Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підведено підсумки діяльності судів Волинської області

24 лютого 2017, 18:23

 24 лютого 2017 року  в Апеляційному суді Волинської області відбулася нарада із підведення підсумків роботи по здійсненню правосуддя місцевими загальними та Апеляційним судом Волинської області у 2016 році.

У заході взяли участь: голова Ради суддів України, суддя Верховного Суду України Валентина Сімоненко, Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, члени Ради суддів України Тетяна Чумаченко та Інна Плахтій, судді та працівники Апеляційного суду Волинської області, начальник та працівники територіального управління Державної судової адміністрації України у Волинській області, голови, судді та керівники апаратів судів Волинської області.

Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко вручила судді у відставці, заступнику голови Громадської організації «Ветерани судових органів Волині» Оксані Завидовській-Марчук державну нагороду «Заслужений юрист України».  До відома, Громадська організація «Ветерани судових органів Волині» створена з метою сприяння становленню громадянського суспільства в Україні, розвитку демократичного законодавства та правосуддя, підвищенню авторитету судової влади у Волинській області, зміцненню незалежності суддів, розвитку юридичної просвіти, задоволенню інформаційних потреб суспільства.

Валентина Сімоненко подякувала усім присутнім за роботу, оскільки останні роки були надзвичайно напруженими, деякі суди України мають два та менше суддів, а дванадцять судів в Україні не здійснюють судочинство. Судова система та судді у переважній своїй більшості здійснює судочинство на належному рівні. Також зазначила, що Апеляційний суд Волинської області один з кращих судів України по здійсненню судочинства та займає лідируючі позиції по якості надання судових послуг. Зазначила, що за ініціативою Ради суддів України було затверджено стратегію розвитку судової влади України. На сьогоднішній день кожна людина може прочитати усі судові рішення по будь-якій судовій справі та побачити перспективу прийняття рішення за аналогічною справою, що стосується її інтересів, і це значне досягнення у публічності та відкритості судової системи. Значним покращенням у доступі до правосуддя та оперативності отримання інформації по справі є запровадження проекту «Електронний суд», який дозволяє учасникам судового процесу невідкладно отримувати на свої електронні адреси чи мобільний телефон судові повістки, повідомлення та судові рішення.

Голова ДСА України Зеновій Холоднюк довів до відома інформацію про стан матеріально-технічного забезпечення судової системи України у 2016 році у порівнянні з попереднім 2015 роком та перспективи на 2017 рік. Зазначив, що не може бути суд та судова влада незалежною, коли вона залежить від будь-кого фінансово.

В ході наради суддя Апеляційного суду Волинської області у відставці Оксана Завидовська-Марчук вручила мантії та нагрудні знаки п’ятьом вперше призначеним суддям місцевих загальних судів області, зокрема: судді Володимир-Волинського міського суду Ігорю ВІТЕРУ, Нововолинського міського суду Юнні ЛИЗУН, Ратнівського районного суду Станіславу ЛОЗИЦЬКОМУ, Старовижівського районного суду Олександру НАЗАРУКУ, Луцького міськрайонного суду Вадиму СМІТЮХУ. Вручаючи мантії суддя у відставці побажала, щоб судді не заплямували свою честь нічим, тому що її здобути важко, а втратити легко.

Про стан оперативності та якості розгляду судами області судових справ у 2016 році доповіли заступник голови Апеляційного суду Волинської області Віктор Стрільчук та секретар судової палати з розгляду кримінальних справ Олег Клок.

Заступник голови Апеляційного суду Волинської області В.Стрільчук проінформував, що у звітному періоді зменшилось надходження кількості цивільних справ (на 133) у порівнянні з 2015 роком. Зокрема, у 2016 році  перебувало у провадженні 1914, а у 2015 році - 2013 справ. Найчисельнішою категорією судових справ залишаються справи, пов’язані з кредитними правовідносинами. Проаналізувавши роботу судової палати з розгляду цивільних справ Апеляційного суду Волинської області у 2016 році В.Стрільчук зазначив, що судді судової палати з розгляду цивільних справ забезпечують належний рівень розгляду судових справ в апеляційному порядку, вживають заходів по формуванню єдиної судової практики по різних категоріях справ та постановою пленуму Вищого спеціалізованого суду Україи з розгляду цивільних і кримінальних справ визнаний одним з кращих судів по якості цивільного судочинства у 2016 році. Наголосив, що людина, яка вийшла із зали суду, повинна усвідомлювати, що була у храмі справедливості, повинна відчувати, що правосуддя здійснюється, а суддя існує для людей, які приходять до суду.

Секретар судової палати з розгляду кримінальних справ О.Клок поінформував, що кількість справ, які надійшли за апеляційними скаргами на судові рішення місцевих судів Волинської області, збільшились у порівнянні із минулорічними показниками. У 2016 році на розгляді кримінальної палати перебувало 1847 справ та 2261 клопотань по негласних слідчих діях, що є більшим у порівнянні з 2015 роком.

Провівши аналіз роботи судової палати з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду Волинської області О.Клок наголосив, що якість розгляду апеляційних справ знаходиться на належному рівні. Також зазначив, що з метою поліпшення стану здійснення судочинства необхідно продовжувати надання методичної допомоги у застосуванні законодавства, проведення семінарських занять, особливо з суддями, вперше призначеними на посади.

Довідково:

В Апеляційному суді Волинської області за штатним розписом 38 суддів, судочинство на сьогодні здійснює 20 суддів, з них:

12 суддів - судді судової палати з розгляду цивільних справ.

8 суддів – судді судової палати з розгляду кримінальних справ.

Згідно із статистичними даними середньомісячне навантаження на одного суддю загальних апеляційних судів України у 2016 році із розрахунку фактичної чисельності становить - 26,6 справ, на одного суддю Апеляційного суду Волинської області - 28,7. На сьогодні, у зв’язку з тим, що 16 суддів місцевих загальних судів області звільнились у відставку, а у 15 суддів закінчились повноваження, судочинство здійснюють 93 судді замість 135.