Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В апеляційному суді Чернівецької області обговорено практики застосування судами норм матеріального та процесуального права

31 січня 2017, 09:44

 30 січня 2017 року в апеляційному суді Чернівецької області обговорено практики застосування судами загальної юрисдикції Чернівецької області норм матеріального та процесуального права при розгляді кримінальних, цивільних справ та справ про адміністративні правопорушення за результатами роботи у 2016 році. 

В обговоренні вказаних питань взяли участь: члени Ради суддів України Тетяна Чумаченко та Вікторія Чебан, Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, голова апеляційного суду Чернівецької області Валерій Марчук, судді апеляційного суду, голова господарського суду Чернівецької області Борис Желік, голова Чернівецького окружного адміністративного суду Тетяна Брезіна, начальник територіального управління Державної судової адміністрації України в Чернівецькі області Юрій Гончарук, голови та судді місцевих судів, а також керівники апаратів місцевих судів.

Голова апеляційного суду Чернівецької області ознайомив присутніх із базовими показниками роботи суду в 2016 році, а також означив проблемні питання, що виникають у роботі суду. Так Валерій Марчук відзначив, що наразі працює тільки 21 суддя, що становить лише 55% від загальної чисельності (38) суддів, а у зв’язку із виходом значної кількості суддів у відставку, навантаження на кожного суддю області значно зросло. Також голова апеляційного суду звернув увагу присутніх на необхідності поліпшення взаємодії із ЗМІ, зокрема, у питаннях інформування громадськості про резонансні справи та справи, розгляд яких набув широкого розголосу.

Голова ДСА України поінформував учасників зібрання про стан організаційного та фінансового забезпечення судів. За словами Зеновія Холоднюка у матеріальному забезпеченні органів і установ судової системи постійно відбуваються позитивні зміни, а суди отримують додаткові видатки на розвиток.

Голова ДСА України роз’яснив джерела фінансування судів України, показники приросту фінансування у 2016 році порівняно з 2015 роком, висвітлив питання технічного забезпечення працівників судів та оплати праці суддів та працівників апаратів судів.  

Щодо роботи у 2017 році, то Зеновій Холоднюк поінформував, що відповідно до чинного законодавства буде проведено оптимізацію мережі судів, а також кількісного складу суддів на базі розроблених нормативів навантаження. Також Голова ДСА України назвав ще кілька завдань, робота над якими триватиме  у поточному році, зокрема, побудова єдиної системи стратегічного планування та бухгалтерського обліку в судовій системі, оцінювання діяльності системи правосуддя та управління фінансовими ресурсами з використанням сучасних інформаційних технологій, обладнання оптимізованої мережі судів матеріальними ресурсами на рівні європейських стандартів, оптимізація судової статистики та звітності судів.

Зеновій Холоднюк зазначив, що наразі у реформуванні системи правосуддя необхідно сконцентруватися на простих речах: змінити підхід до принципів добору кадрів на посади суддів, керівників та працівників апаратів судів. "Головними пріоритетами при доборі кандидатів має бути відкритий конкурс, публічність і гласність, адже відкритість суду – це запорука довіри громадян", - наголосив Голова ДСА України.

Тетяна Чумаченко у своєму виступі під час наради наголосила на основних аспектах конфлікту інтересів в судовій гілці влади.

Голови місцевих загальних судів подякували керівництву ДСА України та територіального управління за співпрацю та належне матеріально-технічне забезпечення, а також відзначили, що завдяки ефективній співпраці ТУ ДСА України у Чернівецькій області з апеляційним судом стан організаційного та фінансового забезпечення судів значно поліпшився.