Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вища рада правосуддя задовольнила клопотання про продовження строку тимчасового відсторонення судді Кіровського районного суду міста Дніпропетровська Овчаренко Н.Г.

19 серпня 2017, 14:45

До Вищої ради правосуддя 11 серпня 2017 року надійшло клопотання заступника Генерального прокурора України – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницького Назара Івановича від 11 серпня 2017 року про продовження строку тимчасового відсторонення судді Кіровського районного суду міста Дніпропетровська Овчаренко Наталії Григорівни від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням її до кримінальної відповідальності на строк досудового розслідування, до 19 жовтня 2017 року.

Як поінформував доповідач – член Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк, судді Овчаренко Н.Г. 20 квітня 2017 року у кримінальному провадженні № 42016000000002089 повідомлено про підозру у вчиненні тяжкого та особливо тяжкого корупційних злочинів, передбачених частиною четвертою статті 368, частиною третьою статті 369-2 Кримінального кодексу України.

Зокрема, Овчаренко Н.Г. підозрюється в тому, що вона, діючи умисно, як службова особа, що займає відповідальне становище, за попередньою змовою групою осіб, вимагала із використанням наданої влади неправомірну вигоду в особливо великому розмірі у сумі 30 000 доларів США та отримала частину неправомірної вигоди у сумі 16 000 доларів США за постановлення іншим суддею вироку про звільнення двох підсудних від кримінальної відповідальності і закриття кримінальної справи.

Рішенням Вищої ради правосуддя від 3 липня 2017 року № 1906/0/15-17 суддю Кіровського районного суду міста Дніпропетровська Овчаренко Н.Г. тимчасово, до 19 серпня 2017 року, відсторонено від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності.

Постановою прокурора від 8 серпня 2017 року продовжено строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42016000000002089 до 19 жовтня 2017 року.

 «Зі змісту клопотання вбачається, що підстави для тимчасового відсторонення судді Овчаренко Н.Г. від здійснення правосуддя продовжують існувати і сторона обвинувачення не мала можливості забезпечити досягнення цілей, заради яких було застосовано тимчасове відсторонення, іншими способами протягом дії попереднього рішення Вищої ради правосуддя, – зазначив Ігор Бенедисюк. – У клопотанні йдеться про такі ризики: викривлення шляхом підробки або знищення документів заступником голови суду Овчаренко Н.Г. матеріалів кримінальної справи суду, якої стосується повідомлена їй підозра; вплив на свідків, зокрема спроби помститися свідку, який повідомив про протиправну діяльність судді, шляхом неправомірних вказівок головуючому у справі про обвинувачення цього свідка».

Дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, заслухавши доповідача – члена Вищої ради правосуддя Ігоря Бенедисюка, представника Генеральної прокуратури України – прокурора другого відділу управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва у суді Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Генеральної прокуратури України Мусіяку Валентина Володимировича, Вища рада правосуддя ухвалила клопотання заступника Генерального прокурора України – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницького Н.І. задовольнити, продовжити строк тимчасового відсторонення судді Кіровського районного суду міста Дніпропетровська Овчаренко Наталії Григорівни від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності до 19 жовтня 2017 року.

Джерело

Прес-центр судової влади України