою, зі ЗМІ, представниками юридичного співтовариства.

Під час зустрічі обговорено питання щодо роботи, проведеної Проектом спільно із членами робочої групи, поточних та майбутніх планів із розвитку судових комунікацій на центральному рівні.

Оксана Лисенко, начальник управління інформації та забезпечення комунікаційної діяльності секретаріату Вищої ради правосуддя, координатор робочої групи Комунікаційного комітету системи правосуддя, розповіла про підсумки виконання спільних комунікаційних планів робочої групи на перше півріччя 2017 року, зокрема проведення Першого загальнонаціонального форуму «Незалежні суди та вільні ЗМІ: синергія заради майбутнього», реалізованого за сприяння українсько-канадського Проекту підтримки судової реформи в Україні; створення Комітету «Суди і ЗМІ», покликаного покращити щоденну взаємодію між представниками судової влади та медіа, і формування його складу; створення при Вищій раді правосуддя Прес-центру судової влади України, Консультативної ради голів апеляційних судів, Міжнародної консультативної ради та про плани їх діяльності.

Нагадаємо, що на виконання спільного рішення Комунікаційного комітету системи правосуддя рішенням ВРП від 8 вересня 2017 року утворено Прес-центр судової влади України при Вищій раді правосуддя.

Під час зустрічі О.Лисенко наголосила на планах розвитку Прес-центру судової влади України та офіційного веб-порталу «Судова влада України» в режимі інформаційного агентства, який уже на сьогодні є джерелом актуальної та достовірної інформації про діяльність судів, органів та установ системи правосуддя.

Окрему увагу приділено розвитку навчальних комунікаційних програм. Олександр Сасевич, голова комунікаційного комітету Ради суддів України, суддя Львівського окружного адміністративного суду України,зауважив, що активно комунікувати із суспільством розпочали обрані в кожному суді судді-спікери, які стають реальними провідниками ідей, що становлять основу української судової реформи. Водночас він зазначив, що ефективною система комунікації буде тільки в тому разі, коли на результат спільно працюватимуть голова суду, суддя-спікер та прес-секретар. «За підтримки міжнародних проектів ми активно працюємо в областях з навчальними програмами для суддів-спікерів та прес-секретарів і вже бачимо реальні результати роботи, зокрема збільшення кількості публікацій у регіональній пресі та електронних ЗМІ, що стосуються роботи суду. Маємо надію, що кількість вже незабаром переросте у якість», – сказав О.Сасевич. 

«Національна школа суддів України, – зазначила під час зустрічі Наталія Шукліна, проректор з науково-дослідної роботи Національної школи суддів України, – матеріалізує пункти Меморандуму про взаємодію та співпрацю представників системи правосуддя України у тренінгах з комунікацій для діючих суддів, кандидатів на посаду судді, працівників апаратів судів зусиллями всіх своїх п’яти регіональних відділень – Львівського, Одеського, Харківського, Чернівецького, Дніпропетровського та центрального офісу в місті Києві. При цьому безцінним є досвід Національного суддівського інституту Канади з використання інтерактивних методик навчання дорослої професійної аудиторії».

Учасники засідання обмінялися думками стосовно планів роботи на наступний період та домовилися про подальшу співпрацю.

Нагадаємо, що Комунікаційний комітет системи правосуддя та робочу групу Комітету створено 10 лютого 2017 року як результат підписання Меморандуму про взаємодію та співпрацю представників системи правосуддя України з метою посилення взаємодії всередині судової системи, у тому числі й у сфері комунікації.

Участь у заході взяли: від Канадського Проекту підтримки судової реформи – Олег Шаков, директор Управління міжнародних програм Офісу Уповноваженого з питань федеральних суддів Канади, Наталія Городецька, старший менеджер проектів міжнародних програм Офісу Уповноваженого у федеральних суддівських справах Канади, Ігор Осика, керівник Канадського Проекту підтримки судової реформи в Україні, Дмитро Шинкарук, координатор з питань комунікації; від робочої групи Комунікаційного комітету системи правосуддя – Оксана Лисенко, начальник управління інформації та забезпечення комунікаційної діяльності секретаріату Вищої ради правосуддя, координатор робочої групи Комунікаційного комітету системи правосуддя;   Ірина Паламарчук, заступник начальника управління інформації та забезпечення комунікаційної діяльності секретаріату Вищої ради правосуддя;   Катерина Вороненко, начальник управління забезпечення взаємодії зі ЗМІ та видавничої діяльності Верховного Суду України;   Олександр Сасевич, голова комунікаційного комітету Ради суддів України, суддя Львівського окружного адміністративного суду України; Світлана Максимова, головний спеціаліст сектору забезпечення діяльності керівництва Комісії секретаріату Вищої кваліфікаційної комісії суддів України; Наталія Шукліна, проректор з науково-дослідної роботи Національної школи суддів України; Олена Кузміна, головний спеціаліст відділу бібліотечної справи і науково-методичного забезпечення судів загальної юрисдикції та редакційно-видавничої діяльності Національної школи суддів України;  Оксана Шамрай, начальник відділу науково-методичного забезпечення діяльності судів загальної юрисдикції та бібліотечно-видавничої діяльності Національної школи суддів України;  Олена Ігнатченко, начальник відділу інформаційно-аналітичної роботи та міжнародного співробітництва Державної судової адміністрації України. Крім того, у заході взяла участь Валентина Пастухова, виконувач обов’язків начальника прес-служби  Ради суддів України.

Переглянути фотоальбом 

 Прес-центр судової влади України