Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підведено підсумки роботи судів Львівщини

25 лютого 2016, 18:00

24 лютого 2016 року в апеляційному суді Львівської області відбулась нарада щодо підсумків роботи місцевих загальних судів міста Львова та Львівської області за 2015 рік.

У підсумковій нараді взяли участь голова та заступники голови апляційного суду Львівської області, начальник та заступник начальника територіального управління Державної судової адміністрації України в Львівській області, голови, судді, керівники апаратів судів міста Львова та Львівської області.

Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, який також взяв участь у нараді, презентував показники фінансового забезпечення судової системи у 2014–2015 роках та повідомив про перспективи на 2016 рік. Особливу увагу очільник ДСА України звернув на виплату суддівської винагороди та оплату праці працівників апаратів судів. Зокрема повідомив, що готуються зміни до Закону України "Про державну службу", яким скасовано норму частини першої статті 147 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" щодо матеріального забезпечення працівників судової системи. Також заплановано внести зміни до законодавства в частині скасування обмежень щодо виплати довічного грошового утримання та вихідної допомоги суддям.

За словами Зеновія Холоднюка, бюджет на 2016 рік дозволить значно покращити матеріально-технічне забезпечення судів. Планується заміна звукозаписуючих пристроїв, металевих загороджень для підсудних на загородження зі спеціального захисного скла, встановлення систем відеоконференцзв’язку в залах судових засідань, проведення капітальних ремонтів приміщень судів.

"Суспільство повинно відчувати, чим живе судова система, та розуміти величезний обсяг роботи, який покладено на суди. Держава без судової системи не може існувати", ― підкреслив Зеновій Холоднюк.

Також Голова Державної судової адміністрації України надав відповіді на запитання голів судів Львівщини.

Голова апеляційного суду Львівської області Петро Каблак підвів підсумки роботи апеляційного суду та місцевих загальних судів міста Львова і Львівської області за 2015 рік та повідомив про необхідність продовжувати відновлення довіри до судової влади. Також Петро Каблак доповів про вкрай складну ситуацією з суддями, які не можуть здійснювати судочинство у зв’язку із закінченням повноважень. Це призводить до неможливості сформувати в окремих судах склад колегії для розгляду кримінальних проваджень, передачу цих проваджень до інших судів та додаткового навантаження.

Заступники голови апеляційного суду Львівської області Василь Ревер та Богдан Гриновець повідомили про стан розгляду справ у порядку кримінального та цивільного судочинства відповідно, якість розгляду справ суддями Львівської області.

Начальник територіального управління Державної судової адміністрації України в Львівській області Віктор Дейнека розповів про перспективи діяльності у 2016 році. Зокрема зазначив, що завдяки виділеним на 2016 рік капітальним видаткам вдасться відремонтувати знищені пожежею у 2014 році приміщення Франківського районного суду міста Львова та Яворівського районного суду Львівської області. Також планується покращення матеріально-технічного стану місцевих загальних судів міста Львова та Львівської області шляхом закупівлі комп’ютерної техніки, звукозаписуючих пристроїв, проведення поточних ремонтів у судах, заміни металевих загороджень для підсудних на загородження зі спеціального захисного скла, встановлення систем відеонагляду, а також упорядкування архівів судів.

Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк відвідав приміщення Франківського районного суду міста Львова, де у 2015 році проводилися роботи з відновлення після пожежі адміністративної будівлі площею 1065 кв. метрів. З метою забезпечення належних умов роботи суддів та працівників апарату вказаного суду, протягом першого півріччя 2016 року заплановано завершення ремонтних робіт.