Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулося засідання Пленуму Вищого господарського суду України

03 лютого 2017, 15:40

 3 лютого 2017 року відбулося засідання Пленуму Вищого господарського суду України.

Під час засідання Пленуму було підбито підсумки роботи господарської юстиції у 2016 році. Що стосується статистичних показників, то за словами Голови Вищого господарського суду України Богдана Львова, у минулому році на більш ніж 10% у порівнянні з 2015 роком зменшилося надходження заяв до місцевих господарських судів, відповідно зменшився і показник прийнятих рішень. Так, за звітний період до цих судів надійшло 195,5 тисяч звернень від суб'єктів господарювання. За результатами їх розгляду було прийнято 183,8 тис, рішень. Позитивною тенденцією Богдан Львов назвав зменшення кількості подачі так званих штучних позовів – процесуальних диверсій. Разом з тим, за словами Голови ВГСУ збільшилася кількість розглянутих скарг на дії органів виконавчої служби.

Що стосується показників роботи апеляційних господарських судів, то в минулому році на їх розгляд надійшло 31,2 тис. скарг, що на 14% менше в порівнянні з аналогічними показниками 2015 року. Судами цієї інстанції розглянуто 22,2 тис. справ, з яких змінено або скасовано 5,7 тис, рішень місцевих судів.

До Вищого господарського суду України було подано 17,6 тис. скарг, що лише на 0,7% менше, ніж у 2015 році. Позитивним Голова ВГСУ назвав той факт, що 81% рішень місцевих судів не оскаржуються ні в апеляційній, ні в касаційній інстанції. Що стосується категорій справ, то за словами Богдана Львова, зменшилася кількість справ про банкрутство, а 89,4% скасувань пов'язані з порушенням судами процесуальних норм.

"Для якості судочинства важливим є питання вузької спеціалізації судді", - відзначив Голова ВГСУ. "У 2016 році господарські суди відсвяткували 25-річчя своєї діяльності. Питання спеціалізації – це питання якості судочинства. У Конституції України закріплена спеціалізація, що безумовно є позитивом", - наголосив Голова ВГСУ.

У роботі Пленуму Вищого господарського суду України взяв участь Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, який означив стан матеріально-технічного та організаційного забезпечення господарських судів у 2016 році та перспективні напрямки діяльності у 2017 році.

Голова ДСА України зупинився на темпах надходження судового збору по юрисдикціях та інстанціях судів, розповів про основні параметри бюджету судової влади на 2017 рік, поінформував присутніх про оплату праці суддів та працівників апаратів господарських судів, а також повідомив про заходи, вжиті ДСА України у 2016 році, для забезпечення господарських судів належними приміщеннями.

Зеновій Холоднюк також підкреслив, що впродовж усього часу свого існування система господарських судів спрямовувала свою діяльність на захист інтересів суб'єктів економічних правовідносин, незалежно від форм власності і підпорядкування, сприяла зміцненню господарської дисципліни. Незважаючи на складнощі перехідного періоду, яких зазнала Україна в останні роки, господарські суди послідовно виступали гарантом захисту прав підприємств, установ та організацій при здійсненні ними господарської діяльності.

Після засідання Пленуму відбулися збори суддів, під час яких обрано делегатів на ХІV позачерговий з’їзд суддів України.