Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

"Оптимізація системи судоустрою України: проблеми та перспектива" або як відбуватиметься в Україні укрупнення судів

18 жовтня 2017, 10:15

Два дні поспіль, 17-18 жовтня, прeдставники судовоі влади Украіни будуть знайомитись із зарубіжним досвідом з укрупнeння судових установ. Засідання круглого столу на тему "Оптимізація системи судоустрою України: проблеми та перспектива" відбувається у Києві за сприяння Проекту USAID "Нове правосуддя". До участі запрошені керівники судових установ та організацій системи правосуддя, голови судів, начальники територіальних управлінь ДСА України, судді, правники та представники міжнародних проектів, що опікуються реформуванням судової системи України. 

Відкриваючи засідання, заступник Голови Державної судової адміністрації України Ольга Булка зазначила: "Судова рeформа є однією з найочікуваніших в Украіні. Ця рeформа має започаткувати триланкову структуру судовоі гілки влади, створити новий суд з питань інтeлeктуальноі власності. Дeржавна судова адміністрація Украіни вжe визначила кількість суддів в цьому майбутньому суді, а Вищою кваліфікаційною комісією суддів Украіни вжe оголошeно конкурс на 21 посаду суддів". Вона також інформувала учасників про виклики, які стоять пeрeд Дeржавною судовою адміністрацією Украіни та про шляхи іх вирішeння.

Зокрема, присутнім було продемонстровано інтерактивну карту українських судів з тим, аби унаочнити масштаби очікуваних переформатувань. Ольга Булка наголосила, що одним з  ключових факторів має стати вирішення питання транспортного сполучення та географічного розташування судів. З її слів, тут застосовується принцип, який полягає в мінімалізації відстані між судом та усіма населеними пунктами на відповідній території. А серед питань, які потребують детального обговорення і вирішення заступниця Голови ДСА України назвала визначення оптимальної (мінімальної) кількості суддів, ефективна організація роботи суду й апарату, авторозподіл судових справ й організація судового процесу, ліквідація місцевих загальних судів з тим, щоб були дотримані вимого КПК, а саме: подання слідчих органів, кримінальні провадження, що перебувають на розгляді, підсдні в яких перебувають під вартою, а також - оперативне переведення суддів (спроможність ВККС) та оперативне обрання нових присяжних. 

Реагуючи на озвучення визначених проблем Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко зазначила, що питання реформування судової мережі в Україна має  реально забезпечувати надійний захист прав і свобод людини, інтересів суспільства й держави і ні в якому разі не звужувати доступ громадян до правосуддя. Очільниця суддівського самоврядування також переконана, що не можна порушувати принцип рівності суддів у питанні суддівської винагороди та не допускати перекосів у питанні навантаження.  На її думку, зараз існує реальна необхідність теоретичного осмислення нового етапу реформування судової системи в Україні з подальшим наближення її до міжнародних стандартів задля ефективного вдосконалення та практичної реалізації. 

Довідково: Оцінки міжнародних експертів, які передували проведенню судової реформи, показали, що успішне її впровадження неможливе без проведення оптимізації кількості судів та суддів. У зв’язку із проведенням антитерористичної операції в Україні з 2014 року відбулось зменшення судів. Із 765 судів станом на 2014 рік на сьогодні правосуддя здійснюють 679 судів. Не працюють 86 судів, з яких 36 судів розташовані на тимчасово окупованій території АР Крим та м. Севастополя, 32 суди – у Донецькій області і 18 судів – у Луганській області, на території яких проводиться антитерористична операція.

 Свою роботу форум продовжить 18 жовтня.

Посилання на онлайн- трансляцію з заходу:https://m.youtube.com/watch?v=Ao8CJ88qnAU&feature=youtu.be

Джерело

За повідомленням прес-служби РСУ та ДСА України