Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Одесі презентовано результати пілотного проекту "Електронний суд"

19 липня 2016, 18:01

 18 липня 2016 року в м. Одесі відбулася презентація результатів пілотного проекту "Електронний суд", який розпочато рік тому.

У заході взяли участь голова Вищої ради юстиції Ігор Бенедесюк, Голова ДСА України Зеновій Холодюк, начальник територіального управління ДСА України в Одеській області Володимир Куценко, голова Київського районного суду м. Одеси Сергій Чванкін, суддя Київського районного суду м. Одеси Володимир Петренко, керівник Проекту USAID "Справедливе правосуддя" Девід Вон, спеціаліст з питань права та судового адміністрування Проекту USAID "Справедливе правосуддя" Сергій Сученко, заступник Міністра юстиції України Сергій Шкляр, судді, керівники апаратів судів Одещини.

Відкриваючи захід, Ігор Бенедисюк зазначив: "Сьогодні ми обговорюємо результати пілотного проекту "Електронний суд", який є маленьким кроком до подальшого розвитку судової системи. Потрібно змінювати підходи до поліпшення роботи судів, і шлях яким потрібно йти – це запровадження новітніх технологій у суді. ВРЮ повністю підтримує дану новацію. До "Електронного суду" потрібно також залучати інші державні органи, щоб повністю переходити на електронний документообіг", - сказав голова Вищої ради юстиції.

Керівник Проекту USAID "Справедливе правосуддя" зупинився на деталях пілотного проекту. Зокрема, за словами  Девіда Вона "Електронний суд" забезпечує обмін документами в електронному вигляді між судом та сторонами процесу, судом та іншими органами державної влади, а також між судами. Проект спрямований на сприяння поступовому переходу документообігу суду в електронний формат без застосування паперових копій, прискорення проходження справ та швидкому обміну інформацією в суді. Запровадження "Електронного суду" у пілотному регіоні дозволило виявити усі організаційно-правові перешкоди у впровадженні автоматизованого безпаперового судового документообігу в державі та розробити механізм їхнього усунення, а також оцінити потенційне зменшення фінансових та часових витрат у результаті переходу судів на безпаперовий документообіг.

Начальник територіального управління ДСА України в Одеській області Володимир Куценко відзначив позитиви в роботі "Електронного суду". Зокрема, можливість направлення в електронному вигляді запиту до відділу адресно-довідкової роботи ГУ ДМС України в Одеській області та одержання електронної відповіді прискорює перевірку місця реєстрації відповідача для вирішення питання про підсудність справи та можливості відкриття провадження у цивільній справі.

Як повідомили учасники заходу, Київським районним судом м. Одеси з вересня 2015 року направлено 3315 таких запитів у електронному вигляді. Суд одержує відповідь за одну добу, а раніше на це витрачалося 14-20 днів. Дана новація дала можливість зекономити 68 000 гривень.

Також в електронному вигляді до суду надійшло 744 цивільні справи та близько 100 клопотань від слідчих та прокурорів.

До Державної фіскальної служби направлено 23 виконавчі документи в електронному вигляді, однак через те, що діючим законодавством передбачено направлення виконавчих листів в паперовому вигляді, доводиться одночасно направляти і в паперовому вигляді. Якщо внести зміни до діючого законодавства, це дозволить значно економити бюджетні кошти.

Водночас, з метою спрощення співпраці суду з Одеським науково-дослідним інститутом судових експертиз ухвали про призначення експертизи, основні документи у справі, клопотання та повідомлення експертів надсилаються в електронному вигляді. Однак, у зв’язку з тим, що діюче законодавство не передбачає направлення справ до експертних установ в електронному вигляді, учасники домовились додатково надсилати всі необхідні матеріали в паперовому вигляді.

Суддя Київського районного суду м. Одеси Володимир Петренко розповів присутнім про необхідні зміни до законодавства для повноцінного запровадження безпаперового автоматизованого документообігу в судовій системі України.


Довідково:

При підтримці та участю проекту USAID «Справедливе правосуддя», за ініціативою територіального управління Державної судової адміністрації України в Одеській області в липні 2015 року Радою суддів України було прийнято рішення про запровадження проекту «Електронний суд» у Київському районному суді м. Одеси, Овідіопольському районному суді та апеляційному суді Одеської області.