Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Українська делегація представників органів судової влади відвідала суди Боснії та Герцеговини

23 листопада 2016, 15:54

 21-23 листопада 2016 року делегація представників органів судової влади з робочим візитом відвідала суди Боснії та Герцеговини. Метою робочого візиту був обмін досвідом із запровадження та ефективної роботи "Електронного суду".

В ознайомчому візиті взяли участь Голова Вищої ради юстиції Ігор Бенедисюк, член ВРЮ Тетяна Малашенкова, Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, начальник Територіального управління ДСА України в Одеській області Володимир Куценко, Голова Київського районного суду міста Одеси Сергій Чванкін, суддя та  системний адміністратор цього ж суду Володимир Петренко та Олександр Дуднік відповідно, генеральний директор ДП "Інформаційні судові системи" Віталій Живаєв, суддя від Норвезької місії з питань верховенства права в Україні Даг Братоле, керівник Програми USAID "Нове правосуддя" Девід Вон, співробітник цього ж проекту Ашот Агоян.

Українські візитери ознайомились зі специфікою роботи "Електронного суду" в окружному суді міста Мостар, а також під час екскурсії приміщеннями суду обговорили з його колективом особливості функціонування вказаного проекту.

Під час перебування в Кантональному суді міста Мостар, що є судом другої інстанції, учасники української делегації обговорили терміни розгляду справ та навантаження на суддів, а також питання перерозподілу справ після відводів і самовідводів суддів. 

Українська делегація взяла участь у презентації компетенції та досягнень Вищої ради суддів і прокурорів та секретаріату Ради та обговорили з членами Вищої ради суддів і прокурорів питання діяльності названого органу та судової системи в цілому.  Голова Вищої ради суддів і прокурорів зазначив, що до судової реформи в Боснії і Герцеговині діяло 78 судів, зараз – 47, прокуратур у країні було 103, наразі – 90. До повноважень Вищої ради суддів і прокурорів належить призначення суддів та прокурорів, притягнення їх до дисциплінарної відповідальності, а також моніторинг результатів їх роботи. 11 членів Вищої ради суддів і прокурорів Боснії і Герцеговини це судді та прокурори, 2 члени є адвокатами, одного члена призначає парламент та одного – Рада міністрів.

Голова Вищої ради суддів і прокурорів повідомив, що розвиток електронної системи правосуддя став можливим завдяки донорам: Норвегії та США, які виділили 22 мільйони доларів.

Під час зустрічей в судах Боснії і Герцеговини було повідомлено, що минулого року в судах Боснії і Герцеговини запроваджено електронний архів, куди, в першу чергу, вносили архівні судові справи, починаючи з 1940 року. На сьогоднішній день в електронному архіві зберігаються 3 мільйони сторінок судових справ.

Також гостям презентували системи моніторингу інфраструктури інформаційних та комунікаційних технологій. Учасники зустрічі обговорили технічні та правові аспекти імплементації Системи Управління Справами.