Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Апеляційний суд Херсонської області залишив під вартою службову особу СБУ, що співпрацювала з ФСБ Російської Федерації

15 вересня 2017, 17:00

 

Нібито, під псевдонімом «Ольга Орлова» нею передавалася службова інформація з обмеженим доступом представнику ФСБ Росії. Затриману офіційно звинуватили у зраді Батьківщини - відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України.

Херсонським міським судом Херсонської області 25 липня 2017 року  підозрюваній було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на строк 2 місяці.

23 серпня 2017 року в апеляційному суді Херсонської області відбувся розгляд клопотання адвоката підозрюваної про поновлення строку на апеляційне оскарження ухвали суду першої інстанції про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, яке апеляційним судом не було задоволено.

13 вересня 2017 року в апеляційній інстанції розглядалося вже клопотання самої підозрюваної про поновлення строку на апеляційне оскарження ухвали слідчого судді, зазначеної вище. Поважність причин пропуску строку на апеляційне оскарження та неможливість своєчасного оскарження підозрювана обґрунтовувала тим, що повний текст оскаржуваної ухвали був оголошений без її участі, а її копія не була їй вручена, що і позбавило її можливості своєчасного оформлення та подачі апеляційної скарги.

Однак, з матеріалів провадження вбачалося, що підозрюваній в судовому засіданні суду першої інстанції 25 липня 2017 року слідчим суддею по виходу з нарадчої кімнати була оголошена вступна та резолютивна частини оскаржуваної ухвали, роз’яснена суть прийнятого рішення, порядок та строк її оскарження. Згідно розписки підозрюваної копію зазначеної ухвали вона отримала в цей же день. Також вона була присутня 23 серпня 2017 року в судовому засіданні апеляційного суду при розгляді аналогічного клопотання її захисника та достовірно знала про прийняте слідчим суддею рішення, але навіть після цього, нею також був пропущений п’ятиденний термін на подачу апеляційної скарги. Будь-яких інших поважних причин пропуску строку на апеляційне оскарження, встановлених в законний спосіб, до апеляційного суду не було надано. 

Враховуючи вищезазначене, суд апеляційної інстанції залишив клопотання підозрюваної про поновлення строку на апеляційне оскарження ухвали слідчого судді без задоволення. Отже, колишня співробітниця Управління СБУ в Херсонській області залишається під вартою.

При розгляді справи в якості слухача був присутній представник Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, метою діяльності якої є підтримання та зміцнення миру і міжнародної безпеки.

Як повідомлялося раніше у багатьох ЗМІ, у Херсоні працівники Управління внутрішньої безпеки Служби безпеки України викрили власну співробітницю на співпраці з ФСБ Російської Федерації.