Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Новий погляд на суддівське самоврядування – відбулась міжнародна конференція

07 грудня 2016, 15:20

 5-6 грудня 2016 року в місті Києві відбулася конференція «Новий погляд на суддівське самоврядування», організована Програмою USAID реформування сектору юстиції «Нове правосуддя», за підтримки Проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні», Норвезької місії радників з питань верховенства права в Україні та Канадсько-українського Проекту підтримки судової реформи, що фінансується Міністерством міжнародних справ Канади.

Під час заходу було презентовано Програму USAID «Нове правосуддя», яка розпочала роботу в жовтні 2016 року і надаватиме підтримку судовій владі, Кабінету Міністрів України, Парламенту, адвокатській спільноті, правничим школам, громадянському суспільству, ЗМІ та громадянам у створенні умов для функціонування незалежної, підзвітної, прозорої та ефективної системи правосуддя, яка забезпечує верховенство права. Завдання програми спрямовані на підтримку судової реформи з урахуванням конституційних змін 2016 року та Стратегії реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів на 2015-2020 роки.

Під час конференції в професійному середовищі обговорено питання, пов’язані з суддівським самоврядуванням та судовим адмініструванням у світлі останніх змін до Конституції України, а також визначено шляхи підвищення ефективності роботи органів суддівського самоврядування. Крім того, під час конференції було обговорено питання взаємодії між Вищою радою правосуддя, Радою суддів України та Державною судовою адміністрацією України, запровадження міжнародних та європейських стандартів функціонування інститутів суддівського самоврядування; визначення шляхів підвищення ефективності роботи інститутів суддівського самоврядування як засобу захисту незалежності суддів, дотримання суддівської етики, підвищення якості роботи судів, а також підвищення суспільної довіри до судової системи; визначення напрямків та механізмів налагодження ефективної співпраці між установами судової влади з іншими гілками влади, включаючи Адміністрацію Президента України, Верховну Раду України та національні антикорупційні органи.

Учасниками конференції були Посол США в Україні Марі Л. Йованович, представники Адміністрації Президента України, Ради з питань судової реформи, Верховної Ради України, Вищої ради юстиції, Ради суддів України, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Національної школи суддів України, Державної судової адміністрації, національних антикорупційних органів, професійних об’єднань суддів, адвокатів, міжнародних донорських організацій та проектів технічної допомоги, які працюють у сфері зміцнення верховенства права, судді та працівники апаратів судів, науковці та ЗМІ.

 

Своїм досвідом з присутніми поділились суддя окружного суду США округу Меріленд Річард Д. Беннет, член Вищої ради правосуддя Італії, представник ЄМРС суддя Нікола Клівіо, член Вищої ради юстиції правосуддя Грузії суддя Вахтанг Тордія, заступник голови Вищої ради правосуддя Португалії, суддя Верховного суду Португалії Маріо Белло Моргадо, експерт Проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні» Адіс Ходжич, міжнародний експерт з роботи судових систем Пім Альберс, інші міжнародні експерти.

Звертаючись із вітальним словом до учасників конференції, керівник Програми USAID реформування сектору юстиції «Нове правосуддя» Девід М. Вон зазначив, що ця конференція – один із перших викликів нової програми, яка ґрунтує свою діяльність на здобутках проекту «Справедливе правосуддя». Ця програма значно більша за обсягом і має низку нових завдань. «Завдання нашої програми спрямовані на підтримку судової реформи з урахуванням конституційних змін та стратегії реформування судоустрою. Програма сприятиме зміцненню суддівської незалежності та самоврядування, підвищенню підзвітності та прозорості судової системи, удосконаленню судового адміністрування, підвищенню якості юридичної освіти, розширенню можливості доступу до правосуддя та захисту прав людини», – зазначив Девід Вон.

 

Крім того, керівник Проекту «Нове правосуддя» висловив сподівання, що конференція дасть можливість по-новому подивитись на широке коло питань щодо суддівської незалежності, підзвітності, прозорості у світлі останніх змін до Конституції та спільно визначити дієві механізми співпраці установ судової влади.

Посол США в Україні Марі Л. Йованович зазначила: «У будь-якій демократичній країні, включаючи Україну, міцна судова система є наріжним каменем верховенства права. Судді захищають права громадян України, забезпечують юридичну визначеність, доброчесне судівництво. Судді є вільними від політичних впливів, об’єктивно застосовують право і є вартовими його належної реалізації. Судівництво має  бути доброчесним і вільним від будь-якої корупції. На жаль, в Україні це ще не так». Водночас Марі Л. Йованович висловила впевненість у тому, що Україна буде рухатися вперед і реалізовувати одну з найважливіших реформ – реформу судової системи. 

Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко у своєму вітальному слові зауважила: «Новий погляд на суддівське самоврядування – це виклик сьогодення. Новели розділу «Правосуддя» Конституції України змінили не тільки ставлення самих суддів, а й ставлення суспільства до суддівського самоврядування». Крім того, В. Сімоненко нагадала, що зазначені законодавчі зміни є першим кроком у створенні єдиного органу організаційного управління судовою системою – Вищої ради правосуддя. «Повноваження Вищої ради правосуддя певною мірою дублюють повноваження Ради суддів України. Проте я дуже сподіваюся, що це піде нам на користь, зробить нас потужнішими, дисциплінованішими і відповідальнішими», – переконана В.Сімоненко.

 

Голова Вищої ради юстиції Ігор Бенедисюк у вітальній промові застеріг, що «поки не буде прийнятий закон «Про Вищу раду правосуддя», всі наші обговорення не матимуть підґрунтя для подальшої роботи». «Ми отримали повноваження відповідно до Конституції України, але все одно не можемо їх належним чином реалізовувати, поки закон про Вищу раду правосуддя не формалізував наші повноваження», - сказав Голова ВРЮ.

«Державній судовій адміністрації України також відведено місце в оновленій системі правосуддя, як органу, який здійснює організаційне та фінансове забезпечення діяльності органів судової влади у межах повноважень, установлених Законом України «Про судоустрій і статус суддів», - відзначив Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк. «Реформування судової системи стосується також такого важливого аспекту як фінансове забезпечення судів. І ми вживатимемо найактивніших заходів для забезпечення справжньої незалежності судів і суддів, що напряму пов’язано з їх фінансовим забезпеченням», - підкреслив З. Холоднюк. Очільник ДСА України зауважив, що основна мета підвищення ефективності судового адміністрування – відповідність між фінансовими ресурсами та кількістю справ, що розглядаються. З допомогою міжнародних експертів вже розроблено та затверджено методику планування витрат на розгляд справ.

Зеновій Холоднюк також зупинився на викликах, що виникають у організаційному забезпеченні діяльності судів, зокрема, відсутності належної охорони судів, відповідного забезпечення безпеки суддів та учасників судового процесу, недостатній кількості залів судових засідань, непристосованості для здійснення судочинства більшості приміщень судів.

Голова ДСА України підкреслив надзвичайну важливість інноваційного проекту «Електронний суд» і зазначив, що ДСА України здійснює організаційні та технічні заходи для запровадження електронного правосуддя в Україні та реальними діями показує, що Україна розвинена та сучасна країна, яка вже дуже скоро переконає користувачів судових послуг у тому, що процес захисту прав та інтересів громадян може бути дуже комфортним.

Під час роботи конференції учасники обмінялись досвідом роботи із захисту суддівської незалежності, дослідили питання управління якістю роботи суду, судового адміністрування та зміцнення суддівського самоврядування через сприяння суддям у дотриманні ними високих етичних стандартів.

Результатом конференції стало вироблення рекомендацій щодо подальшого інституційного розвитку суддівського самоврядування в Україні.