Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У місті Львові відбувся круглий стіл на тему: «Забезпечення охорони судів як невід’ємна складова незалежності правосуддя: реалії та перспективи»

24 лютого 2017, 09:02

 Вирішення питання з охороною судів, органів та установ системи правосуддя і надалі залишається одним з пріорітетних напрямків роботи Державної судової адміністрації України у 2017 році.

У зв’язку з тим ДСА України звернулась до Консультативної місії Європейського Союзу з проханням щодо надання допомоги в частині методичного забезпечення процесу створення та поадльшого функціонування Служби судової охорони, передбаченої Законом України «Про судоустрій і статус суддів».

Першим етапом взаємодії ДСА України та європейських партнерів став круглий стіл, організований Консультативною місією Європейського Союзу та проведений у жовтні 2016 року в місті Києві за участі представників Вищої ради юстиції, Ради суддів України, ДСА України, МВС України, Національної поліції України.

Другим етапом були проведені в січні та у лютому 2017 року Головою ДСА України зустрічі з представниками КМЄС, під час яких було прийнято рішення про запровадження пілотного проекту із створення в трьох пілотних судах України моделі системи забезпечення безпеки суддів, працівників апарату суду та відвідувачів суду.

У продовження цієї роботи 23 лютого 2017 року в місті Львові в приміщенні Територіального управління Державної судової адміністрації України в Львівській області відбувся круглий стіл на тему: «Забезпечення охорони судів як невід’ємна  складова незалежності правосуддя: реалії та перспективи», організований регіональним представницвом Консультативної місії Європейського Союзу в місті Львові.

У заході взяли участь представники КМЄС, зокрема радник/тренер з питань верховенства права Маркус Ролофс та асистент регіонального представництва КМЄС Ганна Стрілецька, голова Апеляційного суду Львівської області Петро Каблак, голови місцевих загальних судів м. Львова, заступник начальника Головного управління Національної поліції у Львівській області Анадрій Таран, заступник командира батальйону поліції особливого призначення Головного управління Національної поліції у Львівській області Назар Коминар, начальник Територіального управління ДСА України у Львівській області Віктор Дейнека та заступник начальника Територіального управління ДСА України в Львівській області Марія Коник. 

У вступному слові Маркус Ролофс повідомив, що в місті Львові буде розпочата реалізація пілотного проекту із створення моделі системи охорони судів підрозділом Служби судової охорони (ССО), який розпочнеться з візиту та оцінки експерта та матиме середньострокову перспективу втілення. Для впровадження пілотного проекту обрано адміністративну бувлю на вулиці Чоловського, 2 у місті Львові, де розміщено три місцевих суди: Галицький районний суд м. Львова, Сихівський районний суд м. Львова, Львівський окружний адміністративний суд, а також Львівське регіональне відділення Національної школи суддів України.

Також аналогічний пілотний проект буде реалізовано в містах Києві та Харкові. До початку запровадження пілотного проекту охорону продовжуватимуть здійснювати підрозділи Національної поліції та Національної гвардії.

За словами голови Апеляційного суду Львівської області Петра Каблака встановлення в судах системи відеонагляду стало першим значним кроком у забезпеченні їх охорони. «Будь-які форми охорони (крім самої ідеї) потребують фінансування. Ми раді, що Львів обрано для реалізації даного пілотного проекту, і нам дуже важлива підтримка КМЄС», - зауважив Петро Каблак.

Заступник начальника Головного управління поліції у Львівській області Андрій Таран у своєму виступі звернув увагу на те, що лише спільними зусиллями Національної поліції, Національної гвардії та новоствореної Служби судової охорони можна покращити ситуацію із забезпеченням охорони судів, органів та установ системи правосуддя, а також підтримання громадського порядку в них, що в цілому дозволить відновити незалежність судової гілки влади.

В. о. голови Личаківського районного суду м. Львова Сергій Гирич звернув увагу на те, що має бути бачення всіх гілок влади, що суд повинен бути незалежним. Разом з тим, за словами Сергія Гирича суспільство повинно також бути до цього готовим, а відвідувачі мають знати для чого йти до суду, як себе там вести, тобто, необхідно підвищувати правову культуру громадян, наприклад, шляхом реалізації освітніх програм для населення.  

Начальник Територіального управління ДСА України у Львівській області Віктор Дейнека розповів про перспективи забезпечення охорони судів підрозділами Служби судової охорони та повідомив, що Територіальне управління ДСА України в Львівській області повністю готове до реалізації пілотного проекту.

У 2017 році для забезпечення функціонування Державної установи «Служба судової охорони» Державним бюджетом України вже передбачено 350,2 мільйонів гривень. Зазначені кошти дозволять поступово розпочати діяльність Служби протягом року. Вищій раді правосуддя залишилось лише затвердити Положення про Державну установу Службу судової охорони.

Підсумовуючи захід, радник з питань верховенства права Маркус Ролофс закликав учасників продовжувати піднімати проблемні питання на всіх рівнях та активізувати зусилля з пошуку рішень на місцевому рівні. Оскільки досі немає будь-якої визначеності щодо конкретної дати початку діяльності Служби судової охорони, слід локально запускати зусилля при підготовці наявного персоналу безпеки. У майбутньому КМЄС буде продовжувати надавати підтримку системі правосуддя і поліції для підвищення безпеки судів і, таким чином, зміцнення незалежності органів судової влади.

Всі учасники круглого столу висловили великі сподівання щодо позитивних результатів пілотного проекту та створення такої моделі, яка дозволить забезпечити належну охорону приміщень судів, органів та установ системи правосуддя, виконання функцій щодо державного забезпечення особистої безпеки суддів та членів їхніх сімей, працівників суду, забезпечення безпеки учасників судового процесу.